ANDREEA & CRISTINA: Măsuri în caz de gripă

Organizația Mondială a Sănătății a declarat urgență mondială, legată de coronavirus, epidemie născută în China. Măsurile pe care trebuie să le avem în vedere sunt cele obișnuite unui sezon de infecții respiratorii.

image1

Foto: Andreea Gherle

Doamna Mariana Porumb, asistentă la cabinetul medical al Colegiului Național Onisifor Ghibu, a avut amabilitatea să ne dea o declarație cu măsuri pe care trebuie să le avem în vedere.

Am aflat că gripa este o boală acută infecțioasă, produsă de virusul gripal. Aceasta se manifestă prin simptome respiratorii și fenomene toxice generale, putând evolua uneori spre forme grave și chiar deces.

Tot de la dna Porumb aflăm și că  sezonul rece favorizează îmbolnăvirile și epidemiile de gripă, dar boala poate să apară și în alte anotimpuri.

Cum se transmite? Ei bine, această boală se poate transmite prin tuse și obiecte proaspăt contaminate. Ca manifestare a acesteia, boala începe brusc la două zile la contactul cu omul bolnav. Se manifestă prin febră  (39-40°), frisoane, dureri musculare, răgușeală, grețuri, vărsături etc.

Prin urmare, trebuie să evităm contactul cu persoanele bolnave, să evităm în perioadele epidemice spațiile aglomerate, să respectăm regulile de igienă frecventă a mâinilor.

Pentru tratament trebuie consultat medicul și respectat sfaturile primite de la acesta.

orar

Foto: Andreea Gherle

Gripa comună se tratează acasă, în condiții de izolare, cu repaus la pat. Se vor administra medicamentele potrivite, se va asigura hidratarea și consumul de fructe.

ANDREEA GHERLE, CRISTINA MOCA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: