RAREȘ: Povestea fraților Dassler

Povestea brandului începe în 1924 în Herzogenaurach în Germania, unde Adolf Adi Dassler și fratele său Rudolf Dassler înființează compania The Dassler Brothers Shoe Company.

Adi Dassler produce primii adidasi cu crampoane de metal, iar în 1936 la Olimpiada de vară din Berlin acesta sponsorizează pe Jesse Owens, un alegător american de culoare acesta fiind primul sportiv de culoare sponsorizat.

Jesse Owens câștigă patru medalii de aur în cadrul competiției, iar reputația adidașilor devine cunoscută în lumea sporturilor ajungând să vândă peste 200.000 de perechi pe an, înaintea celui de-al doilea război mondial. Cei doi frați sfârșesc prin a se separa în 1947 din cauza unor neînțelegeri.

În 18 august 1949 Adi Dassler înregistrează brandul Adidas AG, iar fratele său Rudolf își înființează o firmă cu numele de Ruda care mai târziu urma să devină Puma. Cearta dintre cei doi frați a avut un impact atât de mare încât orașul și locuitorii săi sunt separați în tabere – cei care munceau la Adidas sau purtau echipamentul brandului nu aveau voie să comunice cu cei de la Puma.

În 1952 Adidas achiziționează logo-ul Three Stripes de la la brandul sportiv Karhu, pentru care plătește două sticle de whisky, echivalentul a 1.600 de euro.

Adidas ajunge și pe piața de streetwear în 1985, datorită trupei de rap Run DMC, faptul că purtau brandul din cap până-n picioare toate astea fără nici o implicare din partea companiei face ca Adidas să le propună un deal, astfel devenind prima trupă de rap sponsorizată de vreun brand.

Adidas şi Puma nu mai sunt de mult firme de familie, ci adevărate imperii, în fruntea cărora s-au perindat manageri de top din lume – Bernard Tapie sau Robert Louis la Adidas şi Jochen Zeitz la Puma, care au globalizat afacerile celor doi coloşi germani. O mare parte din producţie este externalizată, iar brandu­ri­le sunt atât de bine implementate în piaţă încât mulţi clienţi habar nu au că Puma, de pildă, una dintre cele mai trendy mărci pe piaţa asiatică, este de fapt germană.

În Herzogenaurach să porţi o pereche de pantofi Puma cu un tricou Adidas nu mai este o blasfemie pentru locuitorii celebrului orăşel. Este un semn că rivalitatea dintre cei doi fraţi a devenit o poveste de marketing atât de savuroasă încât a făcut pace în familia Dassler.

RAREȘ URSZ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: