Mulți elevi de liceu abia așteptă ziua în care vor absolvi și vor părăsi școala, fără nicio dorință de a mai privi în urmă. Există însă și absolvenți – mult mai puțini la număr – care ar dori să împărtășească generațiilor viitoare ceva din experiența acumulată în liceu.
Un astfel de absolvent este Florin Mihocaș, fost elev al Secției Filologie-Jurnalism a Liceului Teoretic Onisifor Ghibu Oradea, clasa prof. Florina Dănilă, absolvent al Facultății de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din Oradea. Acesta ne-a făcut de curând o vizită, ocazie cu care l-am rugat să ne ofere un interviu.

Îți mai amintești primul tău material? Vorbește-ne despre el și cum a fost acesta receptat.
FLORIN: Da, îmi amintesc. Eram la finalul primei luni de liceu și eram pe ultima sută de metri cu publicarea primului material jurnalistic. Sincer, nu aveam habar despre ce puteam să scriu, era ceva nou pentru mine. Așa că am început să mă gândesc ce lucruri interesante aș putea găsi în jurul meu. În perioada respectivă se împlineau fix 300 de ani de la datarea istorică a bisericii de lemn din satul Hotar, așa că mi s-a părut interesant ca o biserică din lemn să poată rezista trei veacuri.
Care este materialul la care ții cel mai mult?
FLORIN: Nu am unul preferat. Dar pot spune că materialele la care țin cel mai mult sunt cele pe care le-am filmat și editat, chiar dacă nu au fost scrise sau concepute de mine.
Povestește-ne o întâmplare legată de reportajele la care ai lucrat.
FLORIN: Țin minte că am scris un material legat de incendiul din Colectiv, toată lumea știe ce s-a întamplat acolo, nu are rost să intru în detalii. Evenimentul a generat niște proteste în stradă, iar printre mesajele transmise de protestatari, m-a indignat unul care suna in felul urmator: 18.000 de biserici și 425 de spitale. Lucru ce m-a determinat să-mi expun punctul de vedere într-un articol ce a atras după el un comentariu care la vremea aceea m-a descurajat.
Dacă ai lua-o din nou de la capăt, ai schimba ceva în atitudinea ta ca elev la jurnalism?
FLORIN: Ca elev n-aș schimba nimic; ce mi-aș dori să se întâmple, dacă aș mai avea din nou ocazia să fiu elev, este să îmi descopăr mai repede pasiunea pentru filmare și editare. Cine știe, poate dacă descopeream asta mai repede, urmam altă carieră.
Știm că în perioada în care erai elev, alături de colegii tăi, ați reușit să amenajați un mini studio de jurnalism, te rugăm povestește-ne despre această realizare a voastră.
FLORIN: Acel mini-studio a fost, l-aș numi eu, trofeul elevilor de la Secția de Jurnalism. Un fel de laborator al jurnaliștilor din Ghibu. Precum cei de la Mate-Info au laboratoare de informatică în care dezvoltă linii de coduri, așa cei de la Jurnalism au avut locul lor, în care își pregăteau articolele și înregistrau interviuri. Cu toții am pus bazele acelui studio.
Care sunt programele de editare pe care le folosești și cine a fost îndrumătorul tău?
FLORIN: Programele pe care le foloseam erau DaVinci Resolve sau Sony Vegas. Nu sunt programe greu de folosit, în schimb mi-a luat ceva timp să le învăț, întrucât n-am avut vreun îndrumător, așa că am apelat, ca orice om din ziua de astăzi, la tutoriale pe YouTube.
Ce aparatură video folosești și pe care o recomanzi unui începător?
FLORIN: Personal, eu folosesc o cameră mirrorless Sony Alpha 5100. Este o cameră compactă, recomandată în special pentru vlogging, întrucât are display-ul rabatabil și poți să te privești în același timp în care te filmezi.
Recomand acestă cameră oricui vrea să se apuce de acest domeniu, în special datorită prețului și a modularității obiectivului, pentru că acesta poate fi schimbat în funcție de nevoile cameranului. De asemenea, recomand orice mirrorless sau DSRL, în funcție de bugetul fiecăruia – marea diferență între toate tipurile de camere constă în obiectivul folosit care reprezintă 60%-70% din imaginea finală.
Care crezi că este viitorul jurnalismului?
FLORIN: Jurnalismul, mass-media, este a patra putere în stat. Prin urmare, ar trebui să fie o sursă de informare, cu coloană vertebrală, care să prezinte urmăritorilor lucrurile obiectiv, fără a distorsiona adevărul și fără să-i manipuleze pe aceștia. Cu toții am citit fake news-uri și ne-am dat mai mult sau mai puțin seama de acestea. Orice informație trebuie verificată în mai multe locuri, după care trebuie trecută prin filtrul propriu, pentru a putea avea încredere în ea.
Eu unul am încredere în jurnaliștii LOGO paper și în informațiile pe care ni le transmit. Sper ca acest proiect, respectiv Secția de Jurnalism, să crească tot mai mult de la o zi la alta, iar elevii care scriu articole să se gandească serios la o carieră în acest domeniu.
În ce fel ai dori să te mai implici în viața Secției de Jurnalism de la Ghibu?
FLORIN: Acum, în măsura în care timpul îmi va permite, m-am gândit să ajut elevii Secției de Jurnalism atunci când au un invitat mai special sau de o anumită anvergură, la filmarea și editarea interviului, pentru a imortaliza cum se cuvine respectivul moment. De asemenea, dacă există vreun elev pasionat de industria foto-video, mi-ar face plăcere să-l inițiez în acest domeniu, atât pentru dezvoltarea lui personală, cât și a blog-ului, întrucât acesta este un loc foarte bun pentru a acumula experiență.
În final, ce mesaj le transmiți elevilor de la Jurnalism?
FLORIN: Pe această cale, țin să le transmit acestora că ceea ce fac ei este unicat în toată țara și pentru acest motiv ar trebui să se implice tot mai mult în activitatea de jurnalism a liceului.
Le doresc cât mai multe articole și spor la scris!
Îi mulțumim lui Florin pentru interviul acordat și îi dorim mult succes în continuare!
au consemnat ALEXANDRA CUC și ANTONIA BODIU
