DARIAN & ANDREEA: Omul vs. natura

Anul 2020 – anul la care omul a asistat cu o neputință nemărginită. Noul virus SARS-CoV-2 a supus întreaga lume, lăsând o pată de sânge în inimile noastre. Din fericire, ființele necuvântătoare și Pământul reușesc să respire cum n-au mai făcut-o de mult.

The Year Earth Changed este un documentar care abordează efectele carantinării din anul 2020 asupra naturii. 2020 este anul în care emisiile de dioxid de carbon scad cu peste 6%, lucru benefic, cauzat în mod forțat de pandemie. În cadrul documentarului ne sunt prezentate modul în care viețile unor animale pe cale dispariție cunosc o întoarcere la echilibru, un exemplu fiind broaștele țestoase marine, care își pot depun ouăle pe plajele neperturbate de zgomotul cauzat de om.

De asemenea, observăm creșterea semnificativă a numărului de căluți de mare, gheparzi, lei, elefanți etc. Faptul că omul a fost nevoit să stea în casă a condus spre o bunăstare și o regenerare a naturii. În anul 2020, în Gange, cel mai poluat fluviu din lume, a cărui cantitate de oxigen era foarte mică, cantitatea de oxigen crește cu până la 80%. Astfel, natura ne oferă încă o șansă pe care putem să i-o acordăm.

Sursă foto: arhiva personală Andreea Filimon

Conflictul om – natură poate fi soluționate prin simpla înțelegere că omul nu este singura ființă de pe acest pământ. Chiar dacă suntem cele mai inteligente ființe, nu putem să permitem să distrugem ceea ce ne înconjoară prin ignoranță, deoarece lucrul acesta se va reflecta, ulterior, asupra noastră. Mici sacrificii din partea noastră ar putea duce la salvarea ecosistemelor si la creșterea numărului de animale pe cale de dispariție, sacrificii precum închiderea plajelor pe timpul nopții, limitarea transportului maritim în zone protejate etc.

Cu toate acestea, cel mai frustrant lucru în legătură cu acest tip de documentare este faptul că morala are ca țintă doar omul simplu, camuflând distrugerile provocate de marile companii. Nu vrem să spunem că implicarea comunitară nu este importantă, doar că modul în care marile companii maschează prin capital și forță distrugerile produse este execrabil. Spre exemplu, marile companii de haine care își construiesc fabrici în țări mai puțin avantajate (ca să nu plătească salarii mari) și poluează râuri, suprafețe impresionante de teren cu substanțe toxice și deșeuri, acest lucru nu este monitorizat de nimeni. În schimb, toată atenția cade pe noi, oamenii simpli, care putem schimba lucruri privind viețile noaste, dar cam atât.

The Year Earth Changed este un documentar ușor de vizualizat, realizat într-o manieră prietenoasă, dar care ar trebui să trezească un interes general. Data lansării: 16 aprilie 2021. Companie de producție: BBC Studios. Regizor: Tom Beard

DARIAN MONENCIU, ANDREEA FILIMON

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: