DIANA & MĂDĂLINA: Motive să trăiești

Me before you este un film romantic regizat de Thea Sharrock, adaptat dupa romanul cu acelasi nume scris in anul 2012 de autoarea Jojo Moye, rolurile principale fiind jucate de actrita Emilia Clarke si actorul Sam Claflin.

A fost lansat pe 3 iunie 2016 in Marea Britanie si America de Nord, alte tari urmând in acelasi an.

Actiunea se petrece in Regatul Unit, iar pelicula a fost filmată in diferite locatii istorice din mai multe tari, de pilda ‎‎Castelul Pembroke‎‎ din Tara Galilor si ‎‎Conacul Chenies‎‎ din ‎‎Buckinghamshire‎‎, Anglia.

Filmul si romanul urmaresc traversarea improbabila a cailor dintre Will Traynor, un tetrapelgic amar si cinic, si Louisa Clark, o tanara obisnuita, de douazeci si sase de ani, cu o iubire irationala a colantilor Bumblebee. Dupa ce si-a pierdut slujba la o cafenea locala, Louisa isi ia un loc de munca ca injrijitoare pentru Will, care a devenit obosit si resentimentat fata de viata sa legata de scaunul cu rotile. Dupa cateva intalniri confruntative si o boala infricosatoare, cei doi dezvolta incet o prietenie jucausa. 

Will care anterior era un neinfricat, sarea de pe stanci, urca munti, calatorea prin lume, nu poate intelege de ce Louisa este perfect multumita de viata ei actuala. Ea descopera in curand ca Will are planuri socante si ea depune eforturi neincetate pentru a-i oferi lui Will o viata demna de trait, cu toate acestea, eforturile ei s-ar putea sa nu fie suficiente pentru al salva din viata sa monotona, deprimata si cu dizabilitati. 

De asemenea se contureaza o imagine urata, dar transparenta a luptelor cu tetrapelgia, impreuna cu greutatile psihologice. Nu descrie viata asa cum ne dorim sa fie, ci asa cum este cu adevarat, cu realitatile si nedreptatile ei dure. Cu toate acestea, consideram ca aceasta poveste ne incurajeaza sa gasim frumusetea in imperfectiunile oamenilor, fie ele fizice sau emotionale si ne permite sa apreciem furtunile vietii in mijlocul soarelui. 

Povestea detine putina ironie, deoarece Will, un constrans la un scaun cu rotile, o motiveaza pe Louisa sa devina femeia aventuroasa, hotarata si stralucita pe care ar putea sa o aiba. El spune: ,,Ai doar o viata, este de fapt datoria ta sa o traiesti cat mai pe deplin”, aceste citate motivandu-ne sa iesim din zona noastra de confort si sa experimentam viata la cotele ei maxime.

Povestea Me Before You nu este cea a unui roman de dragoste standard, plin de gust. Are un mare sentiment de profunzime, impreuna cu calitatile sale fenomenale de umor inteligent si emotie puternica.

Mesajul din spatele romanului si filmului detine controverse extreme intre diferitii sai cititori. Unii critici spun ca romanul descrie o viata cu dizabilitati, fara valoare, majoritatea acuzatiilor fiind de la tetrapelgici, care insista faptul ca lucrarea descrie sinuciderea asistata ca o singura scapare a ororilor vietii. Desi aceste acuzatii au un motiv rezonabil, trebuie sa tinem cont ca autoarea Moyes a provocat cititorii sa examineze tetrapelgia intr-o lumina noua, trecand dincolo de stereotipurile comune. Desigur, este posibil ca persoanele cu dizabilitati sa duca o viata implinita si fericita, dar ei nu vor avea capacitatea de a experimenta viata asa cum a fost odata.

Acest roman ne-a facut sa stam pana la cele mai tarzii ore ale diminetii. Indivizii se identifica cu usurinta cu personajele vii si acestia vor vedea persoanele cu dizabilitati intr-o lumina mai clara. Citind acest roman, am trecut prin toate emotiile posibile, inca tinem minte cat de mult plangeam din cauza povestii tragice. Orice iubitor de carti ar iubi acest roman.

Desigur, recomandam si filmul, care urmareste in detaliu actiunea romanului.

DIANA SZMOLEN, MĂDĂLINA BĂTRÂNA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: