IASMINA: Pe urma unei crime

Serialul One of Us Is Lying se bazează pe cel mai bine vândut roman cu același nume al lui Karen M. McManus. Pentru prima data a fost lansat pe Peacock în luna octombrie a anului trecut. Pe urmă, serialul a apărut pe pagina de streaming Netflix pe data de 16 februarie 2022, cu primul sezon alcătuit din opt episoade.

Episodul-pilot a fost scris de Erica Saleh, regizat si produs de Jennifer Morrison. Dario Madrona va fi showrunner-ul serialului, produs de John Sacchi si Matt Groesch de la 5 More Minutes Productions si UCP.

Protagoniști sunt cinci elevi de an terminal de la Liceul Bayview, pedepsiți să rămână după ore în sala de detenție a școlii, pentru o vină comună extrem de dubioasă. Supraveghetorul lor, fragilul profesor Avery, nu este deloc vreun cadru didactic exemplar, dând impresia că e animat doar de obsesii autoritare fixiste și tehnofobie.

Când unul dintre reținuți intră în șoc anafilactic, după ce a băut un pahar cu apă „otrăvit” cu untul de arahide la care era alergic, pentru ceilalți patru începe un lung coșmar al dezvăluirilor de secrete personale, al expunerii celor mai ascunse probleme în fața colegilor de școală și a autorităților polițienești ce s-au mobilizat să investigheze posibilul caz de omucidere.

Victima este Simon, cel detestat de toți, creatorul unei aplicații de bârfe online răutăcioase, dar mereu credibile, prin care își distra și teroriza colegii, în funcție de gradul lor de implicare în vreuna dintre ele.

Bronwyn este eleva model, responsabilă și conștiincioasă. Cea mai surprinzătoare apariție în rândul pedepsiților, fiindcă ea lasă mereu senzația că-și dorește să fie perfectă, ca să își facă părinții mândri și să rămână preferata profesorilor, pavându-și drumul spre cea mai bună universitate prin realizările ei școlare. Comportamentul său, odată stârnită criza, rămâne cel mai rațional și corect, deși perfecțiunea de fațadă  începe să crape odată scurse în public dezvăluirile nedorite.

Nate e clasicul suspect de serviciu. Băiatul rău cu suflet bun, plin de probleme familiale ca maimuța de purici, încercând să supraviețuiască fără să facă pentru asta mai multe infracțiuni decât sunt absolut necesare, din punctul lui de vedere. E inteligent și nu-și pierde niciodată sângele rece sub presiune, fiind singurul care nu rămâne paralizat când intră Simon în șoc, încercând să-l ajute. Declanșarea anchetei criminalistice îl afectează mai mult decât pe toți ceilalți copii de bani gata, cărora părinții se grăbesc să le pună la dispoziție avocați.

Cooper este sportivul admirat, cu imagine de tip pozitiv și echilibrat. Un super-talentat jucător de baseball, pe care au pus ochii multe echipe universitare și profesioniste. Are un tată ce îi urmărește îndeaproape antrenamentele și comportamentul extrasportiv, trăind cu impresia că-i construiește o carieră ideală. Este vedeta masculină a școlii și căderea lui ar părea cu atât mai gravă în ochii tuturor, dacă ar ieși la iveală vreun secret care i-ar putea afecta viitorul.

Addy este frumoasa adormită. Inițial, personalitatea sa demonstrează multă nesiguranță de sine, în pofida aspectului fizic cuceritor, fata complacându-se în rolul de fată naivă, mânuită de un iubit-păpușar carismatic. Sora ei o ajută să se redescopere și să se reinventeze, care-i stă alături după dezastrul provocat de moartea lui Simon și tornada de revelații periculoase ce i-a urmat, până la nivelul în care ajunge ea un sprijin pentru toți ceilalți. La Addy observăm cea mai spectaculoasă evoluție, pe parcursul încercărilor prin care trec cei patru bănuiți de asasinat.

Așadar, două fete, doi băieți care aveau interesul să nu ajungă anumite informații din schițele lui Simon la lumină, și un profesor cam aiurit, pe lista posibililor ucigași subtili.

În serialul One of Us Is Lying se remarcă unele similarități cu seriale de succes ca Gossip Girl, Pretty Little Liars sau 13 Reasons Why, cu precizarea că abordarea autoarei debutante Karen McManus este mult mai penetrantă, mai dură, mai puțin superficială, chiar dacă rămâne la fel de amuzantă și atractivă.

IASMINA SCUTELNICU

IASMINA SCUTELNICU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: