Zecista de la Jurnalism

Vă promisesem zilele trecute că urmează să v-o prezentăm pe cea de-a doua zecistă la Bac de la Colegiul Ghibu, Andreea Filimon. Ei bine, aşteptarea a luat sfârşit.

În cele ce urmează, veţi putea afla povestea Andreei Filimon, una dintre absolventele cu care Colegiul Naţional Onisifor Ghibu se poate mândri. Vom începe prin a vă spune că timp de patru ani Andreea a studiat la profilul Filologie-Jurnalism din cadrul Colegiului Ghibu.

ANDREEA FILIMON

Aducând în discuţie subiectul şcolii online, Andreea ne mărturiseşte că această modalitate de predare a venit ca un ajutor în procesul său de învățare pentru Bacalaureat, asta datorită faptului că termina orele devreme şi îi rămânea suficient timp pe care să-l aloce materiilor de examen.

Minusul adus de sistemul de predare online îl constituie lipsa de interacţiune cu profesorii, pe care nu îi mai vedea fizic, ci doar prin intermediul ecranului. Tot la fel de greu i-a fost să accepte că o perioadă nedeterminată va trebui să stea departe de colegii ei.

Școala online a produs un dezechilibru în ceea ce privește legătura dintre elev – profesor, respectiv dintre elevi.

Venind vorba de dascălii care au marcat-o în toată perioada liceului, Andreea ne declară că a avut parte de profesori minunaţi, începând cu doamna profesoară Livia Ivan, al cărei stil de predare, nelipsit de gramul de umor, o făcea să asculte de fiecare dată lecţiile cu mare plăcere.

„Învățați

pentru

voi,

nu

pentru

părinți!”

„Nu voi uita pasiunea cu care domnul profesor Nicolaie Ardelean vorbea despre elevii săi, pregătit mereu să ne ajute, indiferent de oră sau zi, precum și de sfaturile prețioase ale dânsului”, ne spune Andreea.

În toată perioada dinaintea examenului, stresul nu a ocolit-o nici pe Andreea. Îşi dorea să poată stăpâni informaţiile cât mai bine cu putinţă, să nu greşească şi să îşi aducă aminte cu precizie comentariile literare şi anii în care au avut loc evenimentele din istorie. Familia a fost cea care a ajutat-o şi i-a fost alături în această etapă a vieţii.

I-am solicitat o opinie legată de învăţământul românesc: „Cea mai mare ironie este legată de manualele primite de elevi la începutul anului școlar, care nu pot fi folosite de profesori în predarea lecțiilor, fapt pentru care sunt nevoiți să realizeze propriile materiale.”

În final, Andreea îi sfătuieşte pe toţi cei care urmează să fie clasa a XII-a să privească examenul ca pe un lucru firesc, prin care trebuie să treacă, şi să înceapă pregătirile din timp, deoarece materia se adună și e mai greu să faci față în ultimele săptămâni: „Învățați pentru voi, nu pentru părinți. Nu vă impuneți notele pe care le doriți la examen, pentru că e posibil ca rezultatele să difere și atunci intervine eșecul. Ieșiți afară, distrați-vă și profitați de ultimul an de liceeni!”

Nouă nu ne rămâne decât să o felicităm şi să îi dorim mult succes în noul drum pe care îl va parcurge.

Pe viitorii liceeni care au afinitate pentru profilul uman, îi aşteptăm să aleagă secţia de Filologie – Jurnalism din cadrul Colegiului Naţional Onisifor Ghibu din Oradea. Un exemplu demn de urmat îl reprezintă Andreea, eleva care timp de patru ani a încercat să ia pulsul evenimentelor şi să vi le relateze prin intermediul blog-ului LOGO Paper.

Ei bine, iată, studiind la Jurnalism, poţi ajunge zecist.

Ia exemplul Andreei!

MARIA PAȘCALĂU

MARIA PAŞCALĂU

MARIA PAȘCALĂU ESTE ABSOLVENTĂ A LICEULUI TEORETIC ONISIFOR GHIBU ORADEA, PROMOȚIA 2019, SECȚIA FILOLOGIE – INTENSIV ENGLEZĂ, CLASA PROF. SÁNDOR LILLA ÁDEL, ÎN PREZENT STUDENTĂ ÎN ANUL III LA FACULTATEA DE JURNALISM DIN CADRUL UNIVERSITĂȚII DIN ORADEA.

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: