ALEXIA & ARIANA: Cyber bullying. Cum să îi punem capăt?

Bullying-ul din ziua de astăzi se rezumă la a părea mai cool în fața prietenilor tăi. Majoritatea recurg la înjurături și tachinări online, aceștia fiind însă inconștienți de consecințele acțiunilor lor.

Fenomenul este raspandit in mare parte in randul adolescentilor, dar si in randul adultilor. Victimele acestui fenomen sunt foarte usor de recunoscut, acestia avand unele nesigurante, o stime de sine scazuta sau izolarea de persoane si public.

Desi unii tineri considera aceste glume inofensive, bullying-ul poate cauza depresie, anxietate si in unele cazuri poate duce chiar la sinuciderea victimei. Bullying-ul trebuie dezamorsat, iar cei din jur trebuie sa aiba curajul sa intervina cand acest act scapa de sub control.

Chiar si noi am experimentat așa-zisul cyber bullying, din partea unor persoane apropiate. E un lucru făcut din gelozie, frustrare si il consider unul dintre cele mai josnice solutii la care poate recurge un om pentru a-si exprima parerea fata de o persoana care i-a gresit. In loc sa ne rezolvam disputele in privat, vorbind ca doi oameni civilizati, alegem sa le postam pe Internet pentru a le vedea toata lumea. Este ceva personal, care nu ar trebui sa ajunga la alte persoane.

În legatura cu combaterea acestor situatii, un prieten care a experimentat el insusi bullying ne-a oferit câteva sfaturi: „Pur si simplu trebuie sa il ignori, deoarece cu cat ignori mai mult un bully, cu atat va renunta mai repede. Daca tu ii dai motivatie, acesta va continua, pentru ca asa gandesc persoanele care fac asta”.

Din punctul meu de vedere, bullying-ul trebuie oprit, deoarece duce la probleme grave in societate. Copiii incep sa aiba nesigurante, stima de sine scazuta sau chiar depresie. Ca si rezolvare, consider ca lumea ar trebui sa ia masuri inca de la primele semne ale bullying-ului, mai exact acele tachinari sau chiar acte de violenta. Atunci cand un bully observa ca oamenii sar in ajutorul victimei sale, isi pierde avantul si isi lasa garda jos, acest lucru facandu-l sa termine actul, deoarece observa ca nimeni nu il sustine.

Asociatia Telefonul Copilului ajuta mii de victime ale acestui fenomen anual. Aici pot apela victime a bullying-ului pentru ajutor de la experti, la numarul de telefon 116 111.

Pentru mai multe informatii accesati www.telefonulcopilului.ro

ARIANA BUBOIU, ALEXIA CĂLĂRAȘU

ARIANA BUBOIU, ALEXIA CĂLĂRAȘU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: