ARIS & ALEXIA: Un tur prin lumea teatrului

Vă interesează actoria și vă gândiți sa urmați cursuri pentru aceasta nișă? Am intervievat un student de la Facultatea de Teatru din Iași, din cadrul Universității George Enescu, pe numele lui Mihai Alexandru Biholar, 20 de ani, și i-am adresat câteva întrebări legate de viața de studenție și ce presupune mai exact sa fii la respectiva facultate. 

Acesta ne-a informat cu date despre profilele incluse în facultatea de teatru, mai exact: actorie, coregrafie, păpuși-marionete, regie și management cultural.

Sursă imagine: arhiva personală Mihai Alexandru Biholar

„Spectacole… Da, am putea să le numim așa, dar hai să folosim termenul de momente artistice, fiindcă în cadrul facultății noi nu punem spectacole în scenă. Avem câteva momente lucrate individual la anumite cursuri pe care le unim, formând un mini-spectacol de 10-20 minute pentru diferite evenimente.”

De asemenea, ne-a surprins cu o informație: „Ca student aici la Iași poți face practică la teatrul național, desigur, dacă ai norocul să prinzi un rol. Avem momente chiar și cu facultatea la care plecăm în deplasare pentru a promova-o, iar la teatrul național sunt anumite turnee in care actorii merg cu un spectacol la Timișoara, Cluj, București, Chișinău sau chiar Polonia.”

După spusele lui, orele sunt desfășurate într-un mod mai neobișnuit: „Programul nostru ne pune într-un cantonament artistic continuu. Avem zile în care stăm de dimineață la 9 până seara la 9 sau de luni până marți, da, știu, ar suna amuzant la prima impresie, dar nu e chiar așa, fiindcă noi depunem destul de mult timp si efort pentru a ne antrena sinele sa intre in spiritul actoricesc fiindcă nu e ușor să ajungi la un rezultat cât mai real.”

La întrebarea „Cum ai putea atrage lumea spre această arie artistică?” a declarat: „Simplu, arta este un domeniu în care putem greși non-stop, iar în legătură cu teatrul, ei bine… este ca o joacă, de ce nu ne-ar plăcea să ne jucăm și atunci când suntem mari?”

Acest a încheiat prin a adăuga: „Rolul meu este să nu las arta să moară, fiind unul din motivele care mă mențin pe drumul acesta”, ceea ce denotă pasiunea sa față de acest domeniu.

ALEXIA CĂLĂRAȘU, ARIS DEJEU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: