Citiți Porți Deschise!

La sfârșitul lunii mai a ieșit de la tipar Porți Deschise, revista Colegiului Național Onisifor Ghibu.

În acest număr (47 de pagini) găsiți o serie de articole interesante, pe teme variate, multe din acestea fiind semnate de profesori din colegiul nostru. Prof. Daniela Marinău ne povestește experiența sa ca dascăl și importanța spiritului ghibist (pag. 5), prof. Luminița Feșnic ne vorbește despre Ziua Independenței și implicațiile sale (pag.28-29), iar prof. Cătălina Mitrașca ne prezinta lucruri mai puțin știute despre matematică, la pag. 38.

La pagina 16, Dan Strungaru din XI C ne invită să citim două poeme de dragoste scrise de el.

Vă puteți delecta cu poeziile talentatului Alexandru Lascu din XII C, pe care le găsiți la pagina 19.

Cu permisiunea autorului, reproducem aici unul dintre poemele lui Alex Lascu, pe care le-a inclus în acest număr din Porți Deschise:

Umbra

Am fost curios

să gust umbra.

Am descusut inofensiv

un nasture din tăcerea ei,

încă unul, și-ncă unul

până lumina s-a simțit

mută, inutilă.

Privind soarele, am încolțit

în golul firavei mele corole:

de-atunci tot caut lumina,

vopsind nasturii cu promisiuni.

Anastasia Birău din X C ne relatează la pag. 21 gândurile ei pe timp de pandemie, printre care acela că, după foarte mult timp, natura a avut un moment de respiro, dar și că, după tot ce s-a întâmplat, oamenii nu par să învețe din greșeli.

Maria Bodiu ne vorbește despre importanța cunoașterii de sine și pasiunea sa, scrisul, care a ajutat-o imens în evoluția sa. Textul este însoțit de ilustrații realizate de Iosua Bălăban din X C, respectiv Ștefan Mihele din X D.

Pentru cei interesați de proiectul Erasmus+, din care face parte colegiul nostru, la pag. 30 găsiți un articol pe această temă realizat de prof. Lucia Cighir, din care puteți afla în ce mod și ce perioadă s-a desfășurat proiectul, dar și cine au fost participanții și subiectele abordate.

Prof. Lilla Sándor ne prezintă la pag. 32 cele șapte obiective din România care se află pe Lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO.

Pe ultimele două pagini ale revistei veți găsi un articol captivant despre procrastinare, realizat de consilierul școlar al colegiului nostru, psiholog Ionela Belbe. Veți afla ce este procrastinarea, cum puteți să o combateți, dar și niște lucruri mai puțin știute despre „sindromul zilei de mâine”

Această ediție este realizată de un colectiv de elevi și profesori conduși de redactorii-șefi, prof. Laura Lazăr și prof. Lilla-Adél Sándor.

Ca și în alte ediții ale revistei, editorialul este realizat de prof. Alexandru Popoviciu, care ne împărtășește gândurile sale în prag de vacanță.

Citiți Porți Deschise! Actuala ediție acoperă o paletă largă de subiecte, cele prezentate mai sus fiind doar o parte din cele prezente în revistă.

ANTONIA TĂȘNADE

ANTONIA TĂȘNADE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: