Te trezești că aștepți să apară următorul videoclip MrBeast pentru a-i putea vedea cea mai recentă provocare? Sau poate cel mai nou experiment de la Mark Rober? Poate că îți place Harry Styles, Billie Eilish sau Timothée Chalamet. Îi urmărești pe rețelele sociale, te conectezi cu alți fani online și poate chiar le dai mesaj din când în când. Chiar dacă acești oameni sunt celebrități, simți că îi cunoști . Acum, cercetările arată că atașamentele noastre față de ei pot fi sănătoase.
Cei mai mulți dintre noi formează relații de vreun fel cu celebrități și personaje fictive. Ne imaginăm că avem o conversație cu acea persoană sau cerem un sfat. Oamenii de știință numesc aceste false prietenii „relații parasociale”. Relațiile sociale implică două sau mai multe persoane. Cele parasociale, pe de altă parte, sunt complet unilaterale.

Ele se dezvoltă pe măsură ce începem să simțim că cunoaștem pe cineva faimos sau fictiv la un nivel profund. Ne putem bucura de acel atașament emoțional față de celebritate sau personaj. Ei, însă, nici măcar nu știu că existăm.
Oricât de descurajator ar suna, relațiile parasociale pot fi un lucru bun. Ei pot ajuta tinerii să-și dea seama cine sunt. Ele pot crește stima de sine. Totuși în unele cazuri, ele pot influența oamenii să creadă sau să aprecieze lucruri despre care altfel ar fi fost sceptici.
DIANA SIMUȚ