BOGDAN: American Beauty (1999) sau perla stacojie a cinematografiei

Lester Burnham, un funcționar deprimat, se confruntă cu criza vârstei mijlocii. Monotonia îl afundă într-o stare de letargie perpetuă. Banalitatea locului de muncă îl sufocă. Relația cu familia se destramă în fața ochilor săi. Dar lucrurile nu au arătat dintotdeauna așa… 

Despre ce e vorba 

E vorba despre un bărbat care își redescoperă identitatea, pofta de a trăi și cunoaște din nou iubirea. 

American Beauty e un studiu amănunțit al personajelor, al relațiilor disfuncționale dintre acestea și al modului în care ele văd lumea. Lester Burnham, imaginea capului de familie american care trăiește în suburbii, trece printr-o criză severă a identității. Se simte complexat. Crede că e un ratat care nu face altceva decât să își irosească existența. Viața lui intimă e la fel de activă precum vânatul bufnițelor pe timp de zi. Membrii familiei sale nu mai vor să aibă de-a face cu el. Pur și simplu, nu-și găsește locul nicăieri. 

Sursă foto: imdb

Lester Burnham 

Lester are o casă perfectă, un loc de muncă stabil și familia pe care toți i-au dorit-o, mai puțin el. Dar îi lipsește ceva. Așa că își alimentează golul interior cu fantezii periculoase și interzise care o vizează pe Angela, colega de clasă a fiicei lui. Prin intermediul puștoaicei, pe care Burnham o percepe drept imagine a vitalității, Lester își redescoperă tinerețea. Are parte de o revelație zguduitoare. Brusc, Angela îi readuce la viață dorința de a trăi! 

Angela Hayes  

La nivel metaforic, Angela e ființa eliberatoare care îl salvează pe Lester din lanțurile monotoniei. Eroul simte că ea e cea prin care ar putea să redescopere frumusețile vieții. Apare în fața ochilor lui Lester precum un vis frumos, pe care încearcă din răsputeri să-l prelungească. Nu e vorba de indecență sau o atitudine libidinoasă aici.

American Beauty nu e o poveste de tip Lolita

Sursă foto: imdb

Redescoperirea fericirii  

Lester o pune pe Angela pe piedestal și e dispus să facă orice pentru a-i câștiga un dram de atenție. Simte că a venit timpul pentru o schimbare. Prin urmare, se apucă de alergat, mănâncă sănătos, trage de fiare, demisionează, își cumpără mașina pe care și-a dorit-o dintotdeauna, se învârte prin fum de marijuana și se apropie de Ricky, tânărul neobișnuit de alături. Acțiunile sale rebele ne duc cu gândul la comportamentul unui adolescent. Lester preia controlul asupra vieții lui și, mai presus de toate, se simte în sfârșit liber. Conștientizează că nu mai are nimic de pierdut. Angela îi oferă o aură în care, fără să-și dea seama, intră mult prea mult. 

Lipsa identității        

Lester se simte sedat. La fel ca toate celelalte personaje, suferă de o lipsă acută a unei identități. 

Dedesubtul imaginii de femeie stăpână pe sine, Carolyn, soția lui Burnham, ascunde insecurități și e lipsită de spontaneitatea vieții din trecut. Colonelul Frank Fitts, tatăl abuziv al lui Ricky, nu e capabil să-și accepte adevărata sexualitate. Dincolo de iluzia de fruct interzis, Angela trădează numeroase frustrări. Lester își îneacă complexele prin viața nebunească la care decide să se întoarcă. 

American Beauty e unul dintre filmele cu cele mai scandaloase personaje pe metru pătrat. N-ai vrea să ai de-a face cu niciunul dintre ele, dar, cumva, ajungi să le înțelegi năzuințele.  

Adevărata frumusețe 

Burnham rătăcește în căutarea unei identități trecute, care nu-i mai aparține. Percepția sa asupra lucrurilor care contează cu adevărat este una total greșită. Prins în mrejele unei iubiri artificiale și ale unui joc adolescentin, Lester sfârșește tragic. Ajunge să fie ucis de frumusețea zdrobitoare a lumii.

Cum așa? 

Regizorul oferă audienței o paralelă excelentă între două obiecte (trandafirii care apar pretutindeni și punga filmată de Ricky), respectiv percepții diferite. Dar, mai întâi de toate, consider că ar trebui să înțelegem semnificația frumuseții din American Beauty

Sursă foto: imdb

Cum am putea-o defini?

Ca felul în care vedem lucrurile, desigur. Semnificația pe care le-o oferim acestora, dincolo de aparențe. Ricky îi spune iubitei sale că punga care dansează în voia vântului e cel mai frumos lucru pe care l-a filmat, cu toate că lumea nu ar fi de aceeași părere. Scena, care dispune de o valoare infinită, subliniază tema filmului: aceea că valorile noastre sunt greșite. Aruncăm ceea ce contează cu adevărat. 

Frumusețea e o experiență. Nu constă în bunuri materiale. Iar Ricky pare să fie singurul care înțelege asta. Lucrurile pe care le filmează sunt deloc obișnuite. Însă ceea ce le face să devină valoroase e candoarea pe care adolescentul le-o atribuie. American Beauty sugerează că există viață în spatele obiectelor și că ele reflectă sau interacționează, printr-un oarecare fel, cu viețile oamenilor. 

Ce semnifică trandafirii?   

Apar pretutindeni. În curtea și casa familiei Burnham, în visele erotice ale lui Lester ș.a.m.d. Ar putea suna strigător la cer, dar în American Beauty trandafirii au o semnificație total diferită față de cea pe care o știai până acum. 

Încă de la început sunt asociați cu Angela, care e catalogată de ceilalți ca fiind „obișnuită” și „mediocră”. Așadar, pot fi un simbol al frumuseții false, nesincere și lipsite de esență. Trandafirii acompaniază fantezia lui Lester, ceea ce întărește ideea că ambițiile la care aspiră Burnham sunt greșite și nocive. Regizorul amintește spectatorilor să privească dincolo de aparențele superficiale. Trandafirii vișinii arată, de fapt, ce nu e frumusețea. Demonstrează din nou că valorile noastre sunt greșite. 

Aparență și esență  

Cu excepția lui Ricky, toate personajele au o stimă de sine scăzută. Sunt teribil de complexate. Acest fapt se datorează, în principal, valorilor superficiale la care aceștia aspiră. Personajele din American Beauty sunt orbite de idealuri iluzorii. Uită să privească lucrurile din adevărata lor perspectivă. Lester e frustrat sexual și, prin urmare, tânjește după aprobarea Angelei. Carolyn îl înșală pe Lester de nenumărate ori, doar pentru a-și recapătă încrederea în sine. Din atitudinea celorlalți față de ea, Angela reiese ca fiind – pardon – o prostituată. De fapt, ascunde numeroase răni emoționale, pe care le acoperă cu aprobarea venită din partea bărbaților. Jane e complexată fizic și visează la o mărire de sâni. Frank Fitts îi dezvăluie lui Lester sexualitatea sa, iar atunci când e respins, decide să-l ucidă cu sânge rece. 

Personajele din American Beauty sunt, evident, fictive. Însă defectele cu care sunt pictate le fac să fie deranjant de verosimile în ochii spectatorilor. Titlul filmului face referire la o specie de trandafir american care, deși are flori superbe, putrezește la rădăcină și distruge toată planta. Numele „Lester Burnham” este o anagramă pentru profesorul Humbert Learns din celebra Lolita. De data asta, Cain și Abel nu mai sunt frați, ci vecini. 

American Beauty dispune de o semiotică în compoziție fascinantă. Am putea vorbi ore în șir despre semnificațiile și elementele filosofice pe care Alan Ball și Sam Mendes le-au atribuit acestui film considerat capodoperă. 

Sursă foto: imdb

Reflecții… 

American Beauty e despre un bărbat care, odată ce își atinge țelul, se înglodează în rutină și banalitate. E povestea unui om care se gândește în termeni elogioși la trecut, în timp ce se scufundă într-o depresie deplină. Iar apoi, brusc, se trezește. Învață să trăiască liber. Să se distanțeze de normele sociale. Să fie din nou fericit. Învață că iubirea poate fi pură, fragilă și neîndurătoare. 

Frumusețile lumii se pot ascunde și în dansul unei hârtii în vânt. Lucrurile simple i-ar fi putut aduce seninătatea, dar, orbit de ambiții amăgitoare, prejudecăți și angoase, trece pe lângă ele și se adâncește tot mai mult într-o existență frustrantă. 

Într-un final, Lester găsește o cale de a se salva, dar devine un exclus care, bineînțeles, trebuie suprimat… 

I guess I could be pretty pissed off about what happened to me, but it’s hard to stay mad when there’s so much beauty in the world. Sometimes I feel like I’m seeing it all at once, and it’s too much; my heart fills up like a balloon that’s about to burst. And then I remember to relax, and stop trying to hold onto it. And then it flows through me like rain, and I can’t feel anything but gratitude – for every single moment of my stupid, little life…

BOGDAN SLAB

BOGDAN SLAB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: