CRISTINA & RAREȘ: Vă rugăm să nu aplaudați!

Meteorologii anunțaseră pentru miercuri 20 de grade. Pentru data de 18 decembrie, o astfel de temperatură este apreciată ca fiind anormal de caldă.

Astfel de fenomene se petrec pe întreg globul, ele stârnind atenția comunității internaționale.

Pe acest fond, câțiva elevi din clasele X A, XI A și XI C au susținut un eveniment la Librăria Cărturești din Lotus Center, marți. de la ora 11 la 12. Cea mai cunoscută figură a activismului pentru climă este o adolescentă de 16 ani din Suedia, Greta Thunberg, iar colegii noștri au hotărât să-i ducă povestea mai departe.

Vlad Dem din XI C  a vorbit despre poluare, încălzirea globală și cercul vicios al acesteia. Unii dintre vorbitori – cum e Patricia Lațco, Oana Naghiu, Dalia Țigan și Antonia Tășnade – au reluat teme prezentate și la alte întâlniri din cadrul școlii, pe care acum le-au actualizat.

Un moment foarte emoționant a fost susținut de Ada Urs, care a compus un monolog dramatic, despre suferința prin care trec animalele înainte de dispariție.

Viviana Rad a avut și ea un moment artistic, inspirat de un text al lui Harris Walmen, un jurnalist sibian stabilit în Oradea, care este și antrenorul echipei de karate kyokushin a României – o pledoarie pentru tratamentul mai etic al necuvântătoarelor.

Unul dintre invitații speciali, doamna Ioana Tănase, care s-a întors din Belgia, ne-a relatat experiențe din domeniul ecologiei și ne-a împărtășit câteva din soluțiile concrete pentru o atitudine ecologică în viața de zi cu zi. Doamna Tănase este și fondatoarea inițiativei în Oradea Zero Waste; la un magazin de pe strada Moscovei clienții își duc cumpărăturile in propriul recipient, pentru a-și diminua amprenta de carbon asupra mediului.

ioana tanase

IOANA TĂNASE. Foto: Andreea Moza

Doamna Tănase ne-a acordat după eveniment o declarație pe care o vom publica în zilele următoare. cu un mesaj pe adresa elevilor de la Ghibu.

Am cerut o părere unui participant, Andrei Sîrb din X B, care ne spune că e de acord cu desfășurarea evenimentului, însă e de părere că acesta nu a fost îndreptat spre cine trebuie.

Publicul a fost asigurat de elevi din X A, X B, XI A, XI B și XI C, elevi ai colegiului nostru. Întâlnirea s-a ținut la Cărturești deoarece de câteva săptămâni a apărut în limba română o broșură cu recentele discursuri ale Gretei. Întreaga întâlnire a fost transmisă live pe pagina de Facebook a LOGO paper de colegul nostru din XI C, Alex Lascu, și a fost moderată de Nicola Moga.

Mulțumiri tuturor care au făcut posibil acest eveniment: Librăriei Cărturești, conducerii școlii,  vorbitorilor, publicului și invitaților.

carturesti02

Foto: ANDREI POPUȚE Instagram: andreipopute

Îi mulțumim încă o dată și Vivianei Rad, al cărei discurs ne-a inspirat titlul acestui material.

CRISTINA IVANCOV, RAREȘ BREDEAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: