NATALIA CHIȘ: Jocul realității. Plus AUDIO

Westworld este un serial science-fiction, western și thriller, bazat pe un film cu același nume produs în anul 1973, scris de romancierul american Michael Crichton.

Acesta își propune să ridice și-n același timp să răspundă la cât mai multe întrebări legate de conștiință, inteligența artificială și realitate.

Premierea primului sezon a avut loc pe data de 2 octombrie 2016 și a fost reînnoit pentru al treilea sezon, care va apărea săptămânal începând din 15 martie.

Westworld explorează o lume în care fiecare dorință  umană, oricât ar fi de imorală în ochii societății, poate fi satisfăcută.

Acțiunea are loc într-un parc modelat după Vestul Sălbatic al Americii, creat de Arnold (Jeffrey Wright ) și de Robert Ford (Anthony Hopkins), cunoscut sub denumirea de Westworld, unde androizii – denumiți „gazde” – au fost creați pentru a fi simple unelte pentru oaspeții umani. Accesul în Westworld este permis numai vizitatorilor dispuși să plătească sume considerabile de bani.

Ce

ai face

dacă ai ști

că îți este

permis

să faci

orice?

Gazdele sunt programate astfel încât să execute același fir narativ în fiecare zi.

De asemenea, gazdele sunt îmbunătățite în mod constant ca să pară cât mai reale, programate să rămână în rolul lor cu o improvizație minimă, iar amintirile acestora sunt șterse la finalul fiecărei zi.

În curând însă, gazdele deviază de la programul inițial și treptat devin conștiente de sine; serialul explică acest fenomen printr-un labirint reprezentat de recurența dintre memorie și improvizație.

Serialul  abordează o problemă filosofică: Ce ai face dacă ai ști că îți este permis să faci orice?

Răspunsul la această întrebare îl poți afla doar când ai libertatea de a fi oricine, fără constrângeri legale sau morale – doar atunci afli cine ești cu adevărat.

Westworld ridică problema iminentă a inteligenței artificiale; la ora actuală avem companii precum Tesla și Google care investesc în mașini autonome, respectiv Intel, AMD și Nvidia care nu fac decât să mărească puterea de calcul a dispozitivelor noastre de la an la an, motiv pentru care consider că ne apropiem de viitorul prezentat în serial.

Mai mult, în curând vom fi presați să abordăm subiectul moralității în ceea ce privește inteligența artificială, subiect care își are rădăcinile în istoria umană.

jfg

Screenshot Westworld

Serialul poate fi vizionat pe platforma de streaming HBO GO.

Regie: Vincenzo Natali, Stephen Williams, Richard J. Lewis; scenariu: Michael Crichton, Jonathan Nolanssi, Lisa Joy; roluri principale: Evan Rachel Wood, Anthony Hopkins, Ed Harris, Thandie Newton, Jeffrey Wright 

NATALIA CHIȘ

NATALIA CHIS

NATALIA CHIȘ

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: