Imperioasa egalitate a inteligențelor

În prag de absolvire a elevilor de clasa a VIII-a și a XII-a, nu pot să nu mă gândesc la cât de stigmatizat este domeniul „uman” în comparație cu „realul”, în special și în contextul scoaterii, în majoritatea liceelor, a unor clase de profil uman.

În convorbirile mele cu diverși elevi, mi-au fost aduse la cunoștință toate „cuvintele încurajatoare” de care m-am lovit și eu la vremea mea… Ceea ce m-a șocat acum a fost că inclusiv profesori de materii umaniste au venit cu afirmații precum „îți ratezi viitorul la filo!” Mărturisesc, probabil am ratat un anume viitor, însă sunt sigură că pe al meu l-am urmat, căci nicio secundă nu m-am simțit captivă într-un destin străin. Până la urmă, fiecare copil are propriile pasiuni, interese și aptitudini. Nu putem stigmatiza o arie întreagă doar pe baza propriilor preferințe, fie ele la scară majoritară.

OANA VAIDA

Dar înțeleg… Înțeleg această tendință, căci societatea în care trăim ne-a îndoctrinat în așa fel, ne-a învățat de mici ce să gândim, în loc să se concentreze pe cum gândim. Vorbim cu repulsie de multe ori despre îndoctrinarea religioasă a altor credințe, însă uităm să privim în propria grădină. Stigmatizarea profilului uman este o consecință a îndoctrinării politico-economice a sistemului capitalist în care trăim. Totul este bazat pe consum și profit, iar tot ceea ce nu se încadrează în aceste cadre e considerat „o risipă, o prostie, ceva ce nu merită”.

Așa că înțeleg de unde survin aceste preconcepții despre profilul uman. Și, într-adevăr, profilul de real ajută sistemul capitalist, este mai profitabil din punct de vedere financiar, pe când cel uman îi pune piedici sistemului. Cu toate acestea, adevărul nu este că domeniul uman, atât la liceu, cât și la facultate, e o risipă de timp sau un eșec.

Așa că, dragi elevi și viitori studenți, pentru voi scriu aceste rânduri, în speranța că nu vă veți mai simți singuri în această „luptă” cu normele societății. Urmează-ți vocația, oricare ar fi ea! Lumea are nevoie de scriitori, arheologi, sociologi, artiști etc. la fel de mult cât are și de matematicieni, informaticieni, fizicieni, avocați sau polițiști. Nu lăsa miturile societății moderne să-ți ghideze deciziile (unde mit este folosit după percepția lui Roland Barthes despre acest concept). Alege să nu trăiești în ideologie, ci în propriul tău adevăr!

Citind aceste rânduri, poate unii mă vor acuza de o perspectivă prea postmodernistă, cu un relativism exacerbat, însă dacă această viziune motivează elevii, pe care sistemul i-a dezamăgit, să aibă încredere în alegerile lor, atunci îmi asum cu tot optimismul această poziție. Scopul meu nu este să conving, să argumentez sau să apăr un profil în defavoarea celuilalt pentru că așa doar aș fi un alt pion în lupta „real vs. uman”; ori eu, dimpotrivă, îmi doresc să sfărmițez acest război care nici nu ar trebui să existe în primul rând.

Doresc doar să dau speranță celor cărora nu o mai au, să le spun că nu greșesc urmându-și pasiunea, vocația.

Iar în încheiere aș dori să-l parafrazez pe Jaques Ranciere, întrucât de la perspectiva lui despre lume mi-a pornit fluxul de gânduri pe acest subiect, iar alții poate vor interpreta diferit citatul, pornind noi discuții constructive, clădind o societate mai trează mintal: „Emanciparea intelectuală va surveni doar în momentul în care vom putea percepe o egalitate a inteligențelor, fără ierarhizare.”

OANA VAIDA

Oana, în fața sediului UBB. Sursă foto: arhiva personală

Oana Vaida este absolventă a Colegiului Național Onifor Ghibu Oradea, promoția 2020, secţia filologie – intensiv engleză, clasa prof. Alexandru Popoviciu, în prezent studentă în anul I la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

3 comments

  1. Un informatician care a terminat litere

    Superb articol, insa probabil ai vrut sa scrii “informaticieni”, nu “informatori”. Nu e necesar sa publici comentariul, Poti doar corecta. 🙂

    Like

  2. Mihaela

    Superb articol! Ma bucur ca mai există oameni culți printre cei tineri, că ma gândeam cu groază la viitorul omenirii, gândindu-mă la cum arată si cum gândesc mulți tineri din zilele noastre.
    Mult succes in continuare!

    Like

  3. Mulțumim pentru observație, am corectat.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: