VLAD: Începutul sfârșitului

Înainte să explicăm cu ce și în ce mod motoarele pe combustie internă afectează mediul înconjurător, trebuie să definim ce înseamnă un motor cu ardere internă. Se numește motor cu combustie internă orice dispozitiv care obține energie mecanica direct din energie chimică, prin arderea unui combustibil într-o camera de combustie, care este parte integrantă a motorului.

Acestea se pot clasifica după natura combustibilului:  motoare la care se întrebuințează drept combustibil benzina, motoare la care se întrebuințează drept combustibil motorina, motoare cu gaz la care se întrebuințează drept combustibil un combustibil gazos.

Într-adevăr, aceste motoare sunt la începutul sfârșitului lor. Motivul principal este piața concurențială, apărută odată cu noile mașini de tip electric cum sunt cele de la Tesla.

Deși în momentul de față aceste motoare pe bază de combustibil fosil sunt mai eficiente, datorită autonomiei lor și durata de încărcare a rezervorului de combustibil, în prezent acestea pierd ușor teren în fața mașinilor electrice, deoarece devin din ce în ce mai bune cu autonomie mai mare, cu durata de viață a bateriei mai mare, cu încărcare mai rapidă a bateriei. În ultimii ani, Uniunea Europeană a impus restricții în ceea ce privește folosirea mașinilor pe baza de combustibil intern; până în anul 2035 Uniunea va impune încetarea vânzărilor de mașini noi pe baza de combustibil fosil.

În multe dintre statele europene s-au luat măsuri pentru interzicerea circulației în anumite orașe a mașinilor mai vechi de Euro 4, spre exemplu în Germania, unde în Stuttgart, Berlin, Munchen și Hamburg sunt interzise, pentru că provoacă boli respiratorii din cauza noxelor și pot provoca chiar și cancer de plămâni.

Toate aceste restricții sunt impuse pentru o calitate mai bună a vieții.

Proprietarii de mașini sunt descurajați în a mai folosi mașini cu combustie internă, prin prețul mare la combustibil, în special la benzină din perioada anului 2021-2022, prin impozite mari la mașini mai vechi de 15 ani.

În opinia mea ,aceste motoare vor fi folosite până la consumarea totală de pe glob a petrolului și a gazului natural, deoarece marile economii ale lumii funcționează pe baza vânzării resurselor naturale a Pământului, care sunt neregenerabile.

Q&A

I-am adresat unui pasionat de mașini, elev la Colegiul Național Onisifor Ghibu din Oradea, din clasa IX D, Mihai Chirilă, care de curând și-a achiziționat o Dacie 1310 , câteva întrebări referitoare la situația actuală și ce l-a determinat să-și cumpere o Dacie.

Subsemnatul, Paul Vlad, alături de Mihai Chirilă

Ce te-a determinat sa alegi acest model?

Am ales acest model deoarece am copilărit alături de aceste mașini; unchiul meu fiind mecanic, mereu îmi plăcea să văd ce repară.

Care a fost prețul masinii?

Prețul a fost de 2000 de RON.

Sursă imagine: arhiva personală Mihai Chirilă

Ce probleme întâmpini la mașină și cum le poți rezolva?

Pot spune că pot repara probleme de un grad mediu de defecțiune la motor, cum ar fi înlocuirea bujiilor, schimbul de ulei și decarbonizarea pistoanelor.

De ce ai ales o mașină nu foarte trendy?

Am ales acest model pentru simplitatea reparațiilor și pentru că nu îmi place să ies în evidență.

Ce te-a determinat să cumperi o mașină românească?

Un avantaj în a avea o mașina românească este că poți cere sfatul a mai multor persoane, deoarece aproape toata lumea a avut o Dacie în trecut.

Ce o sa faci pe viitor cu mașina?

Pentru viitor doresc ca să vopsesc această mașină, să scap de rugină și să o mențin în cea mai bună stare posibilă, pentru a o folosi zi de zi.

Care crezi că va fi viitorul mașinilor pe combustie internă?

Consider că pe viitor oamenii vor avea mașini hibride, electrice sau s-ar putea descoperi un combustibil cu emisii zero. Ținând cont de rata de întârziere a legilor adoptate din străinătate, pentru a avea loc în România aș putea spune că noi, românii, vom renunța în majoritate la mașini cu combustie internă în cam 10 sau 15 ani.

Sursă imagine: arhiva personală Mihai Chirilă

Ce durată de viață crezi că va avea vehiculul tău?

Aș vrea să mă pot bucura de mașina mea cel puțin cinci ani după dobândirea carnetului de șofer. 

a consemnat PAUL VLAD

PAUL VLAD

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: