Povețe în Postul Paștelui

Una dintre cele mai importante perioade ale anului este, de departe, Postul Paștelui.

Preotul Nicolae Alin Cudur a avut amabilitatea de a ne acorda câteva informaţii despre importanţa lui în viața creștinilor.

parintele alin

După Sfânta Liturghie. Sursă foto: arhiva personală Pr. Nicolae Alin Cudur

„Una dintre cele mai minunate perioade ale anului bisericesc o reprezintă Postul Mare. Postul mare sau Postul Paştilor reprezintă timpul binecuvântat de pregătire pentru Sfintele Paşti, fiind adeseori asemănat cu o călătorie duhovnicească către Săptămâna Patimilor şi Înviere.

Este un timp liturgic, din cadrul Triodului, de mare nevoinţă sufletească şi trupească. Înaintea Postului Mare, Biserica a rânduit o perioadă de pregătire, atât sufletească, cât și trupească.

Vorbim așadar de perioada marcată de Duminica Vameșului și a Fariseului, Duminica Fiului Risipitor, Duminica Înfricoșătoarei Judecăți sau a Lăsatului sec de carne și de Duminica izgonirii lui Adam din rai sau Duminica Lăsatului sec de brânză.

Intrarea în Postul Mare este făcută ușor, cu multă înțelepciune, ca nu cumva să fie vătămat cineva, din prea multă râvnă. Renunțăm mai întâi la carne, având voie în Săptămâna albă sau Săptămâna brânzei să mâncăm brânză, lapte, ouă și pește, inclusiv miercurea și vinerea, ca mai apoi să ne înfruptăm mai mult din post, rugăciune și dor de Dumnezeu. Este numit «mare» pentru că este cel mai lung şi cel mai important dintre toate posturile Bisericii străbune.

Sfântul și Marele Post se mai numește și postul patruzecimii (Păresimile), fiind rânduit pentru curățirea sufletului și a trupului prin ajunare, rugăciune, slujirea aproapelui prin acte de milostenie. Nu trebuie să lipsească în niciun caz Sfintele Taine ale Spovedaniei și Euharistiei.

El ne duce cu gândul la postul cel de patruzeci de zile al Mântuitorului din pustiul Quarantaniei: «Atunci Iisus a fost dus de Duhul în pustiu, ca să fie ispitit de către diavolul. Și după ce a postit patruzeci de zile și patruzeci de nopți, la urma a flămânzit» (Matei 4, 1-2).

Durata Postului Mare este de șapte săptămâni, dacă socotim aici și așa-numita Săptămână a Patimilor, timp de mare încărcătură spirituală, care ne urcă pe culmile cele mai înalte ale trăirii duhovnicești, ale apropierii de Hristos.

În ceea ce privește restricțiile alimentare, putem spune că Postul Mare este o perioadă foarte aspră. În acest post nu mâncăm deloc carne, ouă, brânză, nu se consumă decât cu rânduială și dezlegare pește, vin si untdelemn. Spre exemplu, se poate consuma pește doar la Buna-Vestire (25 Martie) și în Duminica Floriilor. Pentru cei neputincioși sau bolnavi, cu dezlegare din partea duhovnicului, există posibilitatea de a se posti mai ușor.

Cu deosebită evlavie se cuvine să postim mai ales în săptămâna de la începutul Postului Mare și în săptămâna Patimilor. Astfel, în săptămâna de la începutul Marelui Post, Luni și Marți se mănâncă numai o dată pe zi, seara, pâine și apă, iar în Săptămâna Patimilor, în afară de Joi, când facem două mese se mănâncă la fel, doar seara puțin, Vineri și Sâmbătă fiind zile de post desăvârșit. Cei mai îmbunătățiți dintre clerici și credincioși chiar nu mănâncă din Joia Mare până după Liturghia din Ziua Învierii Domnului.

În primele cinci Duminici ale Postului Mare se săvârșește Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Aceste Duminici sunt următoarele:

  1. Duminica Ortodoxiei
  2. Duminica Sfântului Grigorie Palama
  3. Duminica Sfintei Cruci
  4. Duminica Sfântului Ioan Scărarul
  5. Duminica Sfintei Maria Egipteanca

În această perioadă, se citește zilnic din Vechiul Testament, cu precădere din Cartea Facerii, Cartea Pildelor lui Solomon și Cartea Profetului Isaia, muzica din biserică ne îndeamnă la umilință, slujbele ca durată de timp sunt mai lungi și mai dese și cuprind rugăciuni și ritualuri unice, cum ar fi rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul sau Liturghia Darurilor mai înainte sfințite. Veșmintele preoților și odoarele în care este înveșmântată biserica sunt de culoare închisă (neagră sau violet / mov închis, de obicei).

Postul și rugăciunea trebuiesc negreșit însoțite de virtutea smereniei. Chiar Hristos afirmă foarte clar că postitorul trebuie să fie smerit, deoarece scopul postirii este chiar eliminarea mândriei: «Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; că ei îşi smolesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă, şi-au luat plata lor. Tu însă, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală, Ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău care este în ascuns şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie» (Matei 6, 16-18).

Dacă nu mâncăm carne, să încercăm să nu mâncăm nici oameni. Proorocul Isaia a arătat în cuvântările sale că esența postului este iubirea de aproapele: «Da, în zi de post, voi vă vedeţi de treburile voastre şi asupriţi pe toţi lucrătorii voştri. Voi postiţi ca să vă certaţi şi să vă sfădiţi şi să bateţi furioşi cu pumnul; nu postiţi cum se cuvine zilei aceleia, ca glasul vostru să se audă sus. Este oare acesta un post care îmi place, o zi în care omul îşi smereşte sufletul său? Să-şi plece capul ca o trestie, să se culce pe sac şi în cenuşă, oare acesta se cheamă post, zi plăcută Domnului? Nu ştiţi voi postul care îmi place? zice Domnul.

Rupeţi lanţurile nedreptăţii, dezlegaţi legăturile jugului, daţi drumul celor asupriţi şi sfărâmaţi jugul lor. Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăposteşte în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l şi nu te ascunde de cel de un neam cu tine (…).

Dacă tu îndepărtezi din mijlocul tău asuprirea, ameninţarea cu mâna şi cuvântul de cârtire, dacă dai pâinea ta celui flămând şi tu saturi sufletul amărât, lumina ta va răsări în întuneric şi bezna ta va fi ca miezul zilei» (Isaia 58, 3-10).

Să ne ajute Bunul Dumnezeu tuturor să înțelegem această taină a postirii, să înțelegem că postul nu este un scop în sine, ci o stare, un mijloc prin care ne apropiem mai mult de cer, de Dumnezeu.”

Domnul prof. Cosmin Bogdan şi doamna prof. Rodica Marian au avut amabilitatea de a ne oferi câteva sfaturi în legătură cu perioada în care ne aflăm.

Rămâneți cu ochii pe LOGOPAPER!  

au consemnat ALEX DAVID și NICOLAE DAVID

nicolae darius si alex david

Darius Nicolae şi Alexandru David

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: