ANDREA BEATRIX: Felicitări pentru succes! Ați reușit!

A mai trecut un an școlar… O evaluare națională… Un bac…

La TV, în ziare, pe Internet, pe stradă, la școală, se laudă elevii de nota 10. Iarăși sunt ignorați, jigniți, arătați cu degetul elevii cu nota 7, 6 sau chiar 5. Se uită că pentru acești elevi și nota aceasta e o victorie – poate mai mare decât pentru cei cu nota 10.

E o victorie și pentru un profesor, ca pe un elev slab să îl provoci să ia notă de trecere!

Nu există elev de nota 10 la toate disciplinele – este opinia mea și nimeni nu mi-o poate schimba. Nu există copil care să fie în aceeași măsură bun la Limba română, Matematică, Fizică, Chimie, Istorie, dar și la Educație fizică, Muzică, Desen, de exemplu. Este imposibil! Totul este o proiecție ireală a setei de a fi recunoscut drept „cel mai bun” între colegi și de a-ți construi un renume în acea clasă.

Totodată, există și o coalizare a profesorilor în avantajul acestor elevi de nota 10: „Cum să-i stric eu media, când are așa note frumoase la materiile importante?”

Ceea ce nu am înțeles niciodată e importanța materiilor. Cine și cum a stabilit importanța lor? Cu ce e mai prejos un elev bun la Muzică, Desen, Educație fizică etc. decât un elev bun la Limba română, Matematică sau poate la Istorie? De ce un elev care participă la toate competițiile sportive sau cel care are calități vocale sau cel care desenează la mare artă trebuie să aibă tot aceeași medie de 10 ca și cel care poartă deja eticheta de „elev de nota 10”? Cum pui în balanță cei doi elevi? Dupa ce principiu? Nu e drept pentru cei care excelează exact în aceste domenii să primească aceeași notă cu cel ce primește recunoașterea meritelor pe baza unei etichete!

Elevul

cu 10

pe linie

este

o proiecție

ireală

a nevoii

de a fi

recunoscut

drept

„cel

mai

bun”

Astfel ajungem noi, cei care nu suntem de nota 10 pe linie, să nu mai luptăm nici pentru acea materie în care am excela. Renunțăm, când vedem atâta nedreptate!

Cu speranța că vom trece și peste aceste nedreptăți, nu mai rămâne decât să îi felicit în primul rând pe elevii care au luptat pentru o notă de trecere, pe elevii care sunt imperfecți în ochii multora, deși ei sunt cei care ne vor conduce, cei care vor ține țara în picioare, pentru că cei de nota 10 ne vor părăsi, vor pleca în altă țară, deoarece sunt considerați prea buni pentru noi, cei care nu suntem de 10, și prea buni pentru această țară, în care „mori cu dreptatea în mână”.

Felicitări elevilor „slabi”, care au luptat să reușească! Bravo! Aţi reușit!

Felicitări tuturor care își iau bac-ul sau evaluarea națională, fie cu 5, fie cu 6 sau cu 10!

Succes tuturor în viitor!

ANDREA BEATRIX PODARU

ANDREA BEATRIX PODARU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: