CODRUȚA STERIU: BANG!

Mando Diao este o trupă de rock alternativ înființată în 1999 în Borlänge, Suedia, actual fiind una din cele mai populare trupe rock din țara lor.

Aceștia au avut un singur concert în România, în cadrul festivalului Green Sounds din București, în 2016.

În 18 octombrie 2019 aceștia au lansat al nouălea album, BANG, scris, înregistrat, mixat și produs 100% de trupă.

IMG_3812

Album cover

Albumul începe energic, totuși melancolic, cu melodia One Last Fire. Melancolia persistă pe parcursul albumului, acesta fiind aproape exclusiv scris în game minore, cunoscute pentru impactul lor emoțional.

Continuă cu un cântec plin de speranță, He Can’t Control You, despre libertate și încrederea în sine.

Ca în fiecare album, Mando Diao nu fuge de subiecte politice, cu piesa despre imigranți Long Long Way, una dintre singurele piese scrise într-o gamă majoră.

Următoarea melodie, Don’t Tell Me, are un sunet tipic Mando Diao, versuri rebele și linie melodica dansantă.

I Was Blind ia idea cântecului anterior, adaugă elemente tipic întâlnite la muzica heavy metal și este servită pe un platou cu versuri puternice, despre ieșirea dintr-o relație / prietenie manipulativă.

Unul dintre cele mai simple cântece din punct de vedere al mesajului, Bang Your Head, este despre petreceri și, într-un fel, despre îmbătrânire și tânjirea după tinerețe și libertatea ce ți-o conferă aceasta. Acest cântec este inima albumului și arată că, deși trupa a evoluat, Mando Diao nu a uitat de rădăcinile lor venite din hit-uri dansante, precum Dance With Somebody și Down in the Past.

Get Free este o continuare a piesei anterioare, în care personajul principal nu poate fi liber, numai cu ajutorul iubirii.

My Woman e cel mai neglijat cântec al albumului, fiind un cântec de dragoste tipic lui Björn Dixgård, vocalistul trupei. Aceasta nu face cântecul să fie neapărat cel mai rău din album, dar de mulți este văzut ca fiind cel mai puțin memorabil.

Scream for You pare să ia idea primului cântec Mando Diao, Sheepdog, și s-o șlefuiască: în 2002 Björn era un chitarist cântând cu Gustaf Norén, fost vocalist principal, un cântec nervos plin de pasiune, de durere și frustrări; în 2019 Björn cântă o versiune mai matură a aceleiași idei.

Ultimul cântec este Society, care, din nou, aduce aminte de începuturi. „Oamenii îți vor zice ce să porți și ce să spui. Dacă ai puterea să rămâi la fel, ai ajuns departe. E foarte important să păstrezi această calitate”, susțin aceștia într-un interviu din 2009. Părerea acestora despre societate nu pare să se fi schimbat prea mult.

Cu asemenea melodii magice, nu e de mirare că albumul a ajuns în top 4 al albumelor după vânzări în Suedia. Un album sălbatic, sincer și personal. Este exploziv, cu subiecte puternice.

Este simplu: BANG!

CODRUȚA STERIU

codruta steriu

CODRUȚA STERIU

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: