LĂCRIMIOARA & CASIAN: Viitorul auto în viziunea Mercedes

De curând, am avut minunata ocazie de a-i intervieva atât pe directorul de service ATP Motors Oradea, Cristian Florescu, cat si pe consultantul în vânzări, Sorin Păltinean, cu privire la brandul de mașini Mercedes.

Aceștia au fost de acord să ne răspundă la întrebările legate de mașini și de viitorul autovehiculelor.

Am început cu câteva întrebări pentru domnului Cristian Florescu.

Foto: Lăcrimioara Șandro

VÂNZARE, DEPANARE, ASISTENȚĂ

Ce categorii de vehicule Mercedes se comercializează prin reprezentanța dumneavoastră?

CRISTIAN FLORESCU: Până la 7 tone jumătate orice categorie de mașini Mercedes, de la A-class, B-class, C-class, E-class, S-class la GLA, GLP, GLC, GLE, GLS, în afară de Smart și camioane de tonaj mare.

Cum s-a modificat comportamentul cumpărătorilor în anul 2020, pe fondul pandemiei?

CRISTIAN FLORESCU: Radical. Timp de trei luni de zile in showroom nu a mai fost niciun om, le era frică, nu știau ce urmează și nu au investit.

Care este cel mai vândut model al dumneavoastră?

CRISTIAN FLORESCU: Cel mai vândut model al nostru sunt mașinile din categoria GLC și E-class.

Cum explicați preferința cumpărătorilor români pentru vehicule germane mari și scumpe?

CRISTIAN FLORESCU: O explicație ar fi ca Mercedesul este un brand cunoscut pe piața națională și internațională și le oferă oamenilor siguranță.

În Occident consumatorii sunt atrași de mașini mici, credeți că acest trend va prinde și în România?

CRISTIAN FLORESCU: Da, dar din câte am observat eu, doamnelor le plac SUV-urile, deoarece se simt mai în siguranță în ele. Bărbaților le plac viteza și de aceea cumpără mașini mici, care să se așeze pe șosele.

România este în continuare inundată de mașini second-hand aduse din Occident. Din ce motive cetățenii occidentali încearcă să scape de aceste mașini?

CRISTIAN FLORESCU: Occidentalii încearcă sa scape de ele deoarece își cumpără mașini noi, care au garanție între trei și cinci ani de zile, iar când le expiră garanția, își permit din punct de vedere financiar să-și reînnoiască mașina si de aceea se descotorosesc de ele. Românii, nedispunând de o situație financiară bună, pentru că toți vrem o mașină nouă și luxoasă, iau ce occidentalii „aruncă”.

Foto: Lăcrimioara Șandro

Care este programul Mercedes pentru viitorul electric al autoturismelor?

CRISTIAN FLORESCU: Nu vă pot răspunde la această întrebare cu exactitate, știu doar că se lucrează la un prototip, însă noi ca și dealer am fost obligați să avem stație de alimentare electrică încă din 2019. Din păcate, nu vă pot spune mai mult.

Începând de la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, auzim în permanență despre nevoia unui reset ale economiei globale. Ce strategie are Mercedes în contextul acestei resetări, ce va presupune pentru industria de transport, pentru fabricanți, dar și pentru cumpărători?

CRISTIAN FLORESCU: Mercedesul ca si brand are o politica pentru client, venind în întâmpinarea nevoilor clienților, însă nu vă pot spune mai mult, știu doar faptul că cheltuiesc foarte mulți bani pe imagine, ca și clientul să fie mulțumit.

În Occident au apărut deja mașini fără șofer. Are Mercedes produse driverless?

CRISTIAN FLORESCU: Da, încă se lucrează la aceste modele.

Care credeți că va fi libertatea de circulație a oamenilor în viitorul imediat?

CRISTIAN FLORESCU: Piața cere mașini cât mai scumpe, dar care să ofere șoferului foarte multe posibilități. De exemplu, dacă discutam de industria camioanelor, Mercedesul deja a scos pe piața un camion 8×4 de șantier fără oglinzi, au tablete în bord, astfel oferă șoferului cât mai mult confort. Însă orice confort cere un cost, costul de cumpărare și costul de întreținere, acest confort cere un preț.

Un coleg de-al meu pasionat mecanic si cunoscător de mașini, privește cu scepticism tendințele actuale, susținând că noile mașini par sa te conducă ele pe tine și nu invers, cum i se pare normal. Cum vedeți viitorul creativității în industria auto?

CRISTIAN FLORESCU: Da, desigur ii dau dreptate colegului tău, însă până la proba contrarie, când vom vedea ce se scoate pe piață, nu pot sa dau niciun răspuns. Da, este greu sa te lași in mâna unei mașini, pot oricând să facă o greșeală, doar sunt mașini, dar până când nu o sa fie scoase pe piață mașinile care se conduc singure, nu putem spune nimic.

Momentan, am testat doar cea care parchează singura si pot sa afirm ca ii ia un timp lung, daca are si in stânga si in dreapta mașină parcata. Îi ia mai mult timp pentru ca face multe manevre pana la finalizarea parcării, se asigură foarte mult.

Ce servicii de depanare și asistență oferiți?

CRISTIAN FLORESCU: Mercedes oferă o asistență de 24 din 24 de ore pentru mașinile care sunt in garanție sau pentru clienții care si-au prelungit contractul de asistenta service 24. Orice client care are mașină Mercedes si este in garanție are service 24 pe teritoriul Europei. Noi reparăm și pentru clienți din altă țară, alt oraș, nu neapărat doar clienții noștri.

Noi, ca reprezentanți Mercedes, oferim servisx 24 in momentul contactării unui număr de telefon la care suna clientul si acesta este îndrumat către reprezentanța cea mai apropiata geografic. Cu alte cuvinte, se oferă service 24 din 24 cu tractare daca este nevoie.

Așa cum am spus si mai devreme, Mercedes oferă confort si siguranță clientului. După achiziționarea mașinii, oferă tot ce au nevoie, daca este cazul oferă si hotel, însă depinde de ce fel de contract are persoana respectiva. Cu cat contractul este mai mare, cu atât si serviciile sunt mai avantajoase.

Ținând cont de faptul că marca Mercedes produce mașini de viteză, credeți că acestea sunt sigure pentru începători? Ce model le-ați recomanda începătorilor?

CRISTIAN FLORESCU: Adevărul este ca nu recomand începătorilor mașini pentru viteza, deoarece sunt tentante mai ales pentru tineri; în câteva sute de metri ating peste suta de km la oră si mașina trebuie stăpânită, trebuie sa ai câțiva kilometri si ani in spate de condus. Recomand începătorilor mașini mai mici, care nu sunt de viteză, pana prind putina experiență, cum ar fi mașinile cu motor mai mic A-class, avnd un motor de 190, sau B-class.

Cum ați descrie această marcă?

CRISTIAN FLORESCU: Mașina Mercedes este una de siguranță, frumoasa dar si scumpa la achiziție, la întreținere, însă când vrei sa o vinzi nu își pierde din preț așa de mult cum își pierd alte branduri. Mercedesul este o mașină care își păstrează prețul și la vânzare ca și la cumpărare.

Este dificil să aveți o meserie ca a dumneavoastră?

CRISTIAN FLORESCU: Da, este dificilă, dar si plăcută, având parți bune, dar si parți mai puțin bune, fiind provocatoare. De fapt, orice meserie care cere muncă cu oamenii are parți atât pozitive, cat si negative, sa mulțumești un om este destul de greu. Însă îmi place sa fiu un om comunicativ, înconjurat de oameni.

Care modele se vând cel mai bine dintre modelele clasice și modelele noi?

CRISTIAN FLORESCU: Noile modele se vând cele mai bine, cele apărute pe piață. Oamenii doresc ceva nou tot timpul sa vadă ce îmbunătățiri s-au adus. De exemplu, noul model de A-class a Mercedesului este total schimbat din toate punctele de vedere față de vechiul model A-class, atât din punct de vedere al design-ului, cat si a motorului. În consecință, este o alta mașină. Pot sa spun ca vechiul model a fost un eșec, astfel l-a rezoluționat complet.

Foto: Lăcrimioara Șandro

CEL MAI NOU MODEL DIN PORTOFOLIU

Finalizând interviul cu domnul director, trecem la domnul Sorin Păltinean, care, din punctul nostru de vedere, este unul dintre cei mai buni consultanți în vânzări.

Vă rugăm prezentați-ne showroom-ul dumneavoastră. Ce pot să afle cumpărătorii care vă calcă pragul?

SORIN PĂLTINEAN: În primul rând, expunerea mașinilor este făcută in așa fel încât sa fie puse toate in valoare, in curând va fi adusa bijuteria showroom-ului, un S-class de 140000 euro cu TVA inclus, însă ce este cel mai important este ca mașinile sa fie cat mai expuse, deoarece nu le poți face din toate unghiurile vizibile, iar pe lângă asta, mașinile de top sa iasă in evidenta. Aceasta este ideea showroom-ului, mașinile sa fie prezentate cat mai bine si modele cele mai interesante.

Oamenii vin, se uită și pur si simplu spun că vor acea mașină prezentă în showroom?

SORIN PĂLTINEAN: Nu, la Mercedes este o diferența intre preferință si Premium. De obicei, când clientul vine, știe ce vrea, dar aici îl ajuta foarte mult materialele expuse recent si stocurile, deoarece la Mercedes nu poți sa comanzi o mașină acuma si sa o ai peste o lună – două, uneori trebuie sa aștepți poate si un an după un model. Daca clientul are o mașină in cap si vine la noi si afla ca trebuie sa aștepte un an, poate nu ii convine, dar vede alta care este prezentata si expusa bine, iar mașinile care intra pe stoc au o reducere de preț.

De asemenea, orice mașină comandata este sub semnul impredictibilității prețului, deoarece poate interveni niște costuri, însă de regula mașinile care sunt pe stocuri sunt mai ieftine decât cele comandate.

Subsemnata, Lăcrimioara Șandro, alături de dl Sorin Păltinean

Credeți că showroom-ul ajută la achiziționarea unei mașini?

SORIN PĂLTINEAN: Da, contează, pentru ca pana la urma clientul poate sa vadă mașina si pe Internet, dar showroom-ul face diferența dintre ce își caută personal si pana la urma decizia finala. Sunt destui oameni care știu dinainte, însă celor care au nevoie de un suport expunerea ar trebui sa ii ofere exact acesta oportunitate, de a-i oferi ce are nevoie.

Bineînțeles, contează si componenta banilor, dar pe lângă asta, prezentarea mașinii contează foarte mult.

Vă rugăm să ne prezentați cel mai recent model.

SORIN PĂLTINEAN: Cel mai nou model pe care îl avem in showroom este E 220, produs chiar de anul acesta, fiind un model cu face-lift, care presupune in schimbarea liniilor exterioare, Mercedesul unifica liniile sedan-urilor, limuzinelor, exact așa cum este noul A-sedan si noul E, unificând astfel si clasa E. Schimbarea s-a făcut la design-ul exterior, dar a apărut și un nou volan sport.

Motorizarea o avem si la celelalte modele de mașini, însă acestea se poate modifica pe variante foarte sport in condițiile in care mașina prinde o viteza de 100 km/h sub 5 secunde pe varianta de mașina sport. Dar cea pe care o avem noi aici este o variantă standard, este foarte puternica si foarte echilibrata.

Ce reprezintă brandul Mercedes?

SORIN PĂLTINEAN: Mercedesul, cu tot ce vine pe piață, are seriozitate si transparenta. Încercăm sa oferim oamenilor si punctele mai puțin convenabile, astfel este complicat, în vânzări toata lumea iți promite marea cu sarea, dar este important sa pui in balanță avantajele si recunoașterea minusurilor.

În plus, munca din service garantează lucrarea pe care o face si este important sa ai pe cine trage la răspundere in cazul in care sunt probleme in continuare.

Sursă foto: arhiva personală Lăcrimioara Șandro

În încheiere, aș dori să adaug căldura cu care am fost primită, eu, un simplu elev, nu un cumpărător, atenția și timpul acordat care au oferite doar pentru mine și de aceea pot să afirm cu sinceritate că este locul perfect din care îți poți achiziționa o mașină, asigurat atât de confort, cât și de siguranță.

au consemnat LĂCRIMIOARA ȘANDRO și CASIAN FĂȘIE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: