„Arta trebuie să schimbe mentalități”

Am avut oportunitatea să îi adresăm câteva întrebări vocalistului trupei Bucium, Andi Dumitrescu, despre începuturi, despre albumul Zimbrul Alb și despre orădeni.

De unde ați avut inspirația de a compune muzică cu rădăcini în basme, mituri și legende românești?

ANDI DUMITRESCU: Când aveam 19 ani, într-o librărie, am descoperit o culegere de poezii populare din zona Banatului, pe care un prieten, văzând cât de mult mi-a plăcut, mi-a făcut-o cadou. Acea culegere a fost baza albumului Miorița. Primele variante de cântece au fost a cappella, impactul acelor versuri asupra mea fiind foarte puternic. Era ca și cum singurele lucruri rămase din viețile unor oameni care trăiseră în urmă cu sute de ani erau acele versuri, ce conțineau dragostele lor, temerile lor, speranțele lor, iar toate acelea îmi vorbeau despre un suflet colectiv.

Fotografie de la concertul din Oradea. Photo credit: LB shows

Cum v-a venit ideea de a îmbina tema astronomiei populare și diaspora românească în cântecul Drumul robilor?

ANDI DUMITRESCU: Inspirația a venit de la Verdi, care a mascat protestul într-o operă istorică, ce putea trece cenzurii vremurilor lui. Numele popular al Căii Lactee este Drumul Robilor. Am pornit de la această denumire și mi-am imaginat cum ii acești robi vorbesc celor din prezent, îndemnându-i să nu repete, de fapt, greșelile lor. Cred că arta trebuie să deranjeze, să doară, să provoace, pentru ca într-un final să schimbe mentalități. Conceptul trupei Bucium este de a avea numai albume conceptuale. Tema albumului ce conține Drumul Robilor este astronomia populară în mituri și legende românești.

Care au fost dificultățile întâmpinate în lansarea albumului Zimbrul Alb?

ANDI DUMITRESCU: Pandemia a amânat lansarea sa de pe 7 mai 2020 până în 20 februarie 2022. Am profitat de acest răgaz pentru a-l aduce în cea mai bună formă posibilă. Înregistrările au început în ianuarie 2020 și s-au terminat în octombrie 2021.

Cum ați simțit publicul la ultimul concert din Oradea?

ANDI DUMITRESCU: A fost o adevărată gură de aer. Tot ceea ce am construit în ultimii cinci ani a dus la un show live extrem de interactiv, iar concertul de la Oradea a fost o mare bucurie, publicul participând activ la toate piesele noastre. De aceea de fapt facem ceea ce facem, pentru această interacțiune minunată și dorim să devenim una din trupele cele mai bune de live, să oferim publicului o experiență cu adevărat unică.

Cum vor putea fanii să achiziționeze noul album?

ANDI DUMITRESCU: Albumul poate fi precomandat, livrările încercând să le facem până în sărbători, iar pe termen mediu vom încerca să nu lăsăm albumul pe rețelele de streaming, pentru a ne proteja această investiție extrem de mare. Va fi disponibil exclusiv pe buciumromania.bandcamp.com, cel puțin până în momentul concertului de lansare din februarie. Streaming-ul nu aduce niciun venit trupei, singura modalitate de a ne susține fiind cumpărarea de tricouri și muzică (CD-uri sau album digital).

Îi mulțumim lui Andi Dumitrescu pentru timpul acordat.

a consemnat CODRUȚA STERIU

CODRUȚA STERIU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: