ALEXANDRA & DENISA: Îngeri și demoni

Iubesc Sibiul și, de fiecare dată când mă întorc la el, descopăr ceva nou – o stradă neumblată, un zid neștiut, gustul unei noi arome de înghețată sau chipuri noi de copii care aleargă în tălpile goale printre țâşnitorile din Piața Mare, de fiecare dată cu aceeaşi bucurie de neoprit.

Abația Cisterciană Cârța se află la aproximativ 45 de km distanță de Sibiu și este un loc unic în România. 

Până să ajungem la Abația Cisterciană Cârța, nu mai auzisem de cistercieni. Aceștia sunt reprezentanții unui ordin călugăresc catolic apărut în Franța în jurul anului 1098. Cistercienii își construiau mănăstirile în locuri izolate și mlăștinoase și trăiau foarte auster. Munceau întreaga zi, cu mici pauze din trei în trei ore pentru rugăciune, erau vegetarieni, nu își încălzeau locuințele și vorbeau între ei doar strictul necesar. Principiul după care se ghidau era: „Roagă-te și lucrează!”

Abația Cisterciană Cârța. Sursă foto: bloguldecalatorii.ro

Abația Cisterciană Cârța a fost construită pe locul unei mlaștini și ridicată mai întâi din lemn, apoi din piatră, sub îndrumarea unor meșteri francezi. Astfel a devenit prima construcție gotică din Transilvania. Una dintre legendele mănăstirii este că vechea abație e bântuită de fantome. Se întâmplă lucruri stranii. În odăile de la parter și în beciuri se mișcă scaunele și tremură zidurile. Fostul preot era absolut convins că sunt fantome aici. N-ar fi exclus, pentru că în curtea mănăstirii la fiecare palmă de pământ poți găsi oseminte omenești. 

Celebrul film The Nun a fost filmat în această locație. Povestea începe în Manastirea Cârța, în 1952, după ce o tânără călugăriță și-a luat viața într-un mod bizar. Acest lucru a  stârnit curiozitatea înalților prelați de la Vatican, care hotărăsc să cerceteze cele întamplate. Așa că unul dintre ei este trimis la mănăstire, împreună cu o novice, pentru a afla detalii. Astfel descoperă blestemul locului, care-i va învalui și pe ei. Mănăstirea devine un câmp de luptă între cei vii și cei de pe lumea cealaltă, iar credința celor doi nu se știe dacă va fi suficientă pentru sutele de suflete acum prăpădite în abis. 

Cum ajungi la Cârța?Dacă vii dinspre Sibiu, o iei pe drumul către Brașov, apoi după localitatea Scoreiu virezi la stânga, chiar în dreptul indicatorului. De acolo până în centrul satului mai ai de parcurs 3 km. De la intrarea în sat, mergi pe drumul principal care cotește spre dreapta și trece prin dreptul mănăstirii. Imediat vei vedea și parcarea unde poți lăsa mașina. 

ALEXANDRA SOANE, DENISA MARCHIȘ

ALEXANDRA SOANE și DENISA MARCHIȘ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: