„Este nevoie de foarte puțin pentru a fi fericit; și tot ce-ți trebuie găsești în tine însuți, în modul tău de gândire” (Marc Aureliu)
Te-ai întrebat vreodată ce este fericirea?
Fericirea este definită în dicționar ca fiind o stare de mulțumire sufletească intensă, dar pentru fiecare persoană aceasta poate fi definită într-un mod propriu. Greu de definit, de înțeles sau de spus, aceasta căpătând definiții multiple și motive infinite.
În viața noastră, în care alergăm de la o zi la alta, uităm să fim cu adevărat fericiți. Uităm că fericirea este în noi, și nu în jurul nostru, uităm că nu trebuie să se întâmple lucruri ieșite din comun ca să fim fericiți – putem fi fericiți oricând, oriunde și oricum, deoarece fericirea vine din interior.
Fericirea adevărată nu se găsește în bancnote, lux, brand-uri extravagante, locuri sau lucruri, deși avem falsa iluzie că aceste lucruri ne aduc fericirea. Ea depinde de modul în care privești lucrurile.
Fericirea nu este putere financiară, nici putere de influență, ea nu poate fi cumpărată și nici vândută. Fericirea înseamnă echilibru. Este capacitatea omului de a se accepta pe sine, de a fi fericit cu sau fără aceste lucruri materiale. Fericirea înseamnă mulțumire sufletească.
Dacă vrei să fii fericit în fiecare zi, vei fi. Totul depinde de puterea gândirii tale. Un om fericit este un om liber.
Doar în momentul în care gândurile și dorințele tale vor fi în echilibru cu acțiunile tale, atunci îți vei da seama că ești un om fericit. Ceea ce gândești trebuie să fie în echilibru cu ceea ce faci, ca să fii un om fericit.
Ce este fericirea? Un om fericit care vede doar partea bună a lucrurilor. Un om fericit este un om pozitiv. Omul fericit este și un om liber. Conștient că totul în viața lui se petrece aici și acum el se bucură de prezent se gândește cu drag la trecut că a reușit să treacă peste orice și cu speranță la viitor că va găsi o cale ca să înfrunte tot ce va veni în viața lui.
Fericirea nu este un lucru gata făcut, ea depinde de noi, iar noi suntem cei care ne creăm propria fericire. Este o chestiune de perspectivă.
În scrierea acestui text am fost inspirată de Marc Aureliu și de cartea sa, Către sine.
Meditațiile lui Marc Aureliu se bazează pe un concept: „Ai puterea asupra minții tale; evenimentele din exterior nu au această putere. Realizează acest lucru și vei găsi fericirea”.
Marc Aureliu a fost un paradox: un împărat cu puteri aproape nelimitate în a controla lumea și situațiile, și care totuși a avut o înțelegere profundă a faptului că fericirea și pacea nu se află în lumea exterioară, ci în interior.
LAVINIA SABO
