ALEX & DARIUS: Alarmă falsă cu coronavirus în România

Coronavirusurile sau coronavirinele reprezintă o subfamilie de virusuri cu formă variabilă, sferică sau ovoidală, pleomorfă, diametrul de 120-160 nm.

IMG_0590

Foto: Alex David. DRAMATIZARE

Coronavirusurile sunt foarte răspândite în natură, producând la om și animale (păsări, porci, bovine, cai, rozătoare, lilieci, feline, câini) afecțiuni ale căilor respiratorii și gastroenterite, unele foarte grave, iar altele ușoare sau chiar neexprimate clinic.

Epidemia de coronavirus, cunoscut și sub denumirea de coronavirus Wuhan, focar de pneumonie chineză sau pneumonie Wuhan, a început pe 12 decembrie 2019 în centrul orașului Wuhan, China, când a apărut un grup de persoane cu pneumonie de cauză necunoscută.

A fost legată în principal de proprietarii de tarabe care lucrau la piața de pește Huanan, care vindeau și animale vii.

Ulterior, oamenii de știință chinezi au izolat un nou coronavirus, denumit 2019-nCoV, care s-a dovedit a fi cel puțin 70% similar în secvența genelor SARS-CoV.

Coronavirusul 2019-nCoV a fost identificat în Wuhan, provincia Hubei, China, după ce oamenii au dezvoltat pneumonie fără un motiv clar și pentru care vaccinurile sau tratamentele existente nu au fost eficiente.

Perioada de expunere până la apariția simptomelor este de aproximativ două săptămâni, iar simptomele includ febră, tuse și dificultăți de respirație și poate fi fatală.

Pe 20 ianuarie 2020, premierul chinez Li Keqiang a cerut eforturi decisive și eficiente pentru prevenirea și controlul epidemiei de pneumonie cauzată de un nou coronavirus.

La 23 ianuarie 2020, centrul Wuhan a fost plasat în carantină, în care au fost suspendate toate mijloacele de transport în comun și din Wuhan. Orașele din apropiere Huanggang, Ezhou, Chibi, Jingzhou și Zhejiang au fost de asemenea plasate în carantină începând cu 24 ianuarie 2020.

Recent a apărut un posibil caz de coronavirus în România.

Cursa de la Varșovia spre Cluj a aterizat la ora 13:03 pe aeroportul din Cluj-Napoca, dar avionul a rămas la sol, după ce au apărut informații că respectiva pasageră ar fi fost în Asia de Sud-Est, în zona contaminată de coronavirus.

Ultima alertă legată de o posibilă infectare cu acest virus a fost la Bacău, când o persoană recent revenită din China s-a prezentat la secția Urgențe a Spitalului din Bacău cu simptome specifice coronavirusului.

În acest caz, în urma investigațiilor efectuate, Ministerul Sănătății a declarat că a fost vorba doar de o banală gripă.

ALEX DAVID, DARIUS NICOLAE

nicolae darius si alex david

Darius Nicolae şi Alexandru David

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: