Inteligența artificială ne va lua slujba?

Digitalizarea avansată are efecte macroeconomice vaste. Întrebarea dacă roboții, computerele și inteligența artificială iau locurile de muncă ale oamenilor este de un interes public deosebit. Răspunsul la această întrebare depinde în mare măsură de perioada examinată.

Este adevărat că sectorul manufacturier a fost cel mai afectat datorită progresului tehnologic și automatizării. Cu toate acestea, există și alte sectoare care au fost afectate în mod substanțial: transporturi, servicii pentru clienți, depozitare, minerit, servicii alimentare, și cu noile tehnologii la orizont, multe alte sectoare sunt expuse riscului iminent de a fi afectate în câțiva ani.

Sursă foto: http://www.cryptorecruit.com

Locuri de muncă pe făraș

Muncitor în fabrică. Industria prelucrătoare a fost unul dintre primele sectoare care au adoptat robotica și automatizarea.

Telemarketer. Ai observat că majoritatea acestor apeluri insistente pe care le primim, chiar și atunci când ne așezăm la masă sunt, de fapt, inițiate de roboți? În zilele noastre, nu e prea comun să auzi o ființă umană pe linie cealaltă încercând să-ți vândă ceva.

Casierul băncii. ATM-urile au redus drastic numărul casierilor bancari.

Lucrător inventar și depozit. Cel mai bun exemplu de automatizare robotică este rețeaua de depozite Amazon. Amazon are în continuare peste 200.000 de muncitori, dar în multe dintre depozitele lor, munca reală este făcută de roboți de diferite tipuri. Chiar dacă nu i-au înlocuit încă complet pe toți angajații depozitului uman de la Amazon, acești roboți ajută la sortarea și ambalarea comenzilor pentru expediere. Amazon are planuri de a automatiza în continuare procesul și de a face depozitele lor chiar mai productive. Rezultatul? Mai multe locuri de muncă umane pierdute.

Casier. Cu toții le-am văzut, și cei mai mulți dintre noi le evităm ca pe o ciumă. Aparatele de auto-checkout din magazine alimentare și nu numai există de ani de zile, iar magazinele au fost atât de disperate pentru ca noi să le folosim că, uneori au angajați care stau în picioare lângă ele pentru a ne arăta cum. Casierii umani nu au fost încă înlocuiți, dar tot mai mulți oameni se obișnuiesc cu aparatele de auto-checkout, ceea ce nu este o veste bună pentru casierii umani.

Șoferii. Taximetriștii și șoferii de camion sunt pe punctul de a-și pierde locurile de muncă din cauza vehiculelor care se conduc singure. Adevărat, această tehnologie nu a fost încă perfecționată, dar unele progrese remarcabile au fost făcute în domeniu.

Lucrător în servicii alimentare. De la barmani la bucătari, fiecare loc de muncă în serviciile alimentare este o noua șansă pentru automatizare. Companiile de fast-food au urmărit în mod agresiv posibilitatea automatizării producției și livrării de alimente la fața locului. McDonald’s este o astfel de companie, și au instalat deja chioșcuri automate pentru comenzi în mai multe dintre restaurantele lor. Chiar dacă McDonald’s spune că această schimbare nu este menită să înlocuiască angajații, ne-am putea întreba cât timp va fi înainte de a ne obține Big Mac-urile de la un Burger ATM.

Personalul de livrare, lucrător poștal. Sistemele automate de sortare a corespondenței și a coletelor sunt deja în curs de implementare. Transportatorii sau șoferii pot crede că sunt în siguranță, dar nu atât de repede. Vehiculele care se conduc singure – problema automatizării cu care se confruntă  șoferii umani angajați – sunt încă o amenințare la adresa acestor locuri de muncă în următorii ani. În cazul în care camionul de livrare va fi capabil să se conducă singur, nu este prea exagerat să credem că va fi în curând posibilitatea de a lăsa un colet, de asemenea.

Soldat. Nu este un secret de stat că armata SUA a lucrat la robotică și sisteme de inteligență artificială în speranța de a automatiza arme, avioane de luptă, și chiar nave. Într-o anumită măsură, au avut succes. O dată cu introducerea anumitor arme inteligente, rachete și drone, nu există nicio îndoială că armata va continua să dezvolte mai multe dintre aceste sisteme. Următorul pas logic ar fi să se îmbunătățească capacitățile autonome ale tancurilor, avioanelor de luptă și poate chiar să se introducă forțe terestre robotice. Majoritatea experților sunt de acord că aceste arme automate nu ar înlocui soldatul de pe câmpul de luptă; cu toate acestea, este logic doar că mai puțini soldați umani ar fi necesare în viitor.

Locuri de muncă sigure pentru moment

Asistent social și terapeut. Acest tip de muncă necesită interacțiune umană individuală pentru a dezvolta relații între pacient și practicant. Roboții nu se pot apropia de furnizarea serviciilor necesare pentru acest tip de muncă – cel puțin nu într-un viitor apropiat.

Doctor, dentist. Watson, un robot, a fost pus la încercare la Școala de Medicină a Universității din Carolina de Nord. Datele de la sute de pacienți cu cancer au fost introduse pentru analiză și diagnostic. În 99% din cazuri, Watson a recomandat același tratament pe care l-au făcut medicii umani. Deși impresionant, este încă departe de a înlocui efectiv oamenii din profesia medicală. Robotica și software-ul de astăzi sunt în mare parte dezvoltate pentru a ajuta lucrătorii medicali, mai degrabă decât pentru a îi înlocui.

Pilot. Întrebarea dacă munca unui pilot este ferită de automatizare este una dificilă. Pe de o parte, armata folosește de ani de zile avioane complet autonome precum dronele. Cu toate acestea, punerea în aplicare a unei tehnologii similare la avioanele de zbor ridică probleme de siguranță. În cazul în care mașinile cu conducere automată nu au încă toate aptitudinile rezolvate, este îndoielnic că orice companie aeriană ar permite aeronavelor fără pilot să zboare pasageri înainte de teste extinse. Pe de altă parte, companiile de livrare globale caută să folosească tehnologia autonomă a dronelor pentru a zbura avioane de marfă. Deocamdată, munca unui pilot de linie aeriană este sigură; totuși, slujba unui pilot de avion de marfă – nu chiar.

Polițist. Sarcinile de zi cu zi ale unui ofițer necesită abilități intense de luare a deciziilor și interpersonale pe care inteligența artificială nu le poate reproduce. Până când sistemele de inteligența artificială extrem de avansate pot fi încorporate în robotică, slujbele polițiștilor sunt sigure.

Profesor. În acest moment, capacitatea de a gestiona dezvoltarea altor ființe umane nu este ceva ce poate fi reprodus artificial. Aceasta pare a fi una dintre cele mai dificile sarcini de imitat chiar și pentru tehnologia avansată, deoarece necesită expertiză în relațiile interpersonale, experiența umană și o judecată non-rigidă.

Inginer în robotică. Acesta este de la sine înțeles. Ce meserie ar fi mai ferită de progresele tehnologice decât proiectanții și inginerii acestei tehnologii?

Inginer de software. Sistemele de inteligență artificială vor dura probabil decenii pentru a se dezvolta, iar acești ingineri software vor fi foarte căutați. Asta nu înseamnă că tot personalul IT este în siguranță. Serverele autonome și computerele de auto-programare sunt încă în faza de dezvoltare, dar nu vor trece mult până când mulți profesioniști IT vor simți ciupitul pierderilor de locuri de muncă.

Clerul. Dacă ar exista o profesie care nu ar pierde niciodată o singură persoană din cauza automatizării, aceasta ar fi. V-ați putea imagina cu adevărat un robot care să dirijeze liturghia de duminică sau o slujbă funerară?

Este important să încercați să identificați ce caracteristici au în comun locurile de muncă de mai sus. Cele mai expuse riscului par a fi cele care necesită sarcini plictisitoare sau repetitive. În plus, multe dintre locurile de muncă de natură fizică par a fi susceptibile la robotică și automatizare. Și, în cele din urmă, locurile de muncă care se ocupă de procesarea informațiilor sunt candidați buni pentru automatizare.

 În schimb, slujbele care sunt extrem de creative sau care necesită abilități interpersonale intense par a fi cele care sunt sigure pentru moment. Nimeni nu știe ce va aduce viitorul, deoarece aceste progrese tehnologice par să se dezvolte la viteze vertiginoase. Cu toate acestea, chiar dacă tehnologia noastră evoluează rapid, va dura încă zeci de ani – dacă nu chiar mai mult – până când software-ul sau hardware-ul vor fi aproape de a înlocui complet factorul uman.

Viitorul inteligenței artificiale, roboticii și automatizării

Chiar dacă robotica și inteligența artificială au avut deja un impact foarte mare asupra societății contemporane în moduri care abia acum devin evidente, este important să rețineți că aceste tehnologii sunt doar în faza de început. Contribuie la automatizarea forței noastre de muncă, dar unde se duc de aici? Putem doar specula, dar adevărul poate părea mai mult science fiction decât realitatea.

După cum știm, orice software care poate imita o formă rudimentară de gândire este clasificat ca un sistem de inteligență artificială. Inteligență artificială a fost în jur de un timp, dar algoritmii utilizați în trecut nu au fost în măsură să imite mintea umană – până acum.

Recent, inginerii software, designerii, și oamenii de știință au combinat abilitățile lor pentru a veni cu o nouă tehnică pentru dezvoltarea inteligenței artificiale numit deep learning. Pe scurt, tehnicile de învățare profundă permit inteligenței artificiale să extragă informații din mai multe surse de date diferite, mai degrabă decât să se bazeze pe un algoritm care încearcă să ia în considerare fiecare decizie posibilă. Cu alte cuvinte, se comportă mai mult ca mintea umană. Deep learning permite inteligenței artificiale nu numai să urmeze instrucțiunile codificate, dar, de asemenea, informații de acces din mai multe baze de date, ajunge la propriile concluzii, și să învețe din greșelile sale.

Puterea inteligenței artificiale și a roboticii combinate

În cele din urmă, va veni ziua în care aceste două tehnologii vor fi capabile să facă mult mai mult decât o fac astăzi. Imaginați-vă software-ul avansat al inteligenței artificiale care rulează un robot complet autonom, cu dexteritate, flexibilitate, și libertatea de mișcare a corpurilor noastre umane. Acum, imaginați-vă viteza cu care creierul său computer va gândi, și puterea membrelor sale robotice va avea.

Când acea zi va sosi, munca în sensul tradițional va avea un nou înțeles pentru oameni. Unii pot avea o perspectivă foarte sumbră despre acest lucru, dar nu poate fi atât de rău. Gândiți-vă cât de departe a ajuns tehnologia de când Alexander Graham Bell a inventat primul telefon, dar și cât timp ne-a luat pentru a ajunge la smartphone-urile pe care le avem astăzi. Ca multe progrese tehnologice, a durat destul de mult, ceea ce a dat societății timp să se adapteze.

Cuvânt de încheiere

Tehnologia se schimbă indiferent dacă ne place sau nu. Schimbarea este inevitabilă, iar acest lucru a fost dintotdeauna . Fiind confruntat cu pierderea de locuri de muncă in fața unei mașinării poate fi un lucru confuz, frustrant și înfricoșător. Amintiți-vă că lupta împotriva schimbării este contraproductivă: în cele din urmă, nu va rezolva nimic. În schimb, vedeți unde vă încadrați în această forță de muncă nouă, avansată din punct de vedere tehnologic. Gândește-te atent, analizează situația și ia deciziile corecte pentru a profita de orice noi domenii de muncă ce vor apărea în viitor.

ANTONIA LUCACIU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: