ALEX & BIANCA: Nu stigmatizați!

După cum bine știți unii dintre voi, postul Crăciunului a început în data de 15 noiembrie și ține până la data de 24 decembrie.

Pentru a afla despre importanța acestuia pentru viața creștinilor, am abordat câțiva oameni care activează în acest domeniu să ne vorbească despre acest subiect.

Un prim interlocutor este  Alin Cudur, de doi ani preot în satul Cărănzel.

Sursă foto: arhiva personală pr. ALIN CUDUR

Doamne-ajută, Părinte!

Părintele Alin Cudur: Doamne-ajută, Alex!

O primă întrebare ar fi dacă aţi avut până în prezent cazuri pozitive de infectări în parohia pe care o păstoriţi.

Părintele Alin Cudur: Din mila şi din purtarea de grijă a lui Dumnezeu, până în prezent, din ce ştiu, nu s-a confruntat niciun credincios cu acest nou virus, atât de păcătos.

Care au fost măsurile pe care le-aţi luat vizavi de combaterea infectării, în contextul desfăşurării programului religios?

Părintele Alin Cudur: Să fiu sincer, am început prin a recomanda oamenilor să nu cadă în disperare, să nu le fie frică şi mai ales acest sentiment al fricii să nu-l transforme în niciun caz în fugă de Potir, de Sfânta Împărtăşanie.

M-a deranjat şi durut foarte tare când unii reprezentanţi ai autorităţilor statului, susţinuţi de câţiva exponenţi rău-intenţionaţi ai mass-media, au intrat cu bocancii în dogmele şi tainele Bisericii.

Ne împărtăşim de 2000 de ani din acelaşi potir, au fost şi mai există şi alte boli transmisibile şi mult mai periculoase, şi nu cred că primind ce e mai scump şi mai sfânt pe acest pământ te îmbolnăveşti.

Făcând ascultare de ierarhia superioară, am procurat măşti de unică folosinţă, am înfiinţat un punct de dezinfectare la intrarea în biserică şi, pe cât posibil, am rugat oamenii să nu stea unul lângă celălalt pe scaune.

I-am îndemnat apoi să nu cadă în ispita stigmatizării; dacă ştiu că cineva cunoscut – rudenie, vecin, cunoştinţă – a preluat acest virus, să nu-l arate cu degetul, să nu-l ignore.

„Să ne

adâncim

mai mult

în rugăciune

şi

să fim

cu capul

pe umeri.”

Cum credeţi că o să ne petrecem Sărbătorile de iarnă anul acesta?

Părintele Alin Cudur: Avem deja experienţa Sărbătorilor pascale. Simt şi cred că nici de Crăciun nu va fi mai uşor.

Cred cu tărie că pe fondul acestor probleme epidemiologice se desfăşoară şi multe jocuri murdare. Când se loveşte cu atâta sete în valorile noastre strămoşeşti, în tradiţii şi obiceiuri, în inima identităţii noastre de neam creştin, nu poţi să vezi altcumva aceste lucruri.

Să nu uităm că Hristos S-a născut într-o peşteră întunecoasă, nu în palate, a fost înconjurat de vite şi oi, nu de oameni, aşadar, dacă o să fim din nou izolaţi la domiciliu, să avem gândul că putem gusta şi noi puţin din sentimentul Fecioarei Curate şi a Dreptului Iosif de a fi departe de orice suflare omenească, să ne adâncim mai mult în rugăciune şi să fim cu capul pe umeri.

Să nu uităm să colindăm pe cei dragi, fie şi la telefon, dacă în alt chip nu va fi posibil.

Să nu lăsăm ca această boală să ne anihileze bucuria venirii în lume a Pruncului Iisus, dar şi să folosim mijloacele de informare mass-media cu mult discernământ.

Mulţumim mult, Părinte, pentru aceste gânduri minunate!

Părintele Alin Cudur: Cu mult drag, Alex, oricând.

au consemnat ALEX DAVID și BIANCA CERNEAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: