Filologia, izvor de legende

Copiii au vise. Tinerii au vise. Oamenii, în general, au vise. Dacă viața ta nu se leagă de o reverie, de o ambiție, de un țel, un scop, o provocare – nici nu are importanță cum îi spui – ce rost mai are să trăiești?

La un moment dat, stai și te gândești că cele mai bune zile ale tale încă nici n-au venit. Brusc, apare acel an pentru care au trebuit să treacă alți 13 ca să existe. Anul acela în care un elev de clasa a opta are șansa de a-și decide, într-o oarecare măsură, viitorul. Anul acela în care are un examen de susținut și pentru care trage și dă absolut tot ce e mai bun din el.

E finalul a patru ani de gimnaziu. A patru ani în care elevul a asimilat niște cunoștințe și și-a dat seama ce materii îi plac cel mai mult.

Cu toate acestea… are el, totuși, acea șansă? De a alege? Cine e așa important în viața unui simplu suflet de copil, încât să-i taie aripile, când în sfârșit și-a făcut curaj să și le întindă? Cum poți tu, ca adult, să-i închizi ușa în față? Ușa pe care scrie FILOLOGIE – INTENSIV ENGLEZĂ.

Trăim într-o lume hiper-tehnologizată. Într-o lume în care societatea are nevoie de oameni capabili să vorbească cel puțin o limbă străină. Engleza este limba Internet-ului și nu numai. Câți artiști nu cântă în limba engleză? Câți scriitori nu-și exprimă trăirile în limba engleză? Câte filme au nevoie de traducere? Câți translatori își pot pierde valoarea? Câți viitori profesori de engleză pierd șansa de a se pregăti în acest domeniu? Câte agenții de turism vor fi ruinate, doar din cauză că personalul nu se înțelege cu membrii altor state? Câți avocați sau polițiști o vor da în bară?

Să continui?

Filologia înseamnă comunicare, ceva ce în vremurile actuale lipsește. Am vorbit mai mult de engleză fiindcă această limbă este predată intens la acest profil, fiind de circulație internațională. Bineînțeles, nu e vorba doar de engleză. E vorba de materii de uman: limba română, limbi străine, istorie, logică, geografie…

Și, normal, se adaugă materiile de real, la care, în mod surprinzător, filologii noștri din Ghibu au obținut rezultate impresionante la olimpiade. Nu că-i tare? Să ai două ore de matematică pe săptămână, adică un minim necesar, și pe deasupra să mai fii și olimpic? De ce? Pentru că se poate, d-aia!

Filologii noștri, pe cât de umani sunt, pe atât de real gândesc! Pur și simplu sparg tiparul acela de „ești filolog, deci tu nu le ai cu realul”. Ghibiștii noștri „vorbăreți” au demonstrat contrariul. Nu fuge nimeni de fizică, matematică, biologie, chimie sau informatică! Un elev bun învață oriunde, chiar sub masă, dacă asta înseamnă să-și îndeplinească visele!

Filologia nu-i doar o specializare de la profilul uman, e un mod de a fi, un vis pe care elevii Colegiului Național Onisifor Ghibu din Oradea merită să-l trăiască!

Hai Ghibu!

Hai elevi, părinți, profesori! Nu lăsați garda jos!

Nu tăiați secția de intensiv engleză!

Nu știți ce legende se nasc acolo!

ANTONIA DRIMUȘ

Antonia Drimuș este elevă în clasa IX-a A, secția Filologie – Engleză Intensiv, la Colegiul Național Onisifor Ghibu Oradea, clasa prof. Alexandru Popoviciu.

ANTONIA DRIMUȘ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: