Ghibu pe podiumul de la Târgu Mureş

În perioada 18-21 aprilie s-a desfăşurat la Târgu Mureş Olimpiada Naţională de Istorie. Elevi din toată ţara au luat parte la această etapă, doi dintre aceştia provenind de la Colegiul Naţional Onisifor Ghibu din Oradea. Mai precis este vorba de Patrik Indrie (menţiune 1) şi Roxana Nistor (menţiune 2).

În cele ce urmează vă vom prezenta povestea Roxanei Nistor, eleva care a clasat Ghibu pe podiumul de la Târgu Mureş.

ROXANA NISTOR

Pentru început te rugăm să ne spui câteva cuvinte despre tine.

ROXANA: Mă numesc Roxana Nistor, am 16 ani şi sunt elevă în clasa a IX-a A/B în cadrul Colegiul Național Onisifor Ghibu, profilul filologie – intensive engleză.

Ce reprezintă pentru tine istoria?

ROXANA: Pentru mine istoria reprezintă singura cale prin care omul poate observa și analiza greșelile realizate de strămoșii noștri, având ca scop unic evitarea repetării acestora, îmbunătățind astfel rezultatele deciziilor noastre din prezent. De asemenea, istoria ne dezvăluie și acțiunile corecte ale civilizației umane în decursul timpului, oferindu-ne posibilitatea de a le lua ca exemplu în diferite contexte.

Cum a decurs pregătirea pentru Olimpiada Naţională de Istorie?

ROXANA: Pregătirea pentru olimpiadă a decurs foarte bine, fiind o muncă de echipă între mine și doamna profesoară Livia Ivan. Am început pregătirea de îndată ce am aflat că m-am calificat la faza națională. Întâi am învățat lecțiile care s-au adăugat în plus față de programa pentru etapa județeană, iar după aceea am lucrat intens subiecte din anii anteriori, punând un accent sporit pe subiectul II, adică pe eseu. După fiecare subiect rezolvat, doamna profesoară îmi arăta unde am greșit și îmi aducea exerciții și eseuri realizate de dumneaei, reușind astfel să-mi însușesc expresii și idei noi.

Prof. LIVIA IVAN. Foto: Nicolae Muscă

În ce măsură te-a influenţat profesorul de istorie?

ROXANA: Doamna profesoară a avut un rol deosebit în pregătirea mea din mai multe puncte de vedere. Pe lângă realizarea lecțiilor amănunțite, corectarea subiectelor făcute de mine și elaborarea eseurilor auxiliare, doamna profesoară a reprezentat și un sprijin  emoțional, întrucât a avut încredere în mine în anumite momente în care nici eu nu am mai avut.

Cum ţi s-au părut subiectele de anul acesta?

ROXANA: În esență, subiectele nu au fost foarte grele, dar emoțiile și-au pus amprenta în privința mea. În timp ce făceam subiectul I, emoțiile m-au copleșit îngrozitor, de aceea exercițiile de la acel subiect nu le-am rezolvat atât de bine pe cât mi-aș fi dorit. După ce m-am mai calmat am considerat că este mai bine să refac subiectul I, această decizie având ca și consecință directă pierderea timpului destinat rezolvării subiectului II. În final am reușit să primesc un punctaj bun la ambele subiecte (48/50 la subiectul I, 41/50 la subiectul II), obținând mențiune 2 cu 89 de puncte.

Te gândeşti să continui studiile în domeniul istoriei?

ROXANA: Da. Mă pasionează atât de mult istoria încât aș dori să urmez o carieră în acest domeniu, chiar o carieră didactică, întrucât îmi place foarte mult să lucrez cu copii.

Ce alte pasiuni mai ai pe lângă istorie?

ROXANA: Îmi place mult să citesc, însă și această pasiune se intersectează într-un anumit punct cu istoria, deoarece tipurile mele favorite de cărți sunt cele despre cel de-al Doilea Război Mondial și despre mitologia și cultura greacă.

Cui vrei să aduci mulțumiri pentru această reușită?

ROXANA: În primul rând doresc să-i mulțumesc doamnei profesoare Livia Ivan fără de care nimic nu ar fi fost posibil. Datorită personalității dumneaei și modului magic în care povestește fiecare lecție, iubirea mea față de istorie a crescut considerabil. În al doilea rând vreau să le mulțumesc părinților mei care m-au susținut mereu și care au avut multă încredere în mine. Așadar, îi încurajez pe toți elevii să-și aprecieze și să-și fructifice mai mult pasiunile și calitățile, chiar dacă  la început vor fi criticați, întrucât atunci când implici într-un obiectiv bine stabilit iubire, devotament și effort, șansele ca acesta să aibă un rezultat favorabil se maximizează.

a consemnat MARIA PAȘCALĂU

MARIA PAŞCALĂU

Maria Pașcalău este absolventă a Liceului Teoretic Onisifor Ghibu Oradea, promoția 2019, secţia filologie – engleză, clasa prof. Sándor Lilla Adél, în prezent studentă în anul III la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din Oradea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: