Iubește pădurea în care te-ai născut!

În urma unui sondaj realizat zilele trecute, am aflat, printre altele, că românii au foarte multe aşteptări de la Preşedintele ţării.

În cele ce urmează, am să vă prezint câteva din opiniile celor care au făcut efortul de a răspunde tuturor întrebărilor.

Aducând în discuţie posibilitatea reducerii vârstei la care votul poate fi exercitat, de exemplu de la 16 ani, marea majoritate a participanţilor la sondaj nu a fost de acord cu o astfel de schimbare.

Următoarea întrebare viza partidele politice – cu precădere, dacă ar avea intenţia de a se înscrie în vreun partid politic şi modul în care ar trebui să arate partidul ideal.

Majoritatea participanţilor au răspuns negativ acestei întrebări

Din punctul lor de vedere, partidul ideal ar trebui să fie transparent, să promoveze strict meritocraţia, să mizeze pe obiective precise şi realizabile, iar ocuparea postului să se realizeze strict în baza unui concurs.

Referitor la aşteptările pe care le au de la preşedintele ţării, acestea sunt multe. Printre acestea se numără îmbunătăţirea învăţământului şi a infrastructurii, creşterea nivelului de trai şi a încrederii cetăţenilor în stat, investirea în domeniul sanitar şi respectarea atribuţiilor prevăzute în Constituţie.

Fiind întrebaţi de calităţile pe care ar trebui să le îndeplinească un preşedinte, răspunsurile au fost variate. Printre răspunsuri se numără imparţialitatea, altruismul şi capacitatea de a înţelege procedurile democraţiei constituţionale şi fenomenele economice.

România „normală”, văzută prin ochii participanţilor la sondaj, ar trebui să fie o Românie în care să nu parcurgem, din cauza drumurilor proaste, câteva ore pe un drum de 45 de minute, o Românie democratică, în care preşedintele să fie mediator şi să nu atace un anume partid politic, o Românie în care să nu ne temem să mergem la spital când ne îmbolnăvim şi să nu ne temem că medicaţia prescrisă de doctor poate fi una greşită.

Sinceră să fiu, am fost dezamăgită să aflu că România este considerată ca fiind o ţară divizată. Este divizată din cauza radicalizărilor ideologice, globalismului, mass-media şi Internet-ului.

Un alt factor care duce la divizarea ţării noastre îl constituie conducerea României. Conducătorii speculează şi induc ideea de divizare, induc poporului ideea că românii, maghiarii, slovacii şi alte naţionalităţi din interiorul ţării nu se înţeleg.

Însă toţi suntem oameni.

Pentru o mai bună funcţionare a României, ar fi de dorit să se recurgă la unele schimbări. Printre aceste schimbări se numără punerea accentului pe educaţie şi religie. Nu putem fi un popor bun dacă nu avem credinţă.

În plus, ar trebui să se încerce a se plăti datoriile externe sau măcar să nu mai împrumutăm bani de la Uniunea Europeană pentru salarii şi pensii mărite.

Apoi, ar trebui să punem mai mult accent pe sport şi pe sănătate, evitând mersul cu maşina.

Din câte reiese din sondajul realizat, românii încă mai speră într-un viitor cât de cât strălucit pentru România. În cazul în care se opreşte hemoragia dureroasă a plecării peste graniţe a celor mai buni dintre noi şi se îmbunătăţeşte viaţa în ţară, poate vom avea şansa să nu devenim complet dezbinaţi sau să dispărem ca neam, din cauza propriei noastre indolenţe. Depinde şi de alianţele şi contextele politice globale, evident.

Dacă ar fi să părăsească ţara pentru un trai mai bun, marea majoritate au ales să răspundă afirmativ acestei întrebări.

Ultima întrebare a sondajului se axa pe însemnătatea termenului de patriot. Pentru unii, acest termen înseamnă să îţi îngrijeşti rădăcinile, să ai grijă de copacul lăsat de strămoşii tăi, iubind pădurea aceasta în care te-ai născut, România, să săvârșești faptele unui caracter demn şi să îți asumi această iubire, declarând-o.

În final, ţin să le mulţumesc pentru timpul acordat celor intervievați în acest sondaj, căci „toate lucrurile le putem recupera, mai puţin timpul.”

MARIA PAȘCALĂU

MARIA PASCALAU

MARIA PAŞCALĂU

Maria Paşcalău este absolventă a Liceului Teoretic Onifor Ghibu Oradea, secţia filologie – engleză, clasa prof. Sándor Lila Adél, în prezent studentă în anul I la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii din Oradea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: