Pentru majoritatea elevilor, luna februarie este plină de teste, examinări, testări-fulger. Există însă și o minoritate avantajată, care a petrecut acest interval într-o destinație de vis din Europa. E vorba de 15 elevi din clasa a XII-a care, însoțiți de câteva cadre didactice, s-au aflat într-o practică profesională în Granada, Spania. Unul dintre acești fericiți și talentați colegi ai noștri, Robert Sim, ne-a vorbit despre această experiență.
Am avut deosebita plăcere de a sta de vorbă cu Robert, elev în clasa a XII-a C la colegiul nostru, care ne-a povestit despre mobilitatea în Spania la care a luat parte.

În ce perioadă, în ce localitate, cu cine și câți ați fost?
ROBERT: Am fost în mobilitate în orașul Granada, Spania în perioada 22 ianuarie – 5 februarie.
Am fost 15 elevi, coordonați de profesorii Chiş Carmen și Tencuțiu Adrian, iar în ultima săptămână ni s-a alăturat și domnul director, Timar Iulius, împreună cu soția sa.
Cum ați fost selectați?
ROBERT: Am fost selectați pe baza unor testări ce au presupus examen oral la engleză, scris la informatică si un interviu.
Care au fost condițiile de cazare?
ROBERT: Condițiile de cazare au fost acceptabile, camerele fiind destul de mici. După ora 22:00 trebuia să fim atenți cu gălăgia, întrucât eram cazați într-un bloc unde erau și locatari. Mâncarea a fost bună, fiind asigurată în fiecare zi, trei mese, iar în zilele în care nu eram în oraș, primeam la pachet.
Deplasările au fost bine organizate, fiind punctuali, iar condițiile din autocar au fost foarte bune.
Care este firma / firmele în care ați făcut practica? Ce responsabilități ați avut, pe ce profil de activități ați lucrat?
ROBERT: Firma la care am activat se numește MEP Europrojects. A trebuit să fim responsabili întrucat aveam de respectat un program și să îndeplinim sarcinile pe care le-am primit. A fost o ocazie bună să punem în practică cunoștințele de informatică si TIC deprinse până atunci și să acumulăm puțină experiență.
Cum arată o zi obișnuită din acest stagiu?
ROBERT: Ziua începea la ora 9:00, când trebuia să mergem la micul-dejun. Până la ora 13:00 când aveam prânzul, aveam timp liber, în care de cele mai multe ori am ieșit să vizităm punctele importante din oraș. După prânz, mai aveam puțin timp liber până la ora 16:30, când începea programul de practica până la ora 19:00. La ora 20:00 aveam cina, iar până la 22:00, când trebuia să fim la cazare, ieșeam la plimbare prin oraș.





În ce fel ați comunicat cu persoanele? În ce măsura te-a ajutat nivelul de engleză pe care îl deții?
ROBERT: Comunicarea s-a bazat de cele mai multe ori pe limba engleză. Au fost momente în care unii oameni nu au știut engleză, iar atunci am încercat să folosim spaniola pe care am auzit-o până atunci sau gesturi.
Ați câștigat și bani?
ROBERT: Nu am caștigat bani, dar înainte de a pleca în mobilitate am primit bani de buzunar, pe care i-am putut folosi în această perioada.
Care este principalul câștig al acestei ieșiri?
ROBERT: Sunt mai multe lucruri pe care pot să spun că le-am câștigat, dar cel mai important este că ne-am dezvoltat capacitatea de adaptabilitate într-un mediu și o cultura nouă și ne-am dezvoltat nivelul de engleză, respectiv informatică.
Prin ce se aseamănă / deosebește atitudinea față de muncă în Spania?
ROBERT: Spaniolii, din câte am văzut, sunt dedicați și implicați în ceea ce fac. Nu mi se pare că sunt foarte diferiți față de noi. Sunt foarte amabili și calzi cu persoanele, mai ales cu străinii, ceea ce este foarte important dacă te afli acolo.
Cum vă petreceați timpul liber?
ROBERT: Timpul liber din perioada săptămânii îl foloseam pentru a vizita orașul în care eram cazați, Granada, sau uneori pentru a ne odihni. În weekend-uri, am fost în excursii în alte orașe precum Cordoba, Malaga sau Sevilla, care au fost cele mai interesante experiențe din această perioadă.
Dacă vrei să adaugi ceva pe lângă ce te-am întrebat, poate un mesaj pentru cei care au făcut posibilă această experiență.
ROBERT: Această mobilitate a fost o experiență plăcută, după cum era de așteptat, și din care am avut multe de câștigat. Recomand celor care au ocazia să participe în astfel de mobilități, să profite de șansă și să se bucure de fiecare moment petrecut într-o asemenea experiență. Doresc să le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă mobilitatea și celor care au pus umărul la obținerea acestui proiect. Sper să beneficieze multe generații viitoare de această oportunitate.
au consemnat ANAMARIA OMUȚ ȘI BIANCA HADADI
