ELENA & LAVINIA: «Porți Deschise» pe timp de pandemie

Anul 2020 a fost unul plin de surprize neplăcute, la care nu se aștepta nimeni. Colegiul Național Onisifor Ghibu a fost și el afectat într-o anumită măsură, majoritatea orelor de curs desfășurându-se online.

Cu toate acestea, creativitatea elevilor și a profesorilor nu a lipsit, ei contribuind la numărul din decembrie al revistei Porți Deschise.

Revista costă 20 de lei și a putut fi achiziționată de la școală. Ea are un aspect plăcut și nou care te îndeamnă să citești cele 51 de pagini pline cu contribuții ale comorilor ce ne calcă pragul in fiecare zi, chiar dacă unii doar online.

Sursă foto: arhiva personală Lavinia Sabo

Prima pagină conține un cuprins informativ, care este urmat de mulțumiri atât pentru olimpici, cât și pentru profesorii care au contribuit la realizarea acestui număr, iar cuvintele de laudă pentru modernizarea școlii nu puteau lipsi.

Următoarele articole s-au raportat la impactul pe care l-a avut pandemia asupra noastră (trecerea la platforme online, îngreunarea activităților fizice și opinii legate de situație).

La capitolul Cultura și creație, putem regăsi texte interesante cu poezii, compuneri, recomandări de cărți / anime-uri, piese de teatru realizate de elevi și desene care cu siguranță te vor surprinde.

Apoi a urmat partea intitulată Europa mea, ce a conținut informații despre patrimoniul mondial UNESCO din România, Onisifor Ghibu, proiectul Erasmus și Leonardo Da Vinci.

Nu putea să lipsească un capitol dedicat științei, unde să se amintească de câștigătorii premiului Nobel, ecologie, curiozități despre univers și matematică, fenomene psihologice, beneficiile sportului și inovații tehnologice.

Terminăm cu o notă de optimism, deoarece psihologul școlii noastre, dna prof. Ionela Belbe, ne sfătuiești cum putem avea o carieră de succes, iar la ultimele pagini li s-a luat un interviu elevilor Alex Topai și Oana Vaida, care au reușit performanțe incredibile la Evaluarea Națională și Bacalaureat.

Sursă foto: arhiva personală Lavinia Sabo

Dar cine ne poate vorbi mai bine despre această revistă decât chiar unul dintre redactorii-șefi, și anume dna prof. Laura Lazăr, care a acceptat să ne ofere câteva cuvinte:

„Revista Colegiului Național Onisifor Ghibu «și-a deschis porțile» în anul 2006, sub îndrumarea unei echipe de profesori inimoși și dornici să ducă numele școlii spre cele mai înalte culmi. Astfel, implicarea cu pasiune a profesorilor din colectivul de redacție de atunci a reușit, prin articolele publicate,să-i motiveze și să-i atragă pe elevi.

Având apariții sporadice, revista a continuat prin articolele publicate să strângă în jurul ei discipoli, precum odinioară școlile filosofice, grație unei coordonatoare energice,  pasionată și dedicată, profesor Lilla Adél Sándor și a echipei sale, formate din câțiva profesori și elevi de liceu.

Ștafeta a fost preluată în ultimii ani, mai exact din 2015, de mine și de domnul profesor Sándor Lukács, dându-i însă, un aspect mai modern, dar păstrând același tip de revistă-caleidoscop, cu articole din mai multe domenii. Astfel, revista debutează cu un editorial, scris în stilul unic și inegalabil de către domnul profesor Alexandru Popoviciu, apoi continuă cu articole interesante, referitoare la activități ale elevilor și ale profesorilor din școala noastră sau cu numeroasele premii obținute de elevii noștri la olimpiade și concursuri. Cel mai diversificat capitol este cel de Cultură și creație, în care, cu fiecare ediție a revistei, îmi dau seama cât de talentați și creativi sunt elevii noștri, începând cu cei de la clasele pregătitoare până la cei din clasa a XII-a, dar și profesorii care îi coordonează.

Pentru iubitorii de matematică, informatică, fizică, biologie sau chimie, veți descoperi în rubrica Phusis diferite curiozități din toate aceste domenii. Pentru anumite probleme emoționale, vă stă la dispoziție cu sfaturile sale dna prof. Ionela Belbe, în rubrica Psihologul școlii.

Revista se încheie cu Interviurile ediției, în care sunt intervievați elevi, absolvenți sau profesori ai colegiului nostru.

Toate acestea le putem realiza eu și minunata mea echipă, indiferent de timpurile în care trăim. Așteptăm oricând gândurile voastre, cu interes, cu curiozitate și cu dorința de a le face cunoscute tuturor.

Prin articolele interesante publicate în revista școlii, Porți Deschise, cititorii pătrund într-o lume alertă, pe un tărâm al cunoașterii, într-un univers infinit al învățăturii.”

Sursă foto: arhiva personală Lavinia Sabo

Redăm în finalul acestui comunicat de presă un fragment din editorialul dlui prof. Alexandru Popoviciu, reprodus cu permisiunea domniei-sale:

„Au fost șase săptămâni chinuitoare, dar… frumoase. Frumoase, că… au fost. Cu toate amputările pe care le presupune virusul acesta pervers, de la zâmbete la strângeri de mână sau  îmbrățișări.

Dragostea, speranța și credința parcă sunt sentimente care n-au legătura cu oamenii. În schimb, frica, îndoiala și deznădejdea ne copleșesc.                                                                                   

Nici între colegi nu a fost chiar o atmosferă confortabilă, dar… a fost!                                                                

Acum iată-ne prăbușiți în online, iar când toate anunțurile de interes public vorbesc despre «Stați acasă!”, eu le spun elevilor de clasa  a X-a că procesul de inițiere presupune un drum, că Harap -Alb, Fat-Frumos se maturizează plecând de acasă”.

ELENA IGAȘ, LAVINIA SABO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: