PAULA: Influența social media asupra vieții adolescentului

Problemele rețelelor de socializare pătrund în fiecare aspect al vieții unui tânăr din zilele noastre. Obsesia aceasta a adolescentilor a fost accentuata odata cu venirea pandemiei, cand toate tarile au intrerupt scoala, iar online-ul a devenit un mod de viata pentru noi toti.

Desi multi vad aceasta obsesie excesiva de a accesa platformele de socializare un lucru rau,  avantajele nu se opresc sa apara. Cu totii stim ca exploratul pe aceste retele ne aduce si beneficii, cum ar fi faptul ca prin acest mod de viata modern ne putem imbunatati abilitatile sociale si putem invata cum sa conversam mai usor unii cu altii.

Chiar daca noi vrem sa scoatem la lumina doar avantajele, in acest mediu exista si foarte multe dezavantaje pe care nu le putem trece cu vederea, cum ar fi cyberbullying, sau violență psihică online. De câțiva ani, expunerea online este atât de mare încât, pe internet pot fi lansate informatii false la adresa unor persoane care mai apoi devin victimele unor agresiuni psihice foarte dure. In unele cazuri tinerii au ramas cu sechele sau frici absurde. Pot chiar să apară gânduri de sinucidere în mintea persoanei supuse acestei violențe psihice online.

Un al doilea dezavantaj major este dependenta de care nu se scapa asa usor precum am dori. Din pacate tot mai multa lume de toate varstele, nu numai adolescentii, sufera de aceasta dependenta de social media . Acesta nu este deloc un bun lucru, iar aceasta boala de care sufera multi oameni va avea si efecte secundare,precum pierderea abilităților sociale.

INTREBAREA PE CARE TOTI NE-O PUNEM ESTE CUM PUTEM OPRI ACEASTA DEPENDENTA?

Adulții  pot încuraja tinerii să caute acel echilibru între online – offline, recomandându-le activități care țin de dezvoltarea caracterului și încrederii în sine.

Un prim pas ar fi redirecționarea atenției spre lumea reală, tangibilă, spre experimentare și crearea de amintiri.

PAULA MĂRCUȘ

PAULA MARCUS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: