DALIA & ELISA: Tricoul numărul 10

Antonio Cipleu, elev la Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea, în clasa a X-a, profilul economie, are 16 ani și practică volei de șapte ani și jumătate, avându-l ca antrenor pe domnul Kovacs Zoltan.

antonio cipleu

Antonio Cipleu. Sursă foto: arhiva personală

Din discuția cu acesta, am aflat că face parte dintr-o echipă formată din 15 persoane (el este numărul 10), având antrenamente regulate: “Am cinci antrenamente pe săptămână, de luni până vineri”.

Referitor la întrebarea cât de des merge în turnee, acesta a spus că este mai complicat: “Noi, echipa, suntem într-o grupă de cinci echipe și avem în fiecare weekend meci. Se joacă fiecare cu fiecare și este tur – retur.”

Antonio ne spus că au jucat cu echipe din Baia Mare, Dej, Bistrița Năsăud și Zalău: “Dacă trecem de aceste echipe, mergem la turneul semifinal, iar după aceea la turneul final, dar deocamdată nu se știe nimic“.

Acesta a avut turnee în Ungaria și în Austria, dar și în alte țări, doar că nu cu echipa sa, ci cu echipa națională a României, mărturisindu-ne cum poți ajunge să joci la Națională: “La fiecare meci, Federația Română de Volei trimite câte un supraveghetor pentru a urmări jucătorii, iar dacă sunt încântați de ceea ce au văzut, te cheamă la București, unde susții anumite probe.”

In acest sport trebuie să coooperezi mult cu coechipierii: “Este un sport mai diferit pentru băieți și multă lume crede că este pentru fete. Călătorești în alte țări, legi prietenii cu jucătorii din alte echipe.”

La întrebarea cum a ajuns să fie voleiul o pasiune pentru el, Antonio ne-a povestit cum a început totul: “În clasa a III-a, profesorul de sport de la școală l-a adus pe antrenor să facă câteva oferte . Am vorbit cu părinții mei, care au acceptat să încep acest sport, după care am început să pun suflet pe zi ce trecea și așa am ajuns în stadiul în care sunt.”

Antonio a spus că deocamdată nu are un trofeu în campionat,  dar a luat trofeu în Austria (locul 3) și în Ungaria (locul 1 și 2), participand la două turnee.

Antonio Cipleu își dorește în continuare să profeseze în cariera de jucător de volei, iar un sfat pe care îl oferă pentru cei ce sunt la început de drum este urmatorul: “Să nu fiți dezamăgiți dacă la început nu sunteți buni. Să vă înțelegeți foarte bine cu echipa, pentru a avea cât mai multe succese. Programul este unul încărcat din cauza antrenamentelor, iar dacă vreți să fiți buni și să reușiți, trebuie să mergeți la antrenamente.”

 

ÎN CARANTINĂ

Antonio ne-a spus cum se pregătește echipa cât timp stă acasă: “În fiecare seară avem seriile noastre de exerciții fizice. Eu am mai multe materiale care mă ajută: haltere  benzi elastice, bandă de alergat. Țin legătura cu echipa mea pe Internet. În ceea ce privește viitorul echipei, cred că în scurt timp, după reînceperea antrenamentelor, ne vom descurca la fel de bine și vom avea rezultate bune.”

DALIA CIOARA, ELISA STANCIU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: