Influencerii de pe Instagram și alimentele nesănătoase

Noile studii ar putea încuraja Iintroducerea de reglementări ale rețelelor de socializare, pentru a proteja utilizatorii tineri de reclamele cu impact negativ.

Indiferent cât de mult am încerca, reclamele de pe rețelele de socializare sunt aproape imposibil de evitat, mai ales când apar în postările făcute de persoanele pe care le urmărești. Persoanele pe care le urmăriți pot determina dacă vedeți postări care promovează alimente sănătoase sau nesănătoase. Influencerii sunt celebrități de pe Internet cu o mulțime de urmăritori pe rețelele de socializare.

Noua descoperire vine de la Nyasha Nyoni, o adolescent de 17 ani care studiază la liceul Ossining din New York. Cercetarea i-a adus lui Nyasha un loc finalist în Regeneron Science Talent Search, care este cea mai importantă olimipiadă de știință și matematică din națiune dedicată liceenilor.

Nyasha este și o persoană activă, căreia îi place să gătească, interesată de nutriție. Pe platformele de socializare precum Instagram, celebritățile sunt adesea plătite pentru a promova alimente și băuturi. Nyasha s-a întrebat cât de sănătoase sunt acele produse.

Mai întâi, a ales o listă de conturi celebre de pe Instagram. Nyasha a ales 100 de sportivi dintr-o listă Forbes a celor mai bine plătiți sportivi din lume. Lista ei de 100 de muzicieni provine din cele 100 de melodii populare ale Billboard. Apoi a folosit Instagram Richlist de la Hopper HQ pentru a alege 100 de persoane influente. Această listă clasifică cei mai buni influenceri Instagram în funcție de numărul de urmăritori și câștigurile din postări. Adolescenta a căutat apoi postări care promovează alimente și băuturi din 2019 și 2020. Apoi, a calculat un scor de nutriție pentru fiecare produs.

Împreună, cei 100 de influenți au promovat peste 500 de alimente și băuturi pe parcursul perioadei celor doi ani. Cei 100 de muzicieni au promovat aproximativ 160 dintre aceste produse, sportivii au promovat aproximativ 280, iar influencerii au promovat mai multe produse dedicate unei gustări sau unui desert sănătos decât celelalte grupuri. Acestea au fost și cele mai nesănătoase alimente din cercetare.

Nyasha a fost surprinsă. Nu se potrivea cu experiența ei proprie și nici cu restul studiilor. Ea se aștepta ca influencerii să promoveze mai multe produse dietetitce. Gustările au fost tipul de produs cel mai susținut de către toate cele trei grupurile. Fructele, legumele și apa au fost cel mai puțin promovate. Muzicienii făceau reclamă în principal la alcool. Influencerii și sportivii s-au concentrat mai mult pe băuturile energizante.

Aceste noi studii ar putea încuraja noile reglementări ale rețelelor sociale pentru a proteja utilizatorii tineri de reclamele nesănătoase, spune Nyasha. Aproximativ patru din 10 utilizatori de pe Instagram au între 13 și 24 de ani. Reclamele influencerilor pot fi deosebit de atrăgătoare, spune ea. De ce? Influencerii sunt văzuți ca fiind mult mai de încredere și mult mai informați decât oamenii simpli de rând. Drept urmare, utilizatorii pot fi mai puțin sceptici față de produsele pe care aceștia le promovează.

Drept urmare, Nyasha și-a schimbat modul în care își vede propriile rețele sociale. „Am avut parte de o revelație”, spune ea. Ea a blocat oamenii care o împingeau spre obiceiuri nesănătoase. „Sincer, cred că toată lumea ar trebui să facă asta.”

Utilizatorii își construiesc propriile fluxuri de social media. De ce să nu facem acel spațiu online cât mai sănătos și pozitiv?

RADU STAMATE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: