ANTONIO: Un loc desprins din basme

În ziua de azi, oamenii preferă să meargă în diverse  locuri, fiecare având intenții diferite. De exemplu, unii adolescenți preferă locurile aglomerate, in schimbul unui loc liniștit în natură.  

În weekend-uri prefer să merg în  satul meu, Luncasprie, un loc în care te poți relaxa liniștit, fiind înconjurat doar de natură.

Luncasprie este un sat din comuna Dobrești, județul Bihor, care se poate mândri cu obiectivele turistice pe care le are, fiind un sat unic. Biserica de lemn din Luncasprie  este un monument istoric și poarta hramul Sfinții Arhangheli Mihail si Gavril. Conform inscripției de pe ușile împărătești, a fost construită în anul 1769 in stil ardelenesc, din bârne de stejar. Aceasta nu este pictată si nu are obiecte de valoare istorică.

Un al doilea obiectiv turistic, pentru care satul este cunoscut de mai multa lume, este Lacul Vida, unicul baraj in formă de pâlnie din Europa. Lacul Vida pare desprins din basme, nu doar pentru ca își schimbă culoarea in functie de anotimp, ci petru că culorile pădurii se reflectă în apă lină a acesteia .Lacul Vida are o lungime de 2 kilometri si o suprafață de 6 hectare. Construcția lacului de acumulare pe cursurile Videi și Topliței, în dreptul comunei Dobrești, a durat până în 1967, fiind realizat cu scopul minelor de bauxita din regiune. Înainte de construirea acestuia, satul era cunoscut pentru cea mai veche moara din satul Luncasprie, ea având numele de „Moara lui Lioliu”.

Satul Luncasprie este in continuă dezvoltare, drumurile se refac, locul de lângă lac se aranjează, pentru a primi din ce în ce mai mulți turiști, dornici să vadă un loc de-a dreptul minunat.

Peștera Simfoanelor este un alt loc minunat din Luncasprie, situată în versantul drept al Cheilor Videi, comuna Luncasprie. Ea a fost descoperită și cartată în 1980 și puteți vedea ce conține doar dacă o vizitați.

Satul Luncasprie este situat la aproximativ o oră de Oradea, mai exact 50 de kilometri. În ceea ce privește cazarea, turiștii care vor să vină în Luncasprie se pot caza la pensiunea Candy sau la casa Luca sau de asemenea pot campa.

Vă recomand să veniți macar o dată  in viața in acest sat minunat, pe care îl consider cel mai frumos sat, și vă garantez că veți pleca acasă cu o părere bună.

ANTONIO SiMON

ANTONIO SIMON

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: