Experiența Youth CommUNITY prin ochii Narcisei Dărăban

Se spune că oricât de mult am călători prin lume, mereu vom simți nevoia să ne întoarcem acasă și să împărtășim cu cei dragi experiențele noastre. În ciuda celor 2 ani care au trecut de când am absolvit, acasă pentru mine, este și va fi Ghibu, locul în care m-am dezvoltat, am învățat să am încredere în mine și m-am conturat ca persoană, așa cum sunt azi.

received_2261539470728354

NARCISA DĂRĂBAN

Traseul de dezvoltare pe care l-am început în liceu a continuat și în facultate, iar astăzi vă scriu pentru a vă propune să fiți și voi parte din programul destinat tinerilor care își doresc mai mult de la ei, care au curaj să descopere, sunt deschiși să învețe și doresc să se afirme.

Luni, 10 februarie 2020, s-a dat  startul înscrierilor pentru cei care doresc să facă parte din a doua generație de tineri din cadrul programului Youth CommUNITY marca Fundația Comunitară Oradea.

84835016_2763840403732853_6055710948839129088_o

Ce este Youth CommUNITY?

Programul Youth CommUNITY e destinat tinerilor din județul Bihor cu vârste cuprinse între 16 și 25 de  ani și își propune să dezvolte o comunitate de tineri responsabili, cu dorință de dezvoltare continuă, conștienți  de nevoile comunității, capabili și dornici să producă, pe lângă bunăstarea personală, schimbări pozitive în  comunitate.

Fundația Comunitară Oradea (F.C.O.) consideră că tinerii pot trezi comunitatea și o pot face mai cu folos dacă sunt sprijiniți, îndrumați și li se oferă oportunitatea de a se implica și a dezvolta proiecte cu impact pozitiv în comunitate. Astfel, F.C.O. lansează a doua ediție Youth CommUNITY, un program gratuit pentru elevii și studenții din județul Bihor la care sunt invitați să se înscrie tineri cu inițiativă. Recrutarea membrilor are două etape: completarea unei aplicații online care se poate accesa prin link sau cod QR (în perioada 10- 16 februarie) și interviu față în față cu tinerii eligibili (în perioada 17-21 februarie).

În cadrul ediției anterioare, 60 de tineri, printre care m-am numărat și eu, au participat la ateliere de dezvoltare personală, activități de formare profesională, voluntariat și sesiuni de mentorat, din care au luat naștere opt inițiative comunitare de mare valoare. Mai apoi, două dintre acestea, “Caravana Științei”, proiectul lui Alex Slavoia și “Deplastificat”, proiectul Andrei Cloștorfeanu au intrat în cursa pentru obținerea unui grant în cadrul Bursei Talentelor, ambele proiecte fiind finanțate cu sume ce au depășit bugetul inițial, necesar implementării acestora.

Ca membru al primei primei ediții Youth CommUNITY vă pot spune că am avut parte de experiențe minunate și lecții pe care nu le-aș fi putut obține dintr-un alt mediu. Am descoperit lucrurile care îmi fac cu adevărat plăcere, am învățat să organizez un eveniment și să fiu atentă la detalii. Am devenit o persoană mai responsabilă și mai curajoasă. Traseul parcurs în cadrul primei ediții mi-a permis ca anul acesta să fiu membru senior, lucru care va presupune să îndrum alți tineri și să împărtășesc cu noii membrii cunoștințele acumulate.

Noua ediție își propune să recruteze alți 60 de tineri, care alături de 9 membri seniori vor parcurge un traseu de formare. Inițial vor avea o perioadă intensivă de aspiranță, ce cuprinde trei luni pline de provocări, procese de autocunoaștere și ucenicie, urmând ca mai apoi cei mai implicați dintre aceștia să devină membri. Odată ajunși membri, între lunile iunie și decembrie tinerii au prilejul de a se implica direct in F.C.O. și de a dezvolta activități proprii, inclusiv proiecte destinate Bursei Talentelor sau Fondului Științescu.

Ca membru în programul Youth CommUNITY vei participa la cursuri pe subiecte precum: comunicare și persuasiune, project management, crowdfunding, gândire antreprenorială, marketing creativ, design și editare foto-video, orientare în carieră, inteligență emoțională și multe altele. Vom învăța o mulțime de lucruri, vom avea schimburi de idei și vom avea invitați speciali super tari.

Vom organiza împreună activități informale, o să mergem la film și la teatru (dar vom vedea și în spatele “cortinei / ecranului de proiecție”) iar vara, vom sărbători dezvoltarea noastră în cadrul unui Boot Camp intensiv de dezvoltare de proiecte.

61650234_2277578435692388_2636658162198904832_o

De asemenea, în luna septembrie se va desfășura o tabără de scriere de proiecte pentru membri, cei mai activi dintre aceștia avand oportunitatea de a participa la un schimb de experiență în străinătate.

Sper că te-am provocat.  Nu rata șansa! Acest program poate constitui o rampă de lansare în cariera ta, dar și un plus de valoare pentru viața ta socială. Este momentul în care putem demonstra influența adevărată a tinerilor într-o societate.

Dacă ai întrebări suplimentare intră pe pagina de Facebook a programului unde poți citi mai multe, iar dacă ai nelămuriri lasă-ne un mesaj.

Aștept cu nerăbdare să ne vedem la interviu!

NARCISA DĂRĂBAN

Detalii

Facebook Youth CommUNITY

Link formular de aplicare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: