RĂZVAN: Un profesor bun se pune în pantofii elevului

Fiind elev, de-a lungul anilor am întâlnit o multitudine de profesori, cu multe personalități și tipuri de predare.

Am analizat felul acestora de a se comporta cu elevii, am tras câteva concluzii și am conturat câteva trăsături esențiale la un profesor bun.

Profesorul trebuie să îți insufle încredere. Acesta ar trebui să te facă să ai încredere în tine și în propriile tale puteri, chiar dacă nu excelezi la materia respectivă. Profesorii ar trebui sa ne ajute să avem încredere in noi pentru a putea sa ne expunem propria părere despre un anumit lucru. Cred că lucrul acesta este foarte important în cariera oricărui dascăl.

Pe de altă parte, bănuiesc ca un profesor bun nu ar trebui sa facă astfel încât elevul sa se simtă frustrat sau inferior din cauza greșelilor sale. Cadrul didactic ar trebui sa iți dea sfaturi și rezolvări la lucrurile pe care le-ai făcut greșit.

Tot mai cred însă că profesorii buni știu momentul în care să fie stricți. Cred că aceștia trebuie să fie și stricți, ca elevii să îi asculte. Am întâlnit mai multe cazuri in care elevi cu un comportament neadecvat neglijează materia respectivă, dacă profesorul nu este puțin strict.

Totodată, cred că profesorul ar trebui să fie și înțelegător cu elevii și să îi înțeleagă, când aceștia au probleme.

Un dascăl bun mai trebuie sa fie și empatic. Acesta ar trebui sa vadă lucrurile și din perspectiva unui elev. Cred că, dacă profesorul face acest lucru, acesta va putea să îl înțeleagă mult mai bine pe elev în problemele pe care le are.

În consecință, consider că relația profesor – elev trebuie să fie plăcută, dar și eficientă de ambele părți.

RĂZVAN IACOB

RĂZVAN IACOB

One comment

  1. Pingback: Profesorul bun, în viziunea unui elev de liceu: ”Trebuie să te facă să ai încredere în tine. Un profesor bun se pune în pantofii elevului” - SparkNews.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: