MARIA & ȘERBAN: Facultatea începe în anul doi

Am luat legătura cu Dragoș Hodișan, absolvent al Colegiului Național Onisifor Ghibu, promoția 2016-2020, în prezent student la Facultatea de Jurnalism și Istorie din Oradea, care ne-a răspuns la câteva întrebări referitoare la viața de student.

DRAGOȘ HODIȘAN

Ai vrut mereu să urmezi această facultate sau te-ai răzgândit pe parcursul anilor?

DRAGOȘ: Sincer, sunt foarte nehotărât în general, eu ca om, știe bine si domnul profesor. Am vrut sa merg la nutriție aici in Oradea până mi-am dat seama că acel nivel mă depășește. Am ajuns la Jurnalism pentru că am realizat că sunt bun la asta, nu mi se pare muncă grea și chiar îmi place.

Cum ți s-a schimbat percepția după ce ai intrat la facultate? Și cât de greu este față de liceu?

DRAGOȘ: Momentan nu mi s-a schimbat nicicum percepția. Sper ca nu se aștepta nimeni la un răspuns mai amplu sau la ceva foarte artistic, dar nu am mers fizic deloc la facultate, doar la început cat sa ne cunoaștem. Legat de a doua întrebare, mi se pare chiar mai lejer decât in liceu. Facultatea online mă surprinde cat poate fi de simpla, se mulează după programul fiecăruia si poți intra chiar daca ești la lucru, cum fac si eu de altfel.

Dacă ar fi să stai de vorbă cu un elev aflat în clasa a IX la liceu, ce sfaturi i-ai da, anticipând facultatea pe care vrea să o urmeze?

DRAGOȘ: Să nu se grăbească, sa se gândească de cate ori e nevoie si sa nu uite ca nu orice alegere pe care o face la vârsta respectiva o sa-i influențeze viitorul, deci sa fie cat mai relaxat într-un cuvânt. 

Le recomand să se concentreze doar pe el si pe materiile care li fac sa fie atent la scoală, prioritatea lui sa fie eventual sa nu facă parte din mulțime si sa învețe sa fie el.

Cum este o zi din viața ta ca student?

DRAGOȘ: Aproape la fel ca una în care nu am ore.

Ce te-a făcut să alegi facultatea de jurnalism?

DRAGOȘ: Dorința a fost a mea, dar a fost susținută și chiar am fost împins de la spate de părinți și de domnul profesor Nicolaie Ardelean, căruia îi mulțumesc enorm pentru că există în învățământ și mai ales pentru dialogurile noastre, nu neapărat pentru ore.

Cum s-a desfășurat admiterea?

DRAGOȘ: S-a intrat pe medie de bac; nu am avut admitere, din fericire.

Cum te ai pregătit pentru facultate când erai în liceu? Când ai fost deja hotărât?

DRAGOȘ: Am citit două cărți recomandate de domnul Ardelean, altceva serios nu prea, știind ca probabil o să fac online și nu am nevoie de skill-uri de socializare.

Când ai știut că vrei să faci această facultate?

DRAGOȘ: Cam la o lună înainte de bac, când am zis că asta e pentru mine.

Ce carieră poți urma după ce absolvi facultatea?

DRAGOȘ: Jurnalist la ziar, în televiziune, la radio, chiar să-ți faci propria emisiune radio, propriul podcast, propriul canal de YouTube; YouTube-ul în sine eu îl privesc ca un job.

În ce măsură te vezi jurnalist?

DRAGOȘ: Îmi pare rău, dar nu mă consider jurnalist; nu mă prea consider nici student, fiind abia anul I, sunt de părere că facultatea începe din anul II.

Poți să ne spui niște secrete ale unui candidat la facultatea de jurnalism?

DRAGOȘ: Research și iar research, multă căutare după cuvinte-cheie pe Google și pagini de știri.

Te gândești la absolvire, ai în vedere să lucrezi în țară sau în afară?

DRAGOȘ: Dacă îmi voi găsi slujba care să mă satisfacă financiar in România, aș rămâne aici, de ce nu? Altfel, cel mai probabil, aș pleca, am destule oportunități.

Care crezi că va fi viitorul jurnalismului, pe fondul dezvoltării comunicării și accentuării folosirii inteligenței artificiale?

DRAGOȘ: Nu mă văd în măsură să răspund la așa ceva, cred doar că nu o să mai fie nevoie de mulți oameni, sigur unul o să poată să facă munca a șase oameni și va fi mult mai rentabil pentru orice patron.

Relatează-ne povestea unui material pe care l-ai realizat in perioada liceului, pe care îl consideri deosebit.

DRAGOȘ: Am vrut în clasa a XI-a, pe final, împreună cu colegul meu de bancă, să iau interviu unei actrițe de filme pentru adulți din România, dar cu totul alt context, mi s-a părut o femeie super inteligentă și diferită, indiferent de prejudecățile celorlalți. Clar că nu mi-a fost acceptată ideea, mă și așteptam cumva la asta, dar știu sigur că dacă se posta așa ceva pe LOGO Paper, sigur mă ținea minte tot liceul.

Un mesaj pentru elevii și profesorii de la Ghibu?

DRAGOȘ: Îmi e dor de liceu, mă simt ca un om sedentar fără Ghibu. Dintre profesori, sunt câțiva cu care mi-ar fi plăcut să țin legătura și îmi pare rău că nu e așa. Iar pentru elevi am câteva cuvinte care sper sa nu supere pe nimeni: nu vă grăbiți să terminați și să părăsiți liceul, greul vine abia după bac.

Mă simt privilegiat că cineva mi-a luat mie interviu, eu care eram obișnuit să fiu de cealaltă parte, să fiu cel care punea întrebările.

Multe mulțumiri și baftă tuturor!

au consemnat MARIA PETRILA și ȘERBAN IGNAT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: