Aceleași alegeri, aceleași greșeli

Am certitudinea că pentru fiecare persoană în parte liceul constituie o perpetuă amintire a unei experiențe care în ciuda faptului că nu poate fi cuantificată în cuvinte, se lasă totuși (re)simțită.

O imagine exhaustivă asupra genericului liceu ar fi greu și în același timp de prisos de construit, căci pentru fiecare în parte se conturează altfel. Rămân totuși anumite chestiuni implacabile și anume faptul că în liceu tranzitezi o lungă și aventuroasă călătorie în a te cunoaște pe tine însuți. În ciuda faptului că doamna profesor Sandor Lilla ne-a precizat faptul că celebrul dicton socratic „Cunoaște-te pe tine însuți” are cu totul o altă conotație, individualismul care ne definește în această perioadă mă determină să afirm faptul că liceul care unește sub cupola sa o sumă de experiențe, interacțiuni, compromisuri, erori și multe altele, te șlefuiește, cu finalitatea inerentă de a-ți construi o scară de valori și o sumă de principii sănătoase demne de urmat pretutindeni.

Cadrele didactice care ne-au fost alături în cei patru ani de liceu și pot adăuga cu toată bucuria că unele dintre ele chiar și 12 ani, au rămas profund în sufletele noastre. Am remarcat acest lucru în momentul în care am constatat faptul că realizam numeroase similitudini între profesorii de la facultate și cei pe care i-am avut în liceu. Curios este faptul că așteptam oarecum salutul autentic al doamnei profesor Sandor Lilla, întrebările domnului Bogdan Cosmin care pentru mine au constituit un punct de referință în ceea ce privește lărgirea orizontului de (auto)cunoaștere, orele domnului Sandu Popoviciu care te îndemnau nu doar să citești ca să cunoști, ci și să te citești ca să știi ce să faci cu cunoștințele dobândite, reglându-ți lentilele prin filtrul cărora percepi lumea. 

Promoția anului 2017-2021 a fost încă o altfel de generație. Întotdeauna mi s-a părut că cine și ce reușește să iasă de sub tiparele „normalității” este mult mai de admirat decât cei care respectă întocmai tiparele impuse de societate, în genere. Mă proclam astfel admiratoarea și susținătoarea atât a generației din care am făcut și eu parte, dar și a generațiilor care urmează. Examenul de bacalaureat nu este imposibil, nici măcar pe timp de pandemie. De ce? Pentru că odată ce îți însușești un mecanism – disciplina și devii autodidact, nici conexiunea proastă la Internet, nici faptul că nu ai dispoziția necesară să intri la orele online, nimic din toate acestea nu îți vor sta în cale pentru a obține nota pe care tu ți-o dorești. Se rezumă totul la o chestiune de voință și de determinare, cum e cu totul în viață. Chintesența existenței noastre constă în modul în care reacționăm la ceea ci ne se întâmplă și într-un procent mult mai nesemnificativ, evenimentele în sine. Prin urmare, un mindset potrivit este factorul decizional pentru modul în care ne atingem țelurile și pentru stabilirea următoarelor.

Am ales această poză întrucât Colegiul Național Onisifor Ghibu se rezumă pentru mine la evocarea amintirii clasei a XII-a C, promoția 2017-2021, diriginte Dana Kele, față de care purtăm un respect și o recunoștință profundă pentru faptul că a crescut un asemenea colectiv unit și memorabil.
Dira, vă mulțumim frumos pentru tot și să știți că nu vă vom uita niciodată!

Ideea este că dacă aș putea retrăi experiența liceului încă o dată, aș face aceleași alegeri bune și aș repeta aceleași greșeli.

SEBASTINA PAPAI

SEBASTINA PAPAI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: