ANTONIA & CRISTINA: Școala nu este pentru totdeauna!

Numărul bolnavilor de coronavirus crește momentan la noi în țară pe zi ce trece. Ne confruntăm cu o situație delicată, neștiind ce se va întâmpla în viitor cu elevii care trebuie să își continue studiile. Astăzi dorim să vă prezentăm o altfel de perspectivă asupra virusului – coronavirus în Germania.

Situația Germaniei de azi este una destul de gravă. Circulația este interzisă începând cu ora 20:00.  Cei care au voie sa treacă in Germania sunt persoanele care dețin firme. De exemplu, cei care se pot caza intr-un  hotel sunt aceste persoane cu firma. De asemenea, terasele si restaurantele sunt închise. Toate punctele de frontiera cu Germania sunt controlate de politie mult mai mult decât înainte. Granița Germania cu Cehia este închisă de tot, dar și cu alte țări.

Cancelarul Germaniei, dna Angela Merkel, și premierii celor 16 landuri federale au decis prelungirea lockdown-ului până pe 28 martie, din cauza numărului ridicat de noi infectări. Vor exista însă și câteva măsuri de relaxare.

Am dorit sa aflam mai multe despre cum decurge pandemia in Germania. Am pornit in demersul nostru de la o știre potrivit căreia în Germania elevii si părinții lor pot opta, dacă doresc, pentru reluarea integrală a anului școlar care a fost petrecut / irosit în pandemie.

Lena este elevă la o școală din apropiere de München. Sursă foto: arhiva personală

Am luat legătura cu o prietenă din Germania, Lena, de la care am aflat care e situația în Bavaria.

Lena are 18 ani, este elevă în clasa a XII-a la o școală situata in apropierea orașului München.   Aceasta a mers pana de curând fizic la școală. Totuși, in data de 22 februarie, autoritățile au decis ca toata Germania sa treacă la învățământul online, din cauza bolnavilor care erau tot mai mulți.

„Schule

ist

nicht

fürs

ganze

leben!”

Am întrebat-o pe Lena cum este pentru ea această trecere de la școala reala la cea virtuala. Aceasta ne-a mărturisit că situația din Germania este foarte imprevizibila, la fel ca in România. Lena nu se aștepta ca de pe o zi pe alta să se schimbe din nou condițiile  școlare, fiind dezamăgită de decizia autorităților. Toate orele vor decurge online pana in data de 15 martie.

În timpul cât Lena a fost la școală, aceasta a trebuit sa poarte zilnic masca de protecție FFP2 , fără de care nu era permis accesul în școală. Dacă la noi in țară sunt acceptate orice tip de măști in public, în Germania oamenii nu sunt lăsați să intre nici măcar în magazine fără modelul de protecție FFP2.

De asemenea, in fiecare dimineață, in fiecare clasă erau așteptați elevii de către un profesor, pentru a le lua fiecăruia temperatura. Atât la începutul, cât si la sfârșitul orelor, copiii erau nevoiți sa se dezinfecteze pe mâini, accesul înăuntrul sau în afara clasei nefiind altfel permise.

Am întrebat-o pe Lena ce părere are despre decizia ministerului educației din Berlin, care recent a anunțat faptul că oferă posibilitatea copiilor de a îngheța anul școlar, daca consideră că aceasta este o opțiune bună.
Aceasta, la fel ca majoritatea elevilor, nu este de acord cu înghețarea anului și repetarea acestuia.

„Schule ist nicht fürs ganze leben!”, a spus aceasta. Dacă traducem propoziția, rezultă: „Școala nu este pentru totdeauna!”

Daca ar îngheța acum un an școlar, copiii ar pierde un an degeaba. Având în vedere ca nimeni nu știe cat va mai dura pandemia, nu putem să cerem copiilor să rămână repetenți.

Chiar dacă această opțiune este încă doar o posibilitate, și noi îi dam fetei dreptate. De asemenea, credem că nu vom rezolva nimic dacă școala va intra în mod stand-by. Școala trebuie să continue, elevii trebuie să vină zilnic fizic la școală, pentru ca orele să poată funcționa cu adevărat!

ANTONIA GHEMIȘ, CRISTINA MOCA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: