Alex Mihei este jurnalist la postul de televiziune Kanal D și a acceptat să ne răspundă la câteva întrebări.
În cadrul acestui interviu veţi afla numeroase detalii despre activitatea şi cariera unui jurnalist de succes. Tinerii care doresc să urmeze studiile Facultăţii de Jurnalism pot afla lucruri esenţiale din acest domeniu.
Jurnalistul ne-a mărturisit că activează în această lume de mai bine de cinci ani, timp în care a încercat aproape toate domeniile, că vorbim despre politică, sport și lumea mondenă.
„Jurnalist mi-am dorit să fiu, nu a fost o întâmplare și nu degeaba am ales să urmez o astfel de facultate. Am hotărât asta încă de când eram în liceu. La Kanal D am ajuns așa cum am fost și în celelalte televiziuni: am aplicat, am fost sunat, am dat probe (lucru care s-a întâmplat la fiecare loc de muncă, înainte de a mă angaja) și ulterior am semnat un contract. Ca să fac o scurtă paranteză, îmi doream de ceva timp să lucrez pentru Kanal D. Sfat: credeți în visele voastre!”
Alex Mihei spune că „cea mai de preț calitate a unui jurnalist este comunicarea, atunci când vorbim despre această meserie. O persoană care nu stă bine la acest capitol trebuie să se gândească de două ori înainte de a alege să devină jurnalist sau să facă în așa fel încât să se perfecționeze, atunci când vine vorba de comunicare; până la urmă, de aceea te numești jurnalist, pentru că trebuie să afli și să comunici informațiile pe care le primești la rândul tău.
În al doilea rând, curiozitatea este o altă latură ce trebuie bine dezvoltată atunci când vrem să mergem pe acest drum. Trebuie să îți placă partea de cercetare, să pui întrebări, să fii întotdeauna bine informat și stăpân pe subiectele de care te ocupi și nu numai. Bine ar fi să stăpânești câte puțin chiar și din domeniile de care nu te ocupi sau care te atrag mai puțin.”
În ce mod a influențat tehnologia această meserie?
„În mod sigur evoluția tehnologiei și-a pus destul de mult amprenta, atunci când vorbim de meseria de jurnalist. De ce spun asta? După părerea mea, într-o mare măsură, tehnologia din ziua de azi îi ajută foarte mult pe jurnaliști. Gândește-te că sunt atâtea știri care apar zilnic și care sunt realizate în urma unor postări pe care le vedem pe Instagram, Facebook sau, mai nou, Tik Tok.
Cu siguranță, pentru jurnaliști aceste rețele de socializare sunt de mare ajutor, când vine vorba de un conținut mult mai mare de știri și subiecte”.
Intervievatul nostru ne-a povestit că, atunci când era la început, șefa îi spunea ca de fiecare dată, înainte să plece pe teren, să își ia carnețel, un pix și să noteze absolut tot. E o tactică pe care a folosit-o la un moment dat și i-a prins bine, pentru că în carnețel își scria și o documentare.
Din punctul său de vedere, acesta e instrumentul de bază în acest job, dar și reportofonul ar trebui să se găsească în recuzita unui jurnalist.
Ce preferă: să culeagă informații de pe teren, să scrie reportaje sau să prezinte știri?
„Nu cred că pot da un răspuns cert aici, și asta pentru că le-am încercat pe toate. Fiecare poziție vine cu greutăți, dar și cu satisfacții. Mie, spre exemplu, cel mai mult îmi place să scriu, dar încep să mă obișnuiesc și cu prezentarea știrilor sau a emisiunilor de divertisment.
Un alt sfat pentru începători pe care îl pot oferi la această întrebare este acela că merită încercate toate aceste funcții, pentru că numai așa vă veți putea da seama pentru ce sunteți făcuți și pe ce anume vă pliați mai bine.”
Alex nu ar putea spune că are un model profesional neapărat. Când era anul doi de facultate, a început și cursurile IMA (Intact Media Academy), trainerii de acolo fiind majoritatea prezentatorilor pe care îi vedea și astăzi la Antena 1 sau Antena 3. De la fiecare în parte a învățat câte ceva, inclusiv de la profesorii din facultate.
A mai menționat că important este „să furi” meserie de la oamenii pe care îi întâlnești în drumul tău.
Despre începuturile carierei de jurnalist, „prima meserie a fost cea de «documentarist» – mai exact, lucram la departamentul de monitorizare din cadrul Mediafax. Ulterior, am intrat în televiziune, acolo unde am abordat subiecte pe domeniul social. Acelea pot spune că au fost primele mele articole lucrate de la zero. În principal, era vorba de familii greu încercate, care aveau nevoie de ajutor din partea oamenilor.”
Jurnalistul ne-a povestit că pierderea unui persoane bolnave cu care a filmat la un moment dat și pe care a adus-o în București a fost cea mai grea experiență în calitate de jurnalist.
Cel mai util lucru învățat în meseria de jurnalist a lui Alex a fost faptul că „trebuie sa fii prietenos, să ai răbdare și să nu te grăbești să judeci sau să tragi o concluzie, dacă ai vorbit cu o singură persoană care, spre exemplu, aduce anumite acuzații la adresa altei persoane. E drept, ca jurnalist trebuie să fii îndrăzneț și poate de multe ori insistent, însă poți face toate aceste lucruri și într-o manieră politicoasă, astfel încât persoana cu care vrei să vorbești să îți deschidă ușa și a doua oară.”
Lui Alex i s-a întâmplat de multe ori să rateze un material în primă fază, dar apoi să îl ducă la bun sfârșit: „Lucrând cel mai mult în televiziune, voi da exemple tot din acest mediu. De multe ori s-a întâmplat ca anumite materiale să nu fie complete, fie că nu reușeam să obțin un sincron de la o anumită persoană sau autoritate, fie că nu era luată suficientă ilustrație sau suficiente vox-uri. Acestea sunt, de regulă, greșeli pe care le fac jurnaliștii la început de carieră, însă din ele înveți, te perfecționezi și în viitor nu va mai fi nevoie să faci mai multe drumuri pentru a realiza un material. Nu uitați că nimeni nu s-a născut învățat și nimeni nu este perfect”.
În Romania încă se discuta foarte aprins despre libertatea presei. „Este un subiect delicat și foarte discutat, într-adevăr. Pot să spun că sunt mulți jurnaliști care activează în acest domeniu de foarte mult timp și care consideră că în ziua de astăzi toată lumea face un jurnalism de opinie. Eu nu aș spune că sunt de acord în totalitate cu acest fenomen. Consider că presa trebuie să arate întotdeauna adevărul și numai adevărul și să ne asigurăm de asta din surse sigure. Nu trebuie să intervină politica sau mafia, atunci când vine vorba despre presă. Mai multe nu vreau să dezvolt. Să nu uităm esențialul și totodată un lucru pe care cu siguranță și voi l-ați învățat deja: presa este considerată a patra putere a statului.”
Jurnalistul a transmis un mesaj și pentru comunitatea Colegiului Onisifor Ghibu: „Vreau să vă mulțumesc în primul rând pentru faptul că v-ați gândit la mine și la aceste întrebări la care am răspuns cu drag! Să fiți sănătoși și încrezători în voi înșivă. Țineți cont: dacă nu aveți încredere în voi înșivă, nu puteți avea niciodată pretenția ca cei din jurul vostru să creadă în voi! E o altă vorbă pe care am auzit-o de la un profesor din timpul facultății și pe care am reținut-o. Dacă există curaj, dorință și perseverență, sunt convins că nu are cum să iasă ceva frumos din această combinație.
Vă urez numai bine și spor în tot ce v-ați propus!”
au consemnat ALISIA UNGUR și ALEXIA CĂLĂRAȘU