În perioada 19 iulie -1 august, elevi din diferite școli din țară au avut ocazia să participe la Școala de Vară Polis Oradea din cadrul Universității din Oradea. Elevii au participat la cursuri on-line, dar au avut și ocazia să participe și la cursuri fizice. Activitățile au vizat diferite domenii, precum jurnalism, științe politice, istorie ș.a.
De-a lungul activităților, elevii au avut ocazia să se cunoască între ei, organizatorii oferind oportunitatea de a intra fiecare în breakroom-uri în care elevii se puteau cunoaște, dar au avut ocazia să vorbească și să cunoască și cadrele didactice organizatoare.

Întâlnirile s-au desfășurat sub forma unor cursuri, despărțite de o pauză. În prima parte, adică în întâlnirea de dimineață, elevi alaturi de cadrele didactice purtau diferite discuții pe subiectele prezentate mai sus, elevii putând să întrebe și să poată purta dialoguri cu cadrele didactice. În a doua parte a întâlnirilor, adica întâlnirile de după amiază, elevii se întâlneau cu diferite personalități, cu care de asemenea aveau șansa de a purta dialoguri și de a le adresa întrebări sau curiozități.
De exemplu, marți, 20 iulie, elevii au avut ocazia să se întâlnească cu Ioana Albu și Alexandru Kiss, care sunt reprezentanți ai Centrului de Excelență NATO. Joi, 22 iulie, elevii i-au cunoscut pe doi dintre studenții Universității și de asemenea pe doamna Novicov Ramona. O altă activitate interesantă a fost cea de vineri, 23 iulie, cu domnul Florin Budea, în care domnul profesor ne-a vorbit despre experiența dânsului ca jurnalist și ne-a oferit diferite sfaturi.

De asemenea cu dânsul, elevii au avut ocazia să se întâlnească și fizic la universitate în cea de a doua săptămână a școlii de vară. În cadrul celeilalte întâlniri fizice, elevii alaturi de studenți și cadre didactice au făcut diferite activități de cunoaștere, dar au avut și ocazia să viziteze biblioteca universității.

Laurențiu este unul dintre studenții care s-au ocupat de noi în cadrul activităților și a avut amabilitatea de a ne acorda o opinie în urma acestor activități: ”Activitățile din cadrul școlii de vară mi s-au părut diverse și utile elevilor deoarece au putut cunoaște profesori de la mai multe socializări, întâlnind totodată mai multe abordări pedagogice in funcție de specializare, lucru ce consider că ajută la luarea unei decizii vis-a-vis de facultate și specializarea pe care elevii doresc sa o urmeze. Pe lângă activitățile desfășurate cu profesorii , desfășurate împreună cu studenții consider că le-au fost utile elevilor deoarece au putut să înțeleagă mai bine viața de student, cu responsabilității și oportunitățile ei, să primească răspunsuri la diferite întrebări legate de studenție. Am hotărât să mă implic in acest proiect educațional deoarece iau în considerare o carieră în învățământ, iar o astfel de oportunitate reprezintă un bun început pe acest drum profesional. Pe lângă activitățile cu elevii pe care le-am susținut, faptul că am participat la activitățile profesorilor a fost un adevărat câștig pentru mine, pentru că am putut să observ mai multe moduri de predare și relaționare cu elevii, lucru de real folos pentru cineva care dorește să înceapă o carieră în învățământ. A fost o experiență plăcută și utilă.”
ALEX DAVID