NATALIA & MĂDĂLINA: La judecata elevilor?

Pe edupedu.ro a apărut recent o știre conform căreia elevii vor avea posibilitatea să-și evalueze la sfârșitul fiecărui semestru profesorii. 

„Referitor la evaluarea profesorilor din perspectiva elevilor, să știți că în momentul de față ministerul discută cu Consiliul Național al Elevilor, este în proces de elaborare a unei metodologii de consultare a elevilor la finalul fiecărui semestru, în așa fel încât să se colecteze feedback de la elevi, care să fie ulterior transmis cu dirigintele clasei sau cu directorul, ca să poată să-și îmbunătățească performanța. În momentul de față noi evaluăm doar prin autoevaluare sau prin procese de evaluare coordonate de inspectoratul școlar, beneficiarul final este foarte rar inclus în această consultare”, a declarat Radu Szekely.

Acesta susține că răspunsurile elevilor vor fi ,,colectate” într-un chestionar, adăugând că aceste evaluări ar trebui introduse în toate școlile din România. 

Foto: ROBERTO ȘENDRUȚIU

Pe de-o parte, această decizie este bine gândită, având în vedere că există  profesori care au un comportament neadecvat în anumite situații, astfel că acesta va fi pus în fața posibilității de a schimba ceva; pe de-o altă parte, există elevi care nu vor lua în serios aceste evaluări și le vor ridiculiza, cauzând probleme unor profesori buni. 

Prof. LIVIA IVAN. Sursă foto: arhiva logopaper.com

În acest sens, am abordat-o pe doamna profesoară Ivan Livia, care ne-a acordat din timpul domniei-sale pentru a ne oferi opinie, în calitate de profesor, în ceea ce privește evaluarea cadrelor didactice. Dna Ivan ne-a declarat că evaluarea profesorilor  ar putea fi eficientă în măsura în care ar urmări un feedback obiectiv al elevilor despre activitatea la catedră a profesorilor. Astfel, niciun profesor conștiincios nu ar avea de ce să se teamă de o astfel de evaluare.

În același timp, un instrument de evaluare ar trebui să fie realizat de către profesori în colaborare cu părinții și reprezentanții elevilor. După părerea doamnei profesoare, „acest instrument, tip chestionar, trebuie să evidențieze profesionalismul profesorului, nu faptul că mie, elevului, «îmi place sau nu-mi place de profesorul X» – așadar, trebuie stabilite criterii obiective”.

De asemenea, „anonimizarea chestionarelor respective nu aș încuraja-o – susține doamna Ivan Livia – deoarece elevii învață astfel că printr-o «anonimă» poți să-ți verși năduful pe fiecare profesor care a pus o notă proastă elevului, chiar dacă a fost pe merit acea notă. Ei vor deveni adulți preocupați de acuze și anonime la adresa oricărei autorități, un fel de «turnători» care «pun la punct» pe oricine. Cred că trebuie să avem demnitatea de a recunoaște și a ne asuma acțiunile proprii.”

În final, doamna profesoară susține că nu poate explica exact ce urmărește ministerul prin această evaluare, deoarece, cu siguranță, fiecare profesor a realizat deja la clasele lui astfel de chestionare de evaluare a muncii lui, pentru a obține un feedback al elevilor.

DARIAN MONENCIU

Am abordat, de asemenea și un elev. Darian Monenciu, elev în clasa a XII-a B, ne declară următoarele: „Nu sunt de acord cu această idee, pregătirea și nivelul de profesionalism al unui profesor trebuie evaluate de un consiliu specializat. Modul în care se raportează aceștia la elevi trebuie, de asemenea, verificat de persoane specializate, pentru a fi evitate anumite abuzuri”.

NATALIA KRISTALI, MĂDĂLINA CHIRA

NATALIA KRISTALI și MĂDĂLINA CHIRA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: