ALEXIA: O zi la braț cu Oscar Wilde

Dacă aș avea posibilitatea să petrec o zi împreună cu un scriitor, unul dintre primele mele gânduri s-ar duce către Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde, un scriitor irlandez, cel mai cunoscut dintre scriitorii estetizanți de limbă engleză din secolul al XIX-lea.

Unul dintre motivele pentru care as prefera sa petrec o zi cu el este datorită faptului că, doar după câteva capitole citite  dintr-o carte scrisă de el, am simțit ca gândim la fel.

Oscar Wilde avea multe calități pe care și le-a dezvoltat, ajungând sa devină un scriitor de invidiat, datorită gândirii sale și modul unic prin care picta prin cuvinte și zugrăvea în fața ochilor cititorul întâmplări și imagini inedite, specifice acestuia.

Apogeul de creație al irlandezului este reprezentat de poveștile pentru copii, piesele de teatru și mai ales romanul Portretul lui Dorian Gray, in care sunt prezentate unele dintre misterele vieții, văzute din perspectiva personajelor, și despre frica de a îți expune arta, crezând ca prin aceasta vei pierde o parte din tine, acest sentiment  fiind unul dintre lucrurile care ii frământa pe toți marii artiști.

Aceste cărți îi aduc lui Oscar Wilde, pe lângă niște citații în tribunale, și mult dorita faimă.

Alt motiv pentru care acesta ar fi o persoana interesantă lângă care să îți petreci o zi ar fi faptul că niciodată nu a încercat sa nege sau sa își ascundă adevăratele sale sentimente fata de nimeni; ba din contră, le exprimă prin scrierile sale. Ostil filosofiei și convențiilor morale ale epocii victoriene, Oscar Wilde duce o viață de ostentație cinică și de scandal, afișându-și public sentimentele,  ceea ce îi atrage în1895 o condamnare penală de doi ani de închisoare.

Ultimele lucrări, după proces și după șederea în închisoare, vădesc sensibil depărtarea de principiile sale estetizante.

În confesiunea De profundis (1897) el nu mai face risipă de paradoxuri strălucitoare, ci povestește cu multă durere în suflet despre zbuciumul său. Ideea că viața este un vârtej de suferințe pe care oamenii și le pricinuiesc unii altora stă la baza ultimului poem al lui Oscar Wilde, Balada închisorii din Reading, in 1898 . Privită în ansamblu, creația lui a oglindit declinul umanismului și cultul artei în ceea ce are ea mai elevat.

Oscar Wild este un scriitor remarcabil și cu siguranța un om interesant.

ALEXIA POP

ALEXIA POP

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: