SZEL DARIA: Sistemul de învățământ din Spania

V-ați întrebat vreodată cum funcționează sistemul de învățământ într-o altă țară din Uniunea Europeană?

În acest material doresc să vă prezint cum funcționează învățământul spaniol și care sunt normele acestuia, având oportunitatea de a-l putea experimenta pe propria piele.

Sistemul spaniol de învățământ preuniversitar este obligatoriu pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 16 ani și cuprinde: învățământ primar, învățământ secundar, bacalaureatul.

Învățământul primar cuprinde clasele I-VI și se desfășoară în perioada primilor șase ani de școlarizare.

Învățământul secundar cuprinde clasele VII-X și se desfășoară pe perioada a patru ani de școlarizare.

La finalizarea invatamantului secundar, elevii care au promovat clasele VII-X primesc titlul de Absolvent al Educației Secundare Obligatorii, iar aceștia au două opțiuni: orientarea spre bacalaureatul spaniol sau orientarea spre formarea profesională.

Bacalaureatul cuprinde clasele XI-XII.

Până acum am prezentat structura învățământului, iar acum o să vorbesc despre experiența mea în învățământul spaniol, unde mi-am petrecut doi ani. Primul meu an de școală acolo a fost în clasa a X-a, iar prima mea zi de școală acolo a fost foarte grea, deoarece totul pentru mine era străin și nu cunoaștem limbile.

La școală se vorbea în timpul orelor catalană, deoarece locuiam în regiunea Catalonia, iar în pauze elevii vorbeau catalană și spaniolă.

În primele luni mi-a fost foarte greu să mă exprim și să înțeleg ce se petrece în jurul meu, dar am avut norocul să am în clasă cu mine o fată și un băiat, care sunt și ei români.

În primul an petrecut acolo, profesorii au decis să mă trimită la o clasă specială, în care se învăța limba catalană, cu alți elevi venit și ei din diferite părți ale lumii.

Ușor – ușor, cu timpul, am început să învăț limba și mi-am făcut prieteni, deoarece colegii mei au fost foarte drăguți cu mine și au încercat să mă ajute cum au putut ei mai bine. Profesorii nu au pus presiune pe mine și m-au lăsat să mă adaptez, tot timpul mi s-a spus că nu sunt importante notele în momentul acela și e important să mă adaptez și să fiu bine, deoarece am trecut printr-o schimbare bruscă.

Aveam materii de bază (engleză, catalană, spaniolă, matematică, educație fizică, istorie, dirigenție) și aveam trei materii opționale, pe care le putem alege noi – eu mi-am ales economie, informatică și tehnologie.

Activitățile în ore erau destul de diverse și de interactive, se punea foarte mult accent pe dezvoltarea personală a elevului.

În sălile de clasă era disciplină, ceea ce e mai rar în școlile din România, și profesorii se purtau exemplar cu elevii.

Programul începea la ora 8:30 și se termina la ora 15:00.

Notele erau de la 1 la 10, dădeam test la câteva săptămâni.

Aveam vacanță de Paște, de Crăciun, care durau cam două săptămâni sau mai puțin, și mai aveam vacanța de vară.

La sfârsitul clasei a X-a a trebuit să-mi aleg un profil la care să merg, pentru că începeam o nouă etapă, și anume Bacalaureatul, clasa a XI-a.

Mi-am ales profilul Științe sociale și programul Internațional bacalaureat, dar am ales să-mi schimb și școala, alegand o școală privată.

Aici materiile de bază erau diferite față de clasa a X-a. Ca materii de baza aveam catalană, spaniolă, engleză, religie, filologie, iar materiile opționale pe care eu mi le-am ales au fost matematica, economie, biologie.

Orele se desfășurau de la 8.00 la ora 17:00, aveam o pauză la ora 11:00 de vreo 20 de minute și mai avem una de jumătate de oră la ora 14:00.

Anul școlar e împărțit în trimestre și în fiecare trimestru aveam câte o săptămână în care mergeam la școală doar pentru examene.

Orele se desfășoară destul de practic și de interactiv, pentru a putea reține elevul cât mai multă informație, fără a o învăța mecanic. În timpul săptămânii aveam diverse seminarii și activități între clase, aveam și teme, dar nu se exagera cu ele.

Examenele erau destul de ample și dezvoltate; nu pot spune că era ușoare, un examen dura două ore și aveam câte două într-o zi.

Părerea mea despre profesorii de acolo este ca își fac meseria foarte bine, se știu comporta civilizat cu elevii și sunt foarte deschiși.

Există o diferență foarte mare între profesorii din Spania și cei din România, care mai au mult până să ajungă la nivelul celor din Spania, dar avem și în România profesori care chiar se pricep la ceea ce fac.

SZEL DARIA

image006

SZEL DARIA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: