SORINA & DARIANA: „Îndemn la libera exprimare”

După cum v-am promis în avanpremieră, revenim cu un material legat de un episod recent de la Liceul Sportiv.

Probabil cu toții ați auzit de prof. Nelu Sandu Pop, care pentru o oră a cumpărat măști de spectacol zoomorfe, pe care le-a dat elevilor, iar la oră a făcut o filmare, avându-i ca actori pe elevii acestuia. Această întâmplare a fost consemnată de mai multe medii locale și naționale, printre care BIHON, EBIHOREANUL, DIGI24.

Am luat legătura cu dl prof. Pop și l-am rugat să ne spună punctul său de vedere legat de acest episod, care a făcut valuri în comunitatea școlară și locală.

Prof. Nelu Sandu Pop. Sursă foto: arhiva personală

Iată declarația acestuia: „Ar trebui să avem curaj cu toții să ne exprimăm liber. Sunt profesor la Liceul Sportiv din anul 2003, este groaznic să luăm libertatea de exprimare fizic și verbală și să punem o barieră în comunicare. Până la urmă, comunicarea înseamnă 70% mesaj non-verbal; dacă stăm cu masca pe gură, nu putem transmite non-verbal nimic.

Copiii care se află în incinta școlii, atât la internat, cât și la școală, respectă legile. Ideea videoclipului ajuns viral mi-a venit din pură realitate; din moment ce copiii trebuie să stea închiși, fără a putea merge la baie când vor, fără a putea lua o gură de aer, putem spune că sunt ca niște animale. Prin videoclip încerc în primul rând să pun accent pe libertatea de exprimare; oamenii nu au curajul să spună lucrurilor pe față, dar vor o schimbare.

În privința legilor, intenția este bună, dar legea e prost gândită; înainte și după ore, copiii stau împreună, în cafenele, parcuri, magazine, iar exemplele pot continua.

În liceu, profesorii sunt de acord cu mine, doar că nimeni nu a încercat să se facă auzit.

Sper ca, după videoclipul publicat, lumea să aibă curajul să se exprime liber. Nu îndemn la revoltă, îndemn în schimb la libera exprimare.

Am auzit tot ce se spune despre mine în presă; sincer să fiu, nu mi se pare normal, mulți au înțeles greșit mesajul.

Profesorii din liceu, mai ales profesorii care sunt antrenori, sunt pe deplin de acord cu mine. Nu contest existența virusului, contest însă mascarada la care s-a ajuns. Intenția ministerului este bună, dar măsurile sunt prost gândite.”

Am obținut această declarație în ziua de 24 septembrie, la ora 15:50, în urma unei deplasări pe care am făcut-o la liceul unde predă dl prof. Pop.

Legat de acestea, i-am solicitat o opinie și dlui director al școlii noastre, prof. Iulius Radu Timar.

Prof. Iulius Radu Timar. Foto: Thomas Agud

„Am auzit de această întâmplare. Acum, sincer să fiu, cred că nimeni nu e confortabil cu masca pe față, dar consider că, purtând-o, vom fi mai mult la școală față în față și nu vom fi nevoiți să trecem în online.

Întreaga omenire traversează o perioadă dificilă, atât sanitară, cât și economică. De modul în care ne vom comporta va depinde viitorul nostru.

Vă îndemn la responsabilitate și la respectarea regulilor, atât la școală, cât și în afara ei!”, ne-a declarat dl director.

SORINA MOȘ, DARIANA MUȚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: