BOGDAN: Ghibu la cel mai longeviv talk show local

„Educația este cea mai importantă”, afirmă Claudia Teodora Ignat, realizatoarea emisiunii Analiza din redacție.

În urmă cu puțin timp, cel mai longeviv talk-show politic din județul Bihor l-a avut ca invitat pe domnul Iulius Timar, director al Colegiului Național Onisifor Ghibu. Pe parcursul a aproximativ șaizeci de minute, domnia-sa a răspuns în exclusivitate la cele mai actuale întrebări din sfera educației.

Am selectat pentru prietenii LOGO Paper cele mai importante declarații din interviul TTV Oradea.

În ce constă calitatea unei școli? 

„Din punctul meu de vedere, constă în trei factori – elevii, dascălii și părinții. De câte ori discut cu părinții, mă raportez la parteneriatul dintre școală și familie. În prezența acestui parteneriat, copilul are numai de câștigat”, spune domnul Timar, care ține să precizeze că are o relație foarte bună cu părinții, iar atât reușitele, cât și eșecurile elevului se datorează parteneriatului, respectiv lipsei de comunicare dintre școală și familie. „Stau de vorbă foarte mult cu părinții. Le ascult problemele și încerc să le rezolv.” 

Despre munca de directorat

„Cred că partea de directorat iți oferă cele mai mari satisfacții. Poți să dezvolți o școală, să încerci să le oferi condiții mai bune atât elevilor, cât si dascălilor. Consider că cea mai vizibilă realizare a unui cadru didactic este din postura de director.”

„Ca să fii director, trebuie să vrei! Eu am ajuns director la Onisifor Ghibu pentru că mi-am dorit. Am dorit să fac ceva pentru comunitatea respectivă.”

Relația cu personalul didactic

„Colaborez foarte bine cu personalul didactic din școală. Nu cred că un coleg are vreo reținere din a-mi comunica problema pe care o are. Relația dintre director și corpul profesoral trebuie să fie una de prietenie, colegialitate și corectitudine.”

Selecție corectă, elevi eminenți  

„Calitatea unei scoli vine din rezultatele elevului. În urmă cu aproximativ cinci ani, Colegiul Național Onisifor Ghibu din Oradea se situa pe locurile 560-570 în ierarhia națională. Anul acesta a fost pe locul 129.”

„Au început să vină elevi tot mai buni, selecția a fost una corectă. Nu au mai intrat pe ușa din spate, așa cum se mai practica. Profesorii au fost din ce în ce mai implicați, la fel și elevii. În acest an, rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat a fost de nouăzeci si noua la sută. Suntem una dintre școlile cu cele mai multe proiecte Erasmus, proiecte prin care profesorii și elevii se perfecționează în țările Uniunii Europene pentru a creste calitatea muncii din țară. Mulți părinți își fac flotant în cartierul Nufărul pentru a veni la noi la școală.”  

Controversa „directorilor anonimi”

„Cum să-ți ascunzi numele, iar elevii și părinții să nu știe nici astăzi cine candidează pentru școala X? Nu cred că ar trebui să li se dea posibilitatea aceasta. Eu nu mi-am ascuns identitatea… Dacă picam examenul, oricum se afla, iar eu îmi dădeam demisia. Atât elevii, cât și părinții trebuie să știe cine candidează.”

Colegiul Ghibu pe timp de pandemie

„Profesorii, în marea majoritate, sunt vaccinați. Avem peste șaptezeci la sută procentul de vaccinare, iar acum funcționăm în format fizic. Dar asta nu înseamnă că nu avem și noi propriile nemulțumiri. Există profesori care intră în contact cu 400-500 de elevi, deci sunt foarte expuși. Cu toate astea, nimeni nu vorbește despre riscuri și se vrea doar ca profesorii să fie vaccinați.”

De ce colegiu național?  

„Exista o metodologie care reglementează ce scoli pot sa devina colegii naționale. Noi am luat metodologia, am studiat-o și am depus o documentație privind acest titlu onorific. Școala trebuie să aibă o vechime de 75 de ani de activitate și să fie un liceu teoretic. Unii interpretează greșit și denaturează foarte mult situația. De aici și controversa.”

Alegerea profesiei  

„Eu provin dintr-o familie de simpli agricultori. Părinții mei sunt crescători de animale, de oi. Asta mi-am dorit, să devin profesor de matematică. Asta mi-am dorit și asta am făcut. Dacă aș începe totul de la început, nu cred că aș schimba nimic.”

a consemnat BOGDAN SLAB

BOGDAN SLAB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: