ALEX & EMILIA: Vrea să trăiască asemenea străbunilor!

Pe cântărețul Alexandru Pop Zărăndean l-am cunoscut la pregătirile pentru spectacolul de 8 martie 2020, ultima manifestare de la Casa de Cultură a Sindicatelor, înainte de pandemie.

Alexandru Pop Zărăndean

Cu acea ocazie, am obținut o promisiune din partea domniei sale că ne va acorda un interviu, deschizându-ne astfel o fereastră spre universul unui tânăr solist popular arădean.

„Pasiunea pentru folclor și pentru tot ceea ce înseamnă viață de țăran – cântec, grai, port, meșteșug, obiceiuri – a clocotit în mine dintotdeauna. Mă țin minte, copil mic fiind, cum, în momentul în care auzeam ștabul (formația de instrumentiști – n.n.) la o nuntă, cu dubă și fegeu, cum se spune în partea locului de unde provin, exultam și trăiam muzica și ritmul respectiv cu toată ființa. În cazul meu, acest drum a fost destul de anevoios, având în vedere faptul că am crescut într-o religie în care aceste lucruri nu erau permise”.

În perioada copilăriei și adolescenței nu a avut niciun fel de susținere morală sau financiară în acest sens, iar dacă a vrut să dea curs pasiunii lui, a fost nevoit să o facă pe ascuns.

„Pentru mine, povestea aceasta, în mod oficial, a început destul de târziu, într-un moment în care am decis să-mi urmez chemarea și să-mi construiesc viața profesională pe pasiune, aptitudini și talent, așa cum cred că este normal și ar trebui să o facă oricine. Din acel moment, viața mea a prins culoare, deschizându-mi-se ușile spre acest drum al cântecului popular și pot să spun că m-am bucurat de aprecierea, încurajarea și susținerea unor oameni mari care au crezut în mine, realizatori de emisiuni radio sau TV, care prin emisiunile dumnealor m-au promovat și o fac în continuare”, ne spune Alexandru Pop Zărăndean.

Îl pasionează cam tot ce ține de latura creației artistice. Iubește meșteșugurile populare de care a fost atras de mic copil și pe care am ținut neapărat să le deprindă și să le transmită mai departe. De asemenea, îi place mult să urmărească un spectacol de operă sau teatru, actoria fiind una dintre marile lui pasiuni.

Croitoria este o altă pasiune pe care o are încă din copilărie: „Bunicul meu avea un stoc mare de materiale textile, din care mă «serveam» și eu pe ascuns la acea vreme, iar de la huse pentru scaunele Daciei 1310, hamac și cine știe ce idei am mai avut, le-am făcut pe toate.”

„Să mă desprind

cât mai mult posibil

de sistemele sociale

în care trăim,

să cultiv pământul

și să-mi organizez viața

în strânsă legătură cu natura,

locul unde am fost așezați

de Dumnezeu”

Perioada carantinei a fost destul de bulversantă pentru toți. „Personal, m-a dat puțin peste cap, dar dacă e să privim partea plină a paharului, a fost o perioadă a creației și a meditației pentru mine. Am creat și am cules mult material folcloric în această perioadă. Din păcate, în această perioadă nu prea și-a asumat nimeni riscurile organizării evenimentelor culturale.”

Alexandru Pop Zărăndean nu a avut spectacole, decât cele organizate de el în momentul în care a mers pe sate în culegeri de folclor și s-a oprit pe câmpii sau pășuni: „Mi-am alinat inima cântând din toți plămânii, cerului și naturii”.

Iubește să stea de vorbă cu bătrânii satelor, să intre pe frecvența lor și să preia tot ce au valoros de oferit: „Mă bucur și de darul creației versurilor și a liniilor melodice, deci creez destul de mult”. Totuși pentru a putea crea „în stil”, stă foarte aproape de culegerile de folclor și de vatra satului.

Alexandru Pop Zărăndean – „Când se coc strugurii-n vie”

I se întâmplă deseori să audă un cuvânt sau o expresie țărănească deosebită care să-l impresioneze, îl amuză sau îl emoționează și în jurul căreia să creeze o poveste care mai apoi să devină un cântec.

„Colaborez cu mai multe ansambluri sau orchestre din județul Arad, în diferite spectacole, dar nu sunt legat neapărat de un ansamblu anume. Plănuiesc ca în viitorul apropiat să dau naștere unei povești frumoase la Sebiș, în județul Arad, locul în care îmi sunt rădăcinile, unde îmi doresc înființarea unui ansamblu artistic prin care să scot la lumină și să promovez folclorul zonei și totodată județul Arad care are mare nevoie de acest lucru”.

Alexandru Pop Zarandean, Voichita Suba, Ioana Luguzan, Cosmina Bradean: „Noi ne cântăm dragostea”

Crede că după această perioadă ce se va putea observa în rândul iubitorilor de folclor va fi un dor și mai mare de a participa la spectacole și de a-și alina sufletul cu glasul celor care cântă românește.  În condițiile actuale, nu poți oferi prea multe șanse multor domenii: „Cu siguranță, domeniul nostru este puternic afectat și stagnează în mare parte, dar nu iau în calcul situația în care vom continua în acest fel mai mult de atât. Sper și cred că va fi bine. Îmi doresc ca în viitorul apropiat să înființez acel ansamblu de care vă spuneam, totodată să reușesc să-mi imprim materialul folcloric bogat pe care l-am pregătit”.

Tânărul solist mai are, de asemenea si alte planuri si pasiuni, mergând pe drumul unor obiceiuri importante pentru folclorul românesc, cum ar fi Drumul cânepii, Drumul viorii cu goarnă, despre care ne spune:  „Tot ce am făcut în vederea promovării folclorului, a valorilor și identității noastre ca popor a izvorât din pură pasiune și am simțit aceste lucruri ca pe o chemare și o datorie pe care o am în această viață. Nu am avut un om care să mă îndemne să fac aceasta, așa am simțit. Am avut mereu oameni, puțini, dar buni, cu care am rezonat și am împărtășit aceleași pasiuni, prieteni dragi care m-au susținut și mi-au fost alături în proiect”.

Un alt proiect pe care îl are în minte și care se află în lista priorităților este construirea unei case tradiționale, „în care să și locuiesc, să mă desprind cât mai mult posibil de sistemele sociale în care trăim, să cultiv pământul și să-mi organizez viața  în strânsă legătură cu natura, locul unde cred eu că am fost așezați de Dumnezeu și unde ne este cel mai bine.”

ALEX DAVID, EMILIA POPA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: