IONUȚ: Cum poți să obții permisul de conducere în Italia

Cel mai probabil, fiecare dintre noi are măcar o rudă sau un prieten care este stabilit în străinătate. Ei bine, eu am un verișor pe nume Claudiu, care locuiește în Italia, mai exact în Roma, iar acesta mi-a oferit niște informații legate de  costuri și etape ce implică obținerea unui carnet de conducere în această țară.

Categoriile sunt asemănătoare cu cele din România. Pentru a conduce un autoturism cu masa maximă de 3,5 tone, trebuie să ai vârsta minimă de 18 ani și categoria B. Vărul meu a plătit pentru aceasta categorie aproximativ 800 de euro.

Pentru a obține permisul, trebuie să promovezi un test teoretic, de tip adevărat sau fals, care conține 40 de întrebări. După ce ai promovat acest test, urmează obținerea unui permis provizoriu, în italiană având denumirea de„ foglio rosa”, care este valabil aproximativ 5 luni, în care ai posibilitatea de a promova proba practică de două ori, dar cu acest permis nu poți conduce pe autostradă sau în zone foarte aglomerate, deoarece riști să primești amendă.

Acest permis îți oferă oportunitatea de a face orele de condus pe cont propriu, fiind însoțit de persoana care are permis de conducere de cel puțin zece ani, fiind mai ieftin, dar trebuie să îndeplinești un minim de 6 ore cu un instructor autorizat. Claudiu a optat ca să facă toate orele de condus cu un instructor, pentru a fi cât mai bine pregătit pentru proba practică, deși este mai scump.

Examenul practic constă în evaluarea candidatului la efectuarea câtorva manevre, iar apoi testarea lui în traficul real.

Claudiu a promovat aceste examene din prima, în urmă cu trei ani, iar acum învață pentru categoriile C+E, pentru a deveni șofer pe camion.

IONUȚ MIHALI

IONUȚ MIHALI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: