ARIANA: Pasiune pentru motoare

Unul din primele visuri ale unui adolescent român este să-și aibă propria sa mașină. Mai puțin sunt însă cei care reușesc să stăpânească o mașină până în acel punct în care să intervină, în caz de nevoie, la motor sau la alte părți componente.

Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși din Oradea este o unitate școlară în care elevii capătă importante deprinderi practice. Astfel de clase, care trezesc un interes tot mai mare în rândurile absolvenților de gimnaziu, sunt clasele de producție media, de construcție, instalație și lucrări publice, de mecanică auto etc.

Pentru a afla mai multe despre activitățile desfășurate în cadrul profilului de mecanică auto, am luat legătură cu Andrei Daniel Burger, fost elev al școlii noastre, în prezent elev în clasa a XI-a, care deja a acumulat o substanțială experiență în acest domeniu.

ANDREI BURGER

Q&A

Când s-a născut în mintea ta dorința de a te ocupa de motoare? Este o pasiune moștenită?

ANDREI: Pasiunea pentru motoare o am de mic, dar a început să se intensifice prin clasa a VII-a, eu fiind pasionat de mașini și de componentele lor. Nu am moștenit meseria, ci doar domeniul în care activez.

Descrie-ne locul în care îți desfășori activitatea legată de domeniul auto – locație,orar, responsabilități. 

ANDREI: Activitatea mi-o desfășor la Reprezentanța Škoda din Oradea, între orele 8-16. Responsabilitățile nu sunt chiar ușoare, deoarece răspund de lucrările executate pe mașinile clienților. Škoda ține de grupul Volkswagen.

Sursă foto: arhiva personală Andrei Burger

Unde sunt distribuiți alți colegi de-ai tăi?

ANDREI: Colegii mei activează prin mai multe service- uri din Oradea, precum Auto Chirodea, Natale IMPEX etc.

Cum împaci orele de curs teoretic cu activitatea practică la reprezentanța Škoda?

ANDREI: Programul meu este unul foarte simplu, punându-se accentul pe practică, nu atât pe pe teorie; în consecință, zilele de luni și marți mi le petrec la școală, iar de miercuri până vineri sunt la  practică la service.

Este aceasta o activitate reemunerată? Ce te motiveaza cel mai mult să continui?

ANDREI: Sincer să fiu, da, chiar este, doar dacă ești bun și știi ce faci în toate situațiile. Ce mă face să continuu e plăcerea cu care lucrez; dacă aș mai avea o viață, tot mecanic aș vrea să fiu, deoarece e o meserie în care înveți zi de zi ceva nou și dai de obstacole noi.

Prezintă-ne cea mai importanta reușită a ta tehnică, de care ești mai mândru.

ANDREI: E o întrebare grea, dar sunt mândru de fiecare lucrare pe care o termin cu bine… Una din ele care m-a marcat și la care am avut plăcerea de a pune mana și ajuta a fost o resegmentare a unui motor de Skoda Octavia Scout 4×4 Diesel.

În momentul de față, care este oferta Škoda din Oradea? Prezintă-ne aceste modele sub raportul prețurilor.

ANDREI: În momentul de față, acestea sunt prețurile Skoda, fără ajutorul programului Rabla sau altele. Škoda Scala echipată standard atinge prețul 15.284 €, iar echipată full option în jur de 28.000 €. Cel mai scump model este Škoda Enyaq, echiparea standard pornește de la 41.054 € și poate ajunge până la 65.000 € cu echiparea de top

Care sunt principalele caracteristici sau atuuri ale vehiculelor din oferta Škoda care le deosebesc de altele de la alte firme?

 ANDREI: Din punctul meu de vedere, Škoda este diferită de restul producătorilor auto deoarece are un design modern, oferă un confort deosebit și se remarcă raportul bun preț – calitate al produsului.

Cum se pregătește Škoda pt vehiculele electrice?

ANDREI: Pot spune că se pregătește încet și sigur. În momentul de față, avem două modele full electrice, acelea fiind Škoda Enyaq și Škoda Citigo. Singura problema pe care o văd e autonomia mică, încă neatingând pragul de 1000 km.

Are Skoda în program și modele driverless? Care e opinia ta despre mașinile fără șofer?

ANDREI: Încă nu avem modele de genul, dar în viitorul apropiat sper să avem și noi  mașini cu program driverless. Aștept nerăbdător evoluția întregului proces, dar până acum mi se acest program mi se pare cam periculos.

Sursă foto: arhiva personală Andrei Burger

Există programe de tip Rabla la reprezentanța Škoda? 

ANDREI: Da, Škoda are toate programele de tip Rabla de până acum.

Ce viitor prevezi transportului rutier, date fiind normele stricte de poluare, prețul în creștere al combustibiluui și promovarea energiei verzi?

ANDREI: Poluarea va fi mereu, poluăm fabricând baterii pentru mașinile electrice, dar poluăm și pentru fabricarea mașinilor cu motoare termice. OK, mașini electrice pentru oraș, nu spun că e o idee rea de transport, dar tot vom avea nevoie de motoarele termice, ele fiind nemuritoare, iar noi atașați de ele. Transportul, in marea sa majoritate, se execută cu ajutorul motoarelor Diesel, de la TIR-uri până la vapoare care merg pe motorină. Din punctul meu de vedere, oricât de mult va crește prețul carburantului, tot avem nevoie de motoare termice. Momentan, promovăm energia verde, dar încă mai avem de lucrat până să o folosim 100%, din toate punctele de vedere.

a consemnat ARIANA BUBOIU

ARIANA BUBOIU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: